Beden Eğitimi ÖABTSporlar

Voleybolda Oyun Sistemleri

Voleybolda Oyun Sistemleri Nelerdir? Voleybolda Oyun Sistemi Çeşitleri Hangileridir?

Voleybolda oyun sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 3-3 Sistemi
  • 4-2 Sistemi
  • 5-1 Sistemi
  • 6-0 Sistemi
  • Modern 4-2 Sistemi

Voleybolda 3 – 3 Oyun Sistemi Nedir? 

Voleybolda 3 – 3 sistemi, Voleybol uzun yıllar üç smaçör ve üç pasör şeklinde oynanmıştır.her pasörün bir smaçörü vardı ve öne geldiklerinde yalnız kendi smaçörlerine atarlardı.

Voleybolda 4 – 2 Oyun Sistemi Nedir?

İki pasör, iki smaçör ve iki orta oyuncu ile sahaya çıkılan taktiktir. Pasörler arka alanda savunma oyuncusu olarak sayılırken öne geldiklerinde pas atmakla görevlidirler. Hücum görevinin sürekli olarak iki oyuncuda olması, bu taktiğin zayıf yönüdür.

Voleybolda 5 – 1 Oyun Sistemi Nedir?

Tek Pasörle oynanan oyun sistemidir. Tek pasör, iki smaçör, iki orta adamı ve bir pasör çaprazıyla sahaya çıkılan taktiktir. Pasör arka alana geçtiğinde, öncelikli olarak bir savunma oyuncusudur. Top pasöre gelirse, pasör topu karşılar ve pası atmakla yükümlü olan oyuncu pasör çaprazı olur, aksi takdirde pasör 3 metre içine kaçarak pasını atar ve yeniden savunma pozisyonunu alır. Pasörün arkada olduğu pozisyon takımın 3 oyuncusunun hücum edebildiği, dolayısıyla güçlü oldukları pozisyondur.

Voleybolda 6 – 0 Oyun Sistemi Nedir?

Altı smaçörle oynan bir sistemdir, bu smaçörlerden bazıları arkaya geldiklerinde pasörlük yapmaktadırlar. Pasörlüğün ne kadar uzmanlıkgerektiren bir iş olduğu gözönüne alındığında sistemin başarısızlığı da ortaya çıkmaktadır. Çok kullanılan bir sistem değildir.

Modern 4 – 2 Oyun Sistemi Nedir?

İki pasör, iki smaçör, iki orta adamı ile oynanır. 4-2′den farkı, pasörlük görevinin arka alanda bulunan pasöre ait olmasıdır, öne geçen pasör, pasör çaprazı gibi oynar ve takım sürekli olarak 3′lü hücum yapabilir.

Voleybol Kaç Kişi İle Oynanır?

Voleybolda Fileye Temas Kuralları Nelerdir?

Voleybolda Her Set Kaç Sayı? 

Voleybol Kaç Oyuncu Değişikliği Hakkı Vardır?

Voleybol Filesinin Yerden Yüksekliği Kaçtır?

Voleybolda Kaç Hakem Vardır?

Voleybol Saha Ölçüleri Nedir?

Voleybol Oyun Sistemleri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu