Beden Eğitimi ÖABT

Basketbolda Pas Çeşitleri Nelerdir?

Basketbolda Pas Çeşitleri Nelerdir?

Pas Nedir? Aynı takımda oynayan oyuncuların tek ve çit el kullanarak bir birlerine top aktarmalarına pas adı verilir.  Basketbolda pas yapmanın ana amacı topu takım kontrolü altında tutarak rakip takıma etkili bir hücum gerçekleştirmektir. Başarılı bir pas için topu doğru zamanda doğru kişiye ve doğru şekilde atmak gerekmektedir.

Basketbolda pas çeşitleri iki ana başlık altında toplanmaktadır. Basketbol pas çeşitleri;

1:Çift Elle Atılan Paslar

  • Baş üstü pas
  • Yerden pas
  • Göğüs pas

2:Tek Elle Atılan Paslar

  • Tek el pas
  • Beysbol pas
  • Tek el sektirme pas
  • Arkadan pas

ÇİFT ELLE ATILAN PASLAR

Baş Üstü Pas:

Genellikle savunma oyuncularının kullandığı bir pas çeşididir. Rakip takım oyuncusunun pası atan oyuncu ile pası alacak oyuncu arasına girmesi hâlinde genel olarak kullanılan pas türüdür. Pas verilirken top iki elle tutulur, kollar dirseklerden hafif bükülerek top baş üstüne kaldırılır. Pas iki el bileğinin ve kolun kuvvetli itişiyle pası alan oyuncunun alın bölgesine doğru gönderilir. Top pası alacak kişiye doğru atılırken bir ayak öne uzatılır, avuç içleri pas sonrası yeri gösterecek şekilde durur.

Yerden Pas:

Genel olarak kısa mesafelerde yakın savunmaya yapılması durumunda kullanılan bir pas çeşididir. Top pas olarak atılırken pası atan oyuncu ile pası alan oyuncu arasındaki mesafenin 3/2 kısmına denk gelecek şekilde zemine doğru atılır. Pas atıldıktan sonra kollar birbirine paralel olacak şekilde ellerin üst bölümü birbirine olacak şekilde durur. top yere çarptıktan sonra hız kaybedecektir. Bundan dolayı topu atarken atış kuvveti iyi ayarlanmalıdır.

Göğüs Pas:

Basketbolda en sık kullanılan pastır. Topun iki elle tutularak göğüs hizasında takım arkadaşına doğru atılmasıdır. Pas atarken hareketli olan ayak bir adım pas atılan kişiye doğru ileri atılır. Top elden çıktıktan sonra kollar birbirine paralel ve ellerin üst kısımları birbirine doğru dönük olmalıdır. Baş parmaklar yere doğru dururken diğer parmaklar pas atılan kişiyi gösterecek şekilde durmalıdır.

TEK ELLE ATILAN PASLAR

Tek El Pas:

Topun tek el ile göğüs hizasından gönderilmesi ile yapılan pastır. Hareket eden ayak pas atılan oyuncuya doğru atılır. Top pas olarak atıldıktan sonra atış kolu pasın altığı yöne doğru uzatılır.

Beysbol Pas:

Topu uzun mesafede bulunan takım arkadaşına göndermek için kullanılan pas çeşididir. Pas atışı yapılırken hareketli ayak bir adım öne doğru atılır. Top baş hizasına geldiğinde güçlü bir şekilde takım arkadaşına doğru atılır.

Tek El Sektirme Pas:

Basketbolda kısa mesafelerde ve yakın savunma yapan oyunculara karşı sıklıkla yapılan pas çeşididir. Pas atılırken pas atan oyuncu ile pas alacak oyuncu arasındaki mesafenin 3/2 bölümüne top atılır.atılır. Top yere çarpıp hızını kaybedeceği için pas verirken top kuvvetli bir şekilde hedefe gönderilir.

Arkadan Pas:

Pas atacak sporcu baskı altında olduğunda kullanılan pas çeşitlerinden biridir. Topun vücudun arka bel kısmından takım arkadaşına gönderildiği bir pastır. Bu pasın isabet oranı pasın atıldığı oyuncunun pozisyonuna göre değişebilir.

Basketbol İle İlgili Diğer Kurallar ve Teknikler İçin BURAYA

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu