Sporlar

Dartta Puanlama Nasıl Yapılır?

Dartta puanlaması nasıl yapılır? Dartta nasıl puan düşülür? Dartta oyun nasıl biter sayılar nasıl düşülür?

Dartta puanlama nasıl yapılır?

Dart puanlama nasıl yapılır? Dart puanlaması, Dart sporunda oyun bitişi nasıl olur? Dart oyununda puanlama ve hesaplama nasıl yapılır? Oyun bitişine gelmeden önce dart tahtasındaki sayıları ve puanları bilmek gerekiyor. Dart tahtasındaki puanlar şu şekildedir;

dartta puanlama nasıl yapılır?
dartta puanlama nasıl yapılır?

Dartta puanlama nasıl yapılır sorusu için puan tablosunu bilmek çok önemlidir. Double (ikilik bölge) bölgesinden vurulan her ok vurduğu sayının 2 katı değerinde puan kazandırır. Örneğin 15 in double bölgesinden vuran ok sporcuya 30 puan kazandırır. Treble (üçlük) bölgesinden vurulan ok vurduğu sayının 3 katı değerinde puan kazandırır. Örneğin 6 sayısının treble bölgesine vuran ok 18 puan kazandırır. Dart tahtasının ortasında bulunan bullseye (kırmızı bölge)  50 puan yeşil bölge ise 25 puan değerindedir.

Dartta puanlama nasıl yapılır denildiğinde akla ilk gelen oyunlardan biri sayı düşme oyunlarıdır. Genel olarak 501 sayı düşme oyunu oynanır. Profesyonel liglerde ve okul sporlarında 501 den düşme ve double aut kuralı uygulanır.  Dart oynanırken her sporcunun 3 ok atma hakkı vardır. 3 ok ile vurulan sayılar toplanır ve 501 sayısından düşülür.

Sporcular attıkları her oka karşılık gelen sayıları toplarlar ve 501 sayısından düşerler. Oyun sıra ile devam eder. 0 (sıfır) sayısına ilk ulaşan sporcu oyunu kazanmış olur. Dart oklarını atarken dart tahtası üzerinde tekli, çiftli ve üçlü bölgelerin olduğu unutulmamalıdır. Hesaplama yaparken bu bölgeler dikkate alınmalıdır. Oyunun bitimi okul sporlarında ve profesyonel liglerde çiftli bölgeden olmak zorundadır. Yani double bölgesinden. Örnek verecek olursak 10 kalan bir sporcunun oyunu bitirebilmesi için duoble 5 vurması gerekmektedir.

Dartta Puanlama Nasıl Yapılır? Bitiriş Örneği;

Örnek olarak, 20 kalan birisinin double 10 vurması gerekmektedir. Eğer vurulan sayı kalan sayıdan büyükse bu durumda oyncu BUST olmuş olur ve sıra rakibine geçer sıra tekrar ona geldiğinde bust olmadan önceki sayısından devam eder. Örnek verecek olursak 1. oyuncu 20 sayı kalmışken attığı oklar ile 20 den fazla sayı vurursa BUST olmuş olur ve sıra rakibine geçer. Sıra tekrar ona geldiğinde önceki turda kaldığı 20 sayısından tekrar oyunu bitirmeye çalışır.

Dart oyununda double bitişlerde sporcu 1 puana düşemez. Çünkü dart tahtasında doublesi yani 2 katı 1 olan sayı bulunmamaktadır. Bir oyunucu 1 sayıya kalırsa BUST olur ve sıra rakine geçer sıra tekrar ona gelirse 1 olmadan önceki turdaki sayısına düşer. Mesela 16 kalan bir sporcu atıp 15 vurursa 1 kalır ve BUST olur ve sıra rakibine geçer. Sıra tekrar ona gelirse 16 sayısından devam eder.

Oyunda 2 sporcunun da oyunu bitirememesi durumunda hakem kararıyla 9 ok uygulamasına geçilir. 9 ok uygulamasında sporcular sırasıyla 3 er ok atarlar, fakat atılan 1. veya 2. okta BUST olunması durumda 3 ok atışmış kabul edilir. Toplamda 9 ok atılıp da oyun hala bitmemişse bu durumda BULL atışı yapılır. Oyuna başlayan sporcudan başlamak üzere orta kırmızıya yani BULLSEYE en yakın ok atmaya çalışılır. 2 sporcu da birer ok atar ve orta kırmızıya en yakın oku atan sporcu oyunu kazanmış olur.

Dartta puanlama nasıl yapılır? Püf Noktası Nedir?

Dart sporunda maçı kazanmak için rakipten daha hızlı bir şekilde sayı düşmek önemlidir. Bunun için genel olarak 20 sayısı hedef alınır ve oradan sayı düşmeye çalışılır. Fakat orada da 1 sayısı gibi riskli bir sayı bulunmaktadır. Bundan dolayı dikkatli olunması gerekmektedir. Sayı düşmeden sonraki en önemli aşama ise double vurabilmektir. Double vuramıyorsanız maç kazanmanız zordur.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu