Beden Eğitimi ÖABT

Eğitsel Oyun Planlaması Nasıl Yapılmalıdır?

Eğitim için çok büyük bir öneme sahip olan eğitsel oyunları planlarken nelere dikkat etmeliyiz?

Planlama, bilgi ve beceri kazanılmasında en kısa yoldan, en basit şekilde
işleri düzenleme, sıraya koymak olarak nitelendirilebilir. Bir eğitsel oyunu planlarken yapılacak olan faaliyetlerin de hangi tip ve değerde olduğunun farkında olunması ve bilinmesi gerekir.

Eğitsel oyunları planlarken, katılanların yaş, gelişim düzeyi ve ilgilerine göre en doğru oyun tipini, oyun grubunu, mekânı ve oyunda kullanılabilecek en doğru araç gereci seçebilmek de oyunun  planlanmasında oldukça önemlidir. Eğitsel oyunu seçerken dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Oyunun amacı
  • Oyuncu seviyesi
  • Oyunun yeri
  • Kullanılacak araç gereçler
  • Oyunun süresi

A: Oyunun Amacı

Oynatılan oyunla neyin amaçlandığı iyi bilinmeli ve planlama o amaca yönelik yapılmalıdır. Bu doğrultuda, seçilen oyun amaca uygun olmalıdır. Örneğin iş birliğinin önemini kazandırma amacımız olan bir durumda bireysel özelliklerin ön plana çıktığı etkinlikleri yaptırmaktan ziyade birlikte yapılabilecek etkinlerin, oyunların yaptırılması gerekmektedir.

B: Oyuncu Seviyesi

Oyuncuların cinsiyeti, yaşı, fiziksel kapasitesi, yetenekleri ve bedenî yeterlilikleri göz önünde bulundurulmalı; oyuncular, bu özellikleriyle oyuna uygun olmalıdır. Oyuncuların yapabileceğinden çok daha zor etkinliklerin yaptırılması oyunu amacından uzaklaştırabileceği gibi çeşitli sorunlara da yol açabilir. Kronik rahatsızlıkları olan oyuncular, fazla hareketli oyunlara dâhil edilmemeli, onlara daha pasif roller verilmelidir. Ayrıca, oyun için uygun gruplar oluşturulmalı, liderlik özellikleri olan çocuklar farklı gruplara verilmeli, her çocuğa lider olma fırsatı verilmelidir.

C: Oyunun Yeri

Oyunun veya etkinliğin yapılacağı yer güvenli olmalı, oyuncular için tehlikeli olabilecek malzemeler oyun alanından çıkarılmalıdır. Oyunlar, özelliklerine göre salonda ya da dışarıda, geniş ya da dar yerde oynanabilir. Oyunun nerede oynanacağına önceden karar verilmelidir. Oyun, eğer sınıfta oynanacaksa sınıfın neresinde oynanacağı; açık havada oynanacaksa çim, ağaçlık, ya da beton alanda mı oynanacağı önceden belirlenmeli ve oyun planlaması bu doğrultuda yapılmalıdır.

D: Oyunda Kullanılacak Araç Gereçler

Oyunda kullanılacak araç gereçler, oyun planına alınmalıdır. Ayrıca oyuna özgü araçlar, her çocuğa yetecek sayıda olmalıdır.Oyun araç gereçlerinin oyunculara zarar vermeyeceğinden emin olunmalıdır. Kullanılacak araç gereçler oyunun amacına ve oyuncunun özelliklerine uygun olmalıdır.

E: Oyunun Süresi

Isındırıcı oyun 5 dakika, hareketli oyun 15 dakika, dinlendirici
oyun 10 dakika oynatılmalıdır. Belirlenen bu sürelere ek olarak da bilinen oyunun tekrarlanması, yeni oyunun tanıtılması, kurallarının açıklanması ve oyunun değerlendirilmesi için 10 dakika daha ayrılmalıdır. Bazı oyunlar ise süre yerine tekrar sayısına göre oynatılması gerekmektedir. Oyunun sonunda çocukların ilgileri dağılırsa oyun tekrar edilmemelidir. Küçük çocuklarda ise oyunun çekiciliği kaybolmasa bile yorucu oyunlara süre sınırlaması getirilmelidir. Çünkü oyuna kendini fazlasıyla kaptıran oyuncu zorlandığının farkında olmayabilir . Özellikle bu dönemde oyun, bitkinlik verinceye kadar oynatılmamasına dikkat edilmelidir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu