Özel Haber

Besyo Nedir? Besyo Ne Demek?

Besyo Nedir? Besyo Ne Demek? Besyo’nun açılımı nedir?

Besyo Nedir? Besyo Ne Demek? Besyo, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun kısaltılmış halidir. Halk arasında “Spor Akademisi” olarak da bilinen BESYO’lar Yurtdışında ise  Physical Education and Sport Department (Fiziksel Eğitim ve Spor Bölümü) olarak geçmektedir. Besyo’lar Beden Eğitimi Öğretmeni, Antrenör ve Spor Adamı yetiştirmeyi amaçlayan eğitim kurumlarıdır. Günümüzde BESYO’lar Spor Bilimleri fakültelerine dönüştürülmektedir. Böylece Yüksekokul statüsünde olan BESYO’lar Fakülte statüsüne geçmektedir. Ayrıca;

BESYO, “Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu” kısaltmasıdır. Türkiye’deki üniversitelerin birçoğunda, fiziksel aktivite, spor ve sağlık konularında lisans eğitimi veren bir yüksekokuldur. BESYO programları, teorik ve pratik eğitimi birleştirerek, öğrencilere beden eğitimi, spor yönetimi, antrenörlük, rekreasyon, egzersiz fizyolojisi, sağlık bilimleri gibi konularda uzmanlaşmaları için olanaklar sunar.

BESYO mezunları, birçok alanda iş imkanına sahiptirler. Örneğin, spor kulüpleri, spor merkezleri, okullar, sağlık kuruluşları, turizm işletmeleri, kamu kurumları ve özel şirketlerde çalışabilirler. BESYO programları, aynı zamanda bir sporcu olmak isteyen öğrencilere de spor kariyerleri için gerekli olan bilgi, beceri ve deneyimi sağlar.

Besyo’da Hangi Bölümler Bulunur?

  • Beden Eğitimi Öğretmenliği
  • Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
  • Spor Yöneticiliği
  • Antrenörlük Eğitimi
  • Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri
  • Yeniden yaratma
  • Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi, ayrıca
  • Spor Yönetimi (Önlisans)

5 Adımda Besyo Kazanmak

  1. TYT ve AYT Sınavına Başvuru; Yetenek sınavlarına girmek için TYT puanı yeterli olsa da ÖSYM tercihi ile öğrenci alan besyolar için AYT-EA sınavına girmek kazanma şansını arttırır. Bundan dolayı  hem TYT hem AYT-EA sınavına başvuru yapmak önemlidir.
  2. TYT ve AYT  sınavına girmek ve besyo taban puanlarını geçmek; Öğretmenlik bölümü için TYT’den 800bin sıralama AYT-EA puan türünde ise ilk 300bin sıralamanın içinde olmak gerekiyor. Diğer besyo bölümleri içinse belirlenen taban puanlarının üzerinde puan almak gerekiyor. Yetenek sınavı ile alan besyoların taban puanları değişiklik gösterebilir. Taban puanlara BURADAN erişebilirsiniz.
  3. Doğru antrenmanı doğru zamanda yapmak; Kimi adaylar YKS sınavından önce başlar antrenmana kimisi ise sınavdan sonra. Burada herkes için doğru olan bir seçim yoktur. Burada karar kişiye göre değişebilir. Unutulmamalıdır ki yüksek puan almak herkesten bir veya bir kaç adım önde olmak demektir. Hatta bazı üniversitelerde belirlenen baraj puanı geçemezseniz o üniversitenin yetenek sınavına bile giremezsiniz. Sonuç olarak antrenmanlara ne zaman başlayacağınız kişiden kişiye göre, yeteneğe göre, ve puan alabilme kapasitesine göre değişebilir. Buradan sizin için en doğru kararı siz ve besyo kursu hocanız ile verebilirsiniz. AYT-EA puan türünde iyi bir puan alabiliyorsanız hele ki ilk 300 bin sıralamaya girebiliyorsanız hiç antrenman yapmanıza gerek kalmayabilir. Çünkü bu şekilde öğrenci alan üniversitelerin öğretmenlik bölümlerinde kontenjanlarında boşluklar bile kalabiliyor.
  4. Kazanma ihtimalinizin yüksek olan üniversitelerde yetenek sınavına girmek; Her üniversite kendi yetenek sınavını yapmaktadır. Bu durumda da her üniversitenin yetenek testi farklılık gösterebiliyor. Bazı üniversitelerde kazanmak için süratlı olmak gerekirken bazılarında dayanıklılık veya kuvvet öne çıkabiliyor. Bundan dolayı doğru antrenman ve doğru üniversite tercihi çok önemli. Öncelikle kendinize hedef belirlemeli o hedefe göre antrenmanlarınızı yapmalısınız. Kuvvet gerektiren bir yetenek sınavına sürat çalışarak kazanmaya çalışmanız doğru olmayacaktır.
  5. ÖSYM Tercihi yapmak; yetenek sınavına girseniz bile kazanma ihtimalinizi arttırmak için AYT-EA sınavına girmenizi ve geçerli puan almanız gerektiğini daha önce ifade etmiştik. Yine söylüyoruz kazanma ihtimalinizi arttırmak için AYT-EA puan türünde sınava girmenizi ve bu puanla alan üniversiteleri ÖSYM tercih aracılığıyla tercih etmeniz yararınıza olacaktır. BURADAN AYT-EA puan türü ile alan üniversiteleri inceleyebilirsiniz.

Besyo nedir? Besyo Kaç Yıllıktır ?

Besyo veya Spor Bilimleri fakülteleri 4 yıllıktır. Ayrıca Açık öğretim fakültesinde 2 yıllık Spor Yönetimi bölümü vardır.

Besyo nedir?

Besyo Okumak İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekir ?

TYT sınavı : 2023 yılı itibari ile Besyo okumak için YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)  Sınavının TYT (Temek Yeterlilik Sınavına) bölümüne girmek ve en az 150-180 puan almak gerekmektedir. Bazı üniversiteler 150, bazı üniversiteler 180 baraj uygularken bazı üniversiteler ise daha yüksek baraj puanları koyabilmektedir. Bundan dolayı TYT sınavından olabildiğince iyi bir puan almak gerekmektedir. Öğretmenlik bölümleri içinse Y-TYT puan türünde sıralama olarak ilk 800.000 sıralamada olmak gerekir.

Özel Yetenek Sınavı : Besyo okumak için TYT sınavının ardından Özel Yetenek Sınavlarına girmek gerekmektedir. Bu sınavlar üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Her üniversite uygulayacağı sınav için önceden Sınav Kılavuzu yayımlar. Sınav kılavuzlarına sitemizden ulaşabilirsiniz. 

AYT Sınavı : Besyo – Spor Bilimleri için yetenek sınavları olsa da bazı üniversiteler yetenek sınavı olmadan ( Muş, Kocaeli vs) öğrenci almaktadır. Bundan dolayı üniversiteleri kazanmak ve okumak için AYT Eşit Ağırlık sınavına girmeleri gerekir.

Besyo Yetenek Sınavlarında Hangi Testler ve Mülakatlar Uygulanır?

Besyo nedir? Sorusuna besyo sınavları nasıl yapılır? Sorusunun da  cevabını eklemek gerekir. Besyo nedir? Besyo yetenek sınavı çeşitleri şunlardır;

  • Uzun Mesafe Koşuları ve Orta Mesafe Koşuları
  • Sürat Testi Koşuları ve Kısa Mesafe Koşuları
  • Motorsal Test Sınavları
  • Illinois Testi
  • Koordinasyon Parkuru Sınavları
  • Branş Sınavları
  • Dayanıklılık Testi Sınavları
  • Branş Koordinasyonu Parkur Sınavları
  • Sözlü Mülakat Sınavları
  • Sporcu Özgeçmişi Değerlendirmesi

gibi testler uygulanmaktadır.

Besyo Mezunları Ne İş Yapar?

Besyo mezunları, kamu ve özel sektörde  çok geniş bir iş olanağına sahiptir. Genel olarak antrenör, beden eğitimi öğretmeni, spor yöneticisi, spor uzmanı, spor masörü olarak iş bulabilmektedir. Ayrıca bir çok besyo mezunu polis ve asker olarak da çalışma hayatına devam etmektedir.

Besyo Mezunu Ne Kadar Maaş Alır?

Besyo mezunu olanlar ortalama olarak 11.500TL ile 25.000TL arasında maaş almaktadır.

Daha Öncesinde Aktif Sporcu Olmanın Besyo Açısından Faydası Var Mıdır ?

Evet. Bazı Üniversiteler lisanslı sporculara ek puan vermektedir. Bu da sporcu özgeçmişi olan adaylara avantaj sağlamaktadır. Tabi sporcu olduklarını ilgili federasyondan veya İl Spor Müdürlüğünden tescil ettirmeleri gerekmektedir.

Birden Fazla Üniversitenin Yetenek Sınavına Girebilir Misiniz ?

Evet. Tarihleri çakışmadığı sürece istediğiniz kadar üniversitenin yetenek sınavına girebilirsiniz. Bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki ne kadar sınava girerseniz o kadar maddi olarak zorlanırsınız. Örneğin, yol parası, konaklama parası, yeme içme parası vs.

Özel Üniversitelerde Besyo Okumak Mümkün müdür ?

Evet bazı özel üniversitelerde Besyo Bölümleri bulunmaktadır. Buralarda Besyo bölümlerinden birinde okuyabilirsiniz. Maddi ödemeleri haricinde Diplomaları devlet üniversiteleri ile denk seviyededir. Ayrıca mezun olduktan sonra devlet kurumlarında çalışabilirsiniz.

Yetenek Sınavına Girmeden Besyo Okumak Mümkün mü ?

Evet yetenek sınavlarına girmeden ÖSYM tercihleri ile besyo okuyabilmeniz mümkündür. Bunun için AYT-EA puanına ihtiyacınız vardır.

Besyolar Arası Geçiş Mümkün mü ? 

Evet okuduğunuz bölümün olması kaydıyla başka üniversitenin Besyo bölümüne yatay geçiş yapabilmeniz mümkündür.

Besyo Öğrencileri ERASMUS Programından Yararlanıp Yurt Dışına Gidebilir mi ?

Evet besyo öğrencileri Erasmus programlarından yararlanabilir ve yurtdışı eğitim alabilir. Ayrıca bu şekilde kendilerini daha iyi geliştirebilirler.

Mezunların Atama Durumları Ne Durumda ?

Besyo nedir? Besyo ne demek? diye arayan kullanıcıların bir diğer sorusu da besyo mezunlarının atama durumudur? Besyo Mezunlarının atamaları birçok öğretmenlik branşından iyi durumdadır. Çünkü öğretmen atama sayısında genel olarak ilk 10da yer alıyor. Ayrıca en çok ihtiyaç duyulan branşlardan birisidir.

Antrenörlük, Spor Yöneticiliği Mezunları Öğretmen Olabilir mi ?

Bu bölüm mezunları Pedagojik Formasyon alarak öğretmenlik yapabilirler. Bunda herhangi bir engel durum yoktur. Ancak son zamanlarda MEB formasyon kurslarını durdu bununla ilgili Yüksek Lisans Programı açılacağını bu programdan mezun olanların öğretmen olabileceğini ifade etti.

Besyo Mezunları Öğretmenlik Dışında Memur Olma Hakkına Sahip Mi ?besyo nedir? besyo ne demek?

Evet.  özel alan isteyen memurluklar haricinde birçok memurluk bölümüne KPSS sınavı ile atanabilmektedir.

Besyo Mezunları POLİS-ASKER olabilir mi ?

Besyo nedir diye merak edenlerin sorduğu bir diğer soru da polis-asker olunabilir mi? Besyo Evet. Besyo mezunları kazanmaları durumunda POLİS veya ASKER olabilirler. Hatta bu diğer bölüm mezunlarına göre daha kolaydır. Çünkü besyocular spor testlerinde daha iyi dereceler elde edebilmektedirler.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu