Besyo Güncel HaberlerGüncel Haberler

Besyo’da Üniversiteler Arası Yatay Geçiş Yapma Rehberi

Besyo da Üniversiteler arası yatay geçiş nasıl yapılır

Aylarca belki de yıllarca emek verip sonunda Besyo bölümlerinden birini kazanmayı başardınız. Ama okumak istemediğiniz bir şehirdesiniz veya arkadaşlarınız başka şehir de kazandı onların yanına gitmek istiyorsunuz. Bunu tekrar sınava gitmeden yapabilmeniz mümkün.

Yatay geçiş yapabilmek için gereken koşullar şunlardır: 

1. Birinci Sınıfı başarı ile bitirmiş olmanız gerekiyor. Alttan dersiniz kalmamış olmalı. 1. Sınıfı bitirmeden ve 3. Sınıfı bitirdikten sonra yatay geçiş yapamazsını.

2. Not ortalamanızın iyi olması gerekiyor. Az sayıda yatay geçiş kontenjanı açılıyor başvuranlar arasında iyi bir ortalama yapmış olmanız gerekiyor. Bunun dışında geçiş yapacağınız üniversite 2.00 veya 2.50 ortalama şartı koyabilir gitmeyi düşündüğünüz üniversite den öğrenebilirsiniz.  Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır.

3. Geçiş yapacağınız üniversitede okuduğunuz bölümün olması gerekiyor. Öğretmenlik bölümü okuyorsanız öğretmenlik bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca ders içeriğinizin de uyması gerekiyor.

Nasıl yatay geçiş başvurusu yapılır ?

1: Yaz aylarında Üniversiteler yatay geçiş duyurusunu yayınlarlar takip edin.

2: Duyuruda istenen belgeleri hazırlayıp posta ile duyuruda verilen adrese gönderin.

3: Sonuçların açıklanmasını bekleyin ve hak kazandıysanız gidin kaydınızı yapın.

Bütün bu işlemler genelde eylül ayında tamamlanmış olur. Ve yeni yıla yeni üniversitede başlamış olursunuz.

Yatay geçiş için istenen belgeler

1: Transkiript Belgesi ( Not Ortalaması) Kendi öğrenci işlerinizden alacaksınız.

2: Başvuru dilekçesi ( varsa başvuracağınız üniversitenin sitesinden yoksa kendiniz yazabilir veya internetten örneğini indirebilirsiniz)

3: Kazandığınız senenin ÖSYM sınav çıktısı ( ÖSYM sitesinden indirebilirsiniz )

4: Ders İçerik Çizelgesi ( okuduğunuz üniversitenin sitesinden veya öğrenci işlerinden alabilirsiniz.

Genel olarak bu evraklar istenmektedir . Ama üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebilir.

29 Yorum

  1. ben eğitim fakültesinde sosyal bilg. öğretmenliğini okuyorum beden eğitimi öğretmenliği bölümüne geçmek istiyorum. kaldığım ders yok ortalamam ise 4 üzerinden 3.45 yatay geçiş yapabilir miyim?

  2. Merhaba ben kocaeli üniversitesinde besyo okuyorum mersine geçmek istiyorum puanla yerleştim mersin de parkura aliyor geçiş yapabilir miyim?yardımcı olursanız sevinirim

  3. Merhaba ben ilahiyat hazırlık okuyorum ama istemediğim bir bölüm hayalim olan BESYO ya geçmek istiyorum yerleştiğim tyt puanım da 258di bu puanim seneye kadar geçerli kalır mı ve besyoya geçmem için yapmam gerekenler nelerdir?

      1. Kardeşim geçen senenin puanını geçerli say dersin ve parkurlara katılırsın ben beden eğitimi ve öğretmenliği birinci sınıfım daha fazla bilgi için instagram furkann_colak5

  4. Eksik bilgi vermissiniz gidiceginiz okul ve dersleri birbirleriyle ayni olmasi lazim farkli bir ders goruyorsan gecis yapamazsin o okula ayni dersleri goruyorsan ve senin derslerinin kredileri diger okuldaki kredilerle uyusmuyorsa alttan dersin kalarak gecis yapabiliyorsun eksik bilgi vermeyi bırakın insanlara…

      1. Ben sosyal bilgiler öğretmenliği 1. Sınıfım. Ama hayatım boyunca hep sporla uğraştığım için bu bölümün bana uygun olmadığını fark ettim. Bu bölümden beyoya geçmek istiyorum. 1 senemin bitmesini mi bekleyeceğim yoksa 2. Yariyilda geçiş yapabilirmiyim.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu