Analiz-YorumBesyo Güncel HaberlerGüncel HaberlerÖzel Haber

Nasıl Beden Eğitimi Öğretmeni Olabilirim? 2018

 Beden Eğitimi öğretmeni olmak için üniversite sınavına (TYT) girmek yetmiyor. Bu bölümün olduğu üniversitelerin büyük bir kısmı çeşitli şekillerde yetenek sınavı yapıyor öğrencilerini ona göre seçiyorlar. Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda (BESYO) ya da yenilenen adıyla Spor Bilimleri Fakültesinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü dışında bir çok bölüm vardır. Bunlar:

Beden Eğitimi Öğretmenliği 

Antrenörlük Eğitimi

Spor Yöneticiliği 

Rekreasyon 

Spor Bilimleri

Egzersiz ve Spor Bilimleri

Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi

BESYO BÖLÜMLERİ GİRMEK İÇİN TYT SINAVINA GİRMEK ŞART!

   Besyo kazanabilmeniz için  TYT’ye girmeniz şart; çünkü bu bölüme yerleşmek için TYT’den belli bir puanı almış olmalısınız. Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü olan üniversiteler, TYT puan barajı belirlerler ve bu puan barajını yakalayanlar beden eğitimi öğretmenliği için istedikleri üniversiteye başvurabilirler. Her üniversite kendi baraj puanını kendisi belirler.

 2018 yılında değişen yeni sınav sistemine göre yalnızca 1. Aşama sınavına girmeniz yeterli olacaktır. 1. Aşama sınavı olarak geçen TYT sınavında öğrenciler 40 adet Türkçe 20 adet sosyal, 40 adet Matematik, 20 adet fen sorusu çözerler. Toplamda 120 soru çözerler ve her sorunun puanı 3,33’tür. Temel Yeterlilik Testinde alınan puan Beden Eğitimi öğretmenliği için çok önemlidir.Son düzenlemelerde Matematik yapma zorunluluğu kaldırıldı. Minimum alınması gereken puan öğretmenlik bölümü dahil tüm bölümlerde 150’dir. Her Üniversite kendi baraj puanını kendisi belirler. Bazısında 300 bazısında 150 olabilir.Üniversiteler sınav tarihlerini kendileri belirler.

Besyo İçin Kaç Puan Almalıyım?

Ortalama 300 puan yeterli olabilir. Tabi ki bu üniversitenin yaptığı özel yetenek sınavına da bağlıdır. Eğer bu mülakatlardan çok düşük puan alırsanız TYT puanınız yüksek olsa bile Beden Eğitimi öğretmenliğini kazanmanız zor olabilir. Her üniversitenin sistemi farklıdır. Başvuran öğrenci sayısı az, başvuranların TYT puanı düşük olabilecek olsa da bu çok istisnai bir durumdur. Ancak, 180 YGS ile de öğretmenlik kazanan mevcutken 350 puanla kazanamayan da vardır. Bu sebeple doğru okul seçip doğru şekilde hazırlanmak hayati ehemmiyet taşımaktadır. Bazı üniversitelerde sistem farklıdır.

Örneğin.

Marmara Üniversitesi : 1500 Metre Koşu testi ve Öz geçmiş

Trakya Üniversitesi: Sadece Branş Sınavı

Sakarya Üniversitesi : Sadece Öz geçmiş evrak teslimi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi: Sadece Koordinasyon Sınavı  ile öğrenci almaktadır.

Spotif Özgeçmiş Gerekli mi?

Her üniversitenin alımları farklı olduğu için kimi üniversiteler ek puan veriyor kimi üniversiteler ek puan vermiyor bu gideceğiniz üniversiteye göre değişiklik göstermektedir Adaylar TYT, OBP ve Yetenek Sınavlarında almış oldukları puana göre değerlendirilirler. Üniversite seçimi çok önemlidir. Lisanssız kişiler bu tarz üniversiteleri seçip, sınavlarda iyi derece yapıp, TYT sınav puanında da herhangi bir eksikleri yoksa rahatlıkla Öğretmenlik bölümlerini kazanabilirler.

ÖNEMLİ: FORMASYON HAKKINDA 

Beden Eğitimi Öğretmeni olmak için illa beden eğitimi bölümü okumanıza gerek yoktur.Çünkü BESYO ‘da herhangi bir bölüm okuyup’ta Formasyon alarak beden eğitimi öğretmeni olabilirsiniz.Örneğin Spor Yöneticiliği okuyan bir öğrenci Formasyon eğitimi alarak beden eğitimi öğretmeni olabilir.Çoğu üniversite formasyonu 4.sınfta öğrencileri vermekte.Bazılarında da değişmekte örneğin Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde genelikle 1-2-3-4 sınıflara hepsine formasyon vermekte. Bu nedenle son sınıfa formasyonu bırakmak istemeyen öğrencileri farklı üniversitelerde okuyup formasyonu Alanya’da almaktadır.

5 Yorum

  1. Şuan sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Sınavsız geçişle Spor yönetimi bölümünü bitirip Dgs yi geçtikten sonra herhangi bir uygulamalı sınava tabi olmadan Beden Eğitimi Öğretmeni olabilir miyim ?

    1. özet olarak TYT sınavına giriyorsun iyi bir puan alıyorsun sonra yetenek sınavına giriyorsun beden eğitimi kazanıyorsun sonra okuyop bitiyorsun kpss giriyorsun iyi bir puan alıyorsun ve sözlü mülakata çağırılıyorsun sonra iyi bir puan alıp tercih yapıyorsun yerleşiyorsun ve başlıyorsun.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu