Beden Eğitimi ÖABT

Atletizm Uzun Atlama Nedir?

Uzun atlama, atletizm sporunun atlamalar disiplininde bulunan belirlenen kurallar dahilinde kum havuzunda en ileri mesafeye atmamayı amaçlayan bir sportif yarışmadır.

Uzun atlama yarışmaları 45m uzunluğundaki 1.22m genişliğindeki koşu yolundan hızlanarak gelen atletin 20 cm genişliğindeki sıçrama tahtasına-çizgisine tek ayakla basarak sıçramasını ve kum havuzuna düşmesi esasına dayanır.

Modern anlamda uzun atlama yarışmaları 1866 yılında İngiltere ve ABD’de yapılmaya başlanmıştır. Uzun atlama erkeklerde 1896 olimpiyatlarında, kadınlarda 1948 olimpiyatlarında olimpik bir spor dalı hâline gelmiştir.

Uzun atlama 4 aşamadan oluşur. Bunlar;

  • Koşu ve hızlanma bölümü
  • Sıçrama tahtasına basma ve sıçrama
  • Uçuş bölümü
  • Konma bölümü

Uzun Atlama Yarışmalarında Pist Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Uzun atlama koşu alanının uzunluğu 45m genişiği ise 1.22m dir.

Uzun atlama basma tahtasının genişliği 20 cm dir. Uzunluğu 1.22m dir. Sıçrama tahtasının sonunda 10cm lik basılmaması gereken kırmızı şerit bulunabilir. Sıçrama esnasında bu kırmızı bölüme sporcunun ayağı gelmemelidir ve geçmemelidir.Uzun atlama yarışmalarında atlama havuzunun uzunluğu 10m genişliği ise en az 2.75m olmalıdır. Ayrıca koşu alanı ise 40-45m olmalıdır.

Her sporcuya kaç atlama hakkı verilir?

Atletler uluslararası yarışmalarda 3’er atlayışlık eleme turlarına katılır. En iyi dereceyi yapan 8 atlet, 3’er atlayış hakkı daha kazanır. Bu atlayışlar final atlayışlarıdır ve en iyi dereceyi yapan atlet müsabakanın şampiyonu olur.

Yarışmalara katılan sporcu sayısı 8 veya den aşağı ise her sporcuya 3er atlama hakkı verilir. Atlanan en iyi derece sporcunun geçerli derecesi olarak kaydedilir.

Uzun Atlama Rekorları:

  • Erkeklerde dünya rekoru 8,95 m’lik atlayışla Mike Powell’a (Mayk Pavıl) aitken
  • Kadınlarda bu rekor 7,52’lik derecesiyle Galina Chistyakova’ya (Galina Çistyakova) aittir.
  • Erkeklerde Türkiye rekoru 8,08 m’lik atlayışla Mesut Yavaş’a aitken
  • Kadınlarda bu rekor 6,87 m’lik derecesiyle Karin Melis Mey’e aittir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu