Beden Eğitimi ÖABTSporlar

Voleybolda Servis Nasıl Atılır? Servis Teknikleri ve Çeşitleri

Voleybolda Servis Nasıl Atılır? Voleybolda Servis Atma Teknikleri ve Çeşitleri

Voleybolda servis, topun servis bölgesinde bulunan geri hattın sağındaki oyuncu tarafından oyuna sokulması hareketidir.

Voleybolda İlk Servisi Kim Atar?

Birinci set ile netice setinin (5. set) ilk servisi kura atışıyla belirlenen takım tarafından atılır. Diğer setler bir önceki sette ilk servisi kullanmamış olan takımın servisi ile başlatılır.

Voleybolda Servis Sırası Nasıl Olur?

Oyuncular diziliş kağıdına kaydedilen servis sırasını takip etmek zorundadır. Bir setteki ilk servisten sonra servis kullanacak oyuncu şu şekilde belirlenir:  Servis kullanan takım ralliyi kazandığında daha önce servis kullanan oyuncu (veya yerine geçen oyuncu) tekrar servis kullanır. Servis karşılayan takım ralliyi kazandığında servis kullanma hakkını da kazanır ve servisi kullanmadan önce bir pozisyon döner. Ön sağ pozisyondan geri sağ pozisyona gelen oyuncu servis kullanır.

Voleybolda Servis Atma İzni: Başhakem her iki takımın da oynamaya hazır olduğunu ve servis kullanacak oyuncunun topa sahip olduğunu kontrol ettikten sonra servisin kullanılmasına müsaade eder.

Voleybolda Servisin Nasıl Atılır? Topa, havaya atıldıktan ya da elden (ellerden) bırakıldıktan sonra tek el veya kolun herhangi bir kısmıyla vurulmalıdır.

Topun sadece bir kez havaya atılmasına veya elden bırakılmasına izin verilir. Topun yerde sektirilmesine veya elde hareket ettirilmesine müsaade edilir. Servis kullanan oyuncu; servis vuruşu anında veya sıçrayarak kullanılan bir servis için sıçrama anında, oyun alanına (dip çizgi dahil) veya servis bölgesi dışındaki zemine temas edemez. Bu oyuncu servis vuruşundan sonra servis bölgesinin dışına veya oyun alanının içine basabilir veya düşebilir. Servis kullanacak oyuncu, başhakemin servis için çaldığı düdüğü takip eden 8 saniye içinde topa vurmalıdır.
Başhakemin düdüğünden önce kullanılan servis iptal edilir ve tekrarlattırılır.

Voleybol Serviste Perdeleme

Servis kullanan takımın oyuncuları kişisel veya grup perdelemesi yaparak rakiplerinin servis atan oyuncuyu ve topun geliş yönünü görmelerini engellememelidirler.

Servis kullanan takımın bir ya da bir grup oyuncusu, servis kullanıldığı sırada kollarını sallar, sıçrar veya yanlamasına hareket ederse YA DA oyuncular, hem servis atan oyuncuyu hem de topun file dikey düzlemine ulaşana kadarki gidiş yönünü gizlemek için grup halinde durursa perdeleme yapmış olur.

Servis Atış Anında Yapılan Hatalar Nelerdir?

Servis atışı hataları: Aşağıdaki hatalar, rakip takım pozisyon hatası yapıyor olsa bile bir servis değişikliğine yol açar. Servis atan oyuncu:

Servis sırasını ihlal ederse,

Servis atışını kurallara uygun şekilde yapmazsa.

Servis vuruşundan sonra yapılan hatalar:

Topa kurallara uygun şekilde vurulduktan sonra (bir oyuncunun pozisyon hatası yapmaması kaydıyla) aşağıda belirtilen hallerde servis hatalı kabul edilir. Eğer top:

servis kullanan takımın oyuncularından birine değer veya file dikey düzlemini geçiş boşluğunun tamamen içinden geçmezse,
Oyun alanının dışına giderse,

Bir perdelemenin üzerinden geçerse.

Voleybolda Servis Esnasında Yapılan Hatalar Nelerdir?

Eğer servis kullanan oyuncu servis vuruşu anında bir hata yaparsa (kurallara uygun olmayan servis atışı, hatalı dönüş sırası vs.) ve rakip takımda da aynı anda bir pozisyon hatası varsa bu durumda ilk önce servis hatası cezalandırılır.

Buna karşılık eğer servis kurallara uygun şekilde kullanılmış, fakat servis atışından sonra bir hata meydana gelmişse (topun hariçe gitmesi ya da bir perdelemenin üstünden gitmesi, vs.) pozisyon hatası öncelik kazanır ve cezalandırılır.

Voleybolda Servis Çeşitleri:

1:Alttan atılan servis

a.Önden alttan atılan

b.Yandan alttan atılan

2.Üstten atılan servis

a.Tenis servis (Dönmeden giden)

b.Balans tipi yüzen servis (Dönmeden giden)

c: Balansiye servis (Dönerek giden)

d.Smaç servis (Dönerek giden)

e.Sıçrayarak smaç servis (Dönerek giden)

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu