Sporlar

Libero Nedir ? Libero Nasıl Belirlenir? Liberonun Görevleri

Voleybolda libero nedir? Voleybolda libero nasıl seçilir? Liberonun görevleri nelerdir? Libero neden farklı renkte forma giyer?

Libero Nedir?

Voleybolda libero; voleybol oyununda takım arkadaşlarından zıt renkte forma giyen, takım listesinde isminin yanında L işareti olan savunma oyuncusudur.

VOLEYBOLDA LİBERONUN BELİRLENMESİ

Her takımın, müsabaka cetveline kayıt edilen oyuncu listesinden en fazla iki oyuncusunu özel defans oyuncusu “libero” olarak belirleme hakkı vardır. FIVB, Büyükler Dünya ve Resmi Müsabakalarında bir takımın, müsabaka cetveline kaydedilmiş 12’den fazla oyuncusu varsa takım listesinde 2 adet liberonun olması zorunludur.

Bütün liberolar, maçtan önce, müsabaka cetvelinde liberolar için özel olarak ayrılmış bölümlere kaydedilmelidir.

Oyun alanındaki libero, asıl liberodur. Eğer bir başka libero varsa takımın ikinci liberosu olacaktır. Oyun alanında sadece bir libero bulunabilir

Voleybolda Libero Nasıl Giyinir ? Libero Kaç Numaralı Forma Giyer ?

Libero oyuncuları, en azından takımın diğer mensuplarının formalarından zıt renkte bir forma (veya yeniden belirlenen libero için yelek/üstlük) giymek zorundadır. Libero formalarının mutlaka diğer takım oyuncularından ayırt edilebilecek bir biçimde zıt olması gerekir.

Libero formalarının takımın diğer mensuplarıyla aynı şekilde numaralandırılması gerekir. FIVB, Dünya ve Resmi Müsabakalarında, yeniden belirlenen liberonun; üzerinde kendi numarası olan, mümkünse orijinal libero ile aynı model ve renkte forma giymesi zorunludur.

Libero Ne Yapar, Libero Ne Yapmaz ?

  • Liberonun, herhangi bir geri hat oyuncusunun yerini almasına izin verilir.
  • Liberonun görevleri bir geri hat oyuncusu olmakla sınırlandırılmıştır ve eğer temas anında top file üst kenar seviyesinin tamamen üzerindeyse oyun alanı ve serbest bölge dahil hiçbir yerden bir hücum vuruşunu tamamlamasına izin verilmez.
  • Bir oyuncu, kendi ön bölgesinde bulunan bir liberonun parmak pasından gelen topa, file üst kenar seviyesinin tamamen üzerindeyken hücum vuruşunu tamamlayamaz. Eğer libero böyle bir pası kendi ön bölgesinin dışından atıyorsa bu topa serbestçe hücum vuruşu tamamlanabilir.

Libero Servis Atabilir mi ? Blok Yapabilir mi ?

  • Libero servis atamaz, blok yapamaz veya blok teşebbüsünde bulunamaz.

Libero Sakatlanır, Ceza Alırsa Ne Olur ?

Eğer libero oyundan çıkarma veya diskalifiye ile cezalandırılırsa bu durumda hemen ikinci libero ile yer değiştirir. Takımın sadece bir liberosu varsa takım yeni bir libero belirleme hakkına sahiptir.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu