Sporlar

Korfbol Nedir? Korfbol Oyun Kuralları

Korfbol Nedir? Korfbol Nasıl Oynanır? Korfbol Oyun Kuralları

Korfbol, erkekler ile kadınların birlikte oynayabildikleri tek takım sporudur. Oyunun basketbol ve hentbol sporlarına benzer yanları olsa bile  birçok yönüyle onlardan ayrılır. Oyunun amacı, topu rakip takımın korf denilen, sepete benzer yüksek potasına atmaktır. Korfbol her yaştaki kadın ve erkeklerin oynayabilecekleri çok eğlenceli bir spor dalıdır.

korfbol nedir nasıl oynanor

Korfbol Sahasının Özellikleri Nasıldır?

Korfbol Sahasının boyu ve eni  40×20 metre, açık alanda ise 60×30 metredir (kumda 20×20). Saha eşit olarak iki bölgeye ayrılmıştır.

Korfbol da korfun yüksekliği 3.5 metre olan bir direğin ucuna takılmış sepetten oluşan ve korf adı verilen bir potası vardır.

Korfbol topu 5 numaralı futbol topuna benzer bir top ile oynanır.

Korfbol Kaç Dakika (DK) Oynanır? Mola Süresi Ne Kadar?

Korfbol 30’ ar dakikalık iki devre halinde oynanır. Devre arasında 10 dakikalık dinlenme süresi vardır. Mola süresi 60 saniyedir ve oyun süresine dahil edilmez. Her takımın maç boyunca iki mola hakkı vardır.

Korfbol Oyunun Özellikleri?

Bir takım 4 kadın 4 erkek oyuncudan oluşur. Her bir bölgede 2 erkek 2 kadın oyuncu yer alır. Bir takım toplamda 8 oyuncu ile sahada yer alır. 4 kadın 4 erkek yedek oyuncu ile birlikte bir takım 16 sporcudan oluşur.

Sadece kadınlardan veya sadece erkeklerden oluşan bir takımla oynanmaz. Oyun 4 kadın 4 erkek ile oluşturulan takımlar ile oynanır. Korfun etrafında 360 derecelik açıdan atış yapma olanağı vardır. Potanın arkasında da oyun devam eder.

Kolektif oynamak zorunludur. Topa sahip olan oyuncunun topla koşmasına veya topu sürmesine izin verilmez. Her oyuncunun belirli bir rakibi vardır. Oyunun özelliğinden dolayı korfbol oyuncusu rakibini gölge gibi takip etmelidir.

Defans yapılırken atış yapmaya izin verilmez fakat defans oyuncusu potaya hücum oyuncusundan daha yakın olmalıdır. Ayrıca bir kol mesafesinde olmalı, yüzü hücum oyuncusuna dönük olmalı ve gerçekten topa blok yapmaya çalışmalıdır.

Korfbol çok yönlülük gerektirir. Korfbol hem hücumun hem de defansın önemli olduğu bir spordur ve bir oyuncu bu iki başlıca görevin birinden kaçınamaz çünkü oyuncular her iki sayıdan sonra bölge ve görev değiştirirler. Bu nedenle her oyuncu hem hücum hem de savunma becerilerini geliştirmelidir.

Fiziksel temasa izin verilmez. Rakip oyuncuyu tutmaya, itmeye veya çekmeye izin verilmez. Arkadaşlık ve yardımlaşma ön plandadır.

Korfbolun Tarihçesi

Korfbolun mucidi Hollandalı bir öğretmen olan Nico Broekhuysen’dir. Broekhuysen İsveç’te oynadığı bir oyundan esinlenmiş ve Korfbol oyununu 1903 yılında Amsterdam’da tasarlamıştır.

Hollanda Korfbol Birliği 1903 yılında, “Uluslararası Korfbol Federasyonu” 1933 yılında kurulmuştur. Birlik, Uluslararası Spor Federasyonları Birliği ile Dünya Oyunları Birliği’ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Korfbol sporunun gelişimi son yıllarda olmuştur. 1970 yılında Uluslararası Korfbol Federasyonu’nun sadece Avrupa’da 4 üyesi varken, Korfbol 1992 yılında 4 kıtada 30’dan fazla ülkede oynanmaya başlamıştır.

IKF, 1993 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) tarafından resmen tanınmıştır. Aynı zamanda, Uluslararası Genel Spor Federasyonları Birliği (GAISF), UOK’nın tanıdığı Uluslararası Spor Federasyonları Birliği (ARISF) ve Uluslararası Dünya Oyunları Birliği’ne (IWGA) katılmıştır.

Türkiye’de 1995 yılında faaliyet göstermeye başlayan korfbol özellikle üniversiteler arasında hızla yayılmaya başlamıştır, ilk yıllarında Marmara Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde takımlar kurulmuş ve özel maçlar oynanmıştır. Daha sonra çeşitli üniversitelerin özellikle beden eğitimi bölümlerinde ilgi görmüştür. Şu anda faal olarak 13 üniversite takımı bulunmaktadır. 5-10 Nisan 2010 tarihinde Türkiye Üniversiteler Korfbol şampiyonası düzenlenecektir.

Korfbol, dört yılda bir yapılan Dünya Oyunları kapsamında yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu