Beden Eğitimi ÖABT

Kasların Yapıları Nasıldır? Kasların Görevleri Nelerdir?

Kasların Yapıları Nasıldır? Kasların Görevleri Nelerdir?

Kasları inceleyen bilim dalına myoloji denir. Kas dokusu hareket sisteminin aktif bölümünü oluşturmakla kalmayıp aynı zamanda iç organların yapısında da bulunur. Kas; kasılabilen, uyarılabilen, gerilebilen, normal boyuna dönebilen gibi bir çok özelliğe sahip bir dokudur.

Kas, içerisindeki özel protein yapılar sayesinde kasılma ve gevşeme özelliğine sahiptir. Kas doku ortalama olarak vücut ağırlığının yarısını oluşturur. İnsan vücudunda  düz kas, kalp kası ve iskelet kası (çizgili kas) olmak üzere üç tür kas dokusu bulunur.

Kasların Yapısı Nasıldır?

Kasların %75’i su, %20’si protein ve %5’i inorganik tuzlar ve diğer maddelerdir. görüldüğü gibi kasların çok büyük bir kısmını su oluşturmaktadır. Kas lifini oluşturacak hücreye miyoblast, kas lifi hücresinin sitoplazmasına sarkoplazma, zarına ise sarkolemma denir.

Kas Dokusu Çeşitleri Nelerdir?

Düz kaslar: Çizgisiz görünüme sahiptirler. Ayrıca düz kaslar istem dışı bir şekilde çalışırlar. Hücrelerinde tek bir çekirdek bulunmaktadır. Kasılmaları yavaş olmasına karşın bir düzene bağlı olarak hareket eder. İç organların ve damarların duvarlarında bulunmaktadır.

Kalp kası: Myokard adı verilen kalp kası, çizgili bir görünüme sahiptir. Ayrıca kalp kası da istem dışı çalışır. Kalp kası hücreleri dallanmalar gösterir. Mitokondrileri büyük ve çoktur. Kalp kası, ritmik olarak kasılır ve yavaş kasılan lif tipini içerir.

İskelet kası: İskelet kasları istemli olarak kasılır. Hücresel yapıları uzun ve silindirik bir şekildedir. Bundan dolayı hücre boyunca birçok hücre çekirdeği bulunur.

Vücudumuzda Bulunan Kasların Görevleri Nelerdir?

• Düz kaslar kasılıp gevşeyerek organların çalışmasını sağlar.
• Kalp kası kasılıp gevşeyerek kanı tüm vücuda pompalar.
• İskelet kasları vücudun hareket etmesini sağlar.
• İskelet kasları vücut şeklinin (postür) oluşmasını sağlar.
• Kaslar ısı üretiminde görev alır. İskelet kası kasılırken aynı zamanda ısı üretir. Vücut ısısının yaklaşık %85’i kas kasılmasından meydana gelir.

Kas Lifi Tipleri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu