Beden Eğitimi ÖABT

Eğitsel Oyun Nedir?

Eğitsel Oyun Nedir?

Belirlenen amaçlar doğrultusunda oyun alanı, oyuncu sayısı, oyuncu seviyesi, oyun süresi, tekrar sayısı ve kullanılacak araç gereç bakımından önceden planlanan oyunlara eğitsel oyun denir.

Eğitsel oyun, bireysel yetenekleri ortaya çıkartırken aynı zamanda bireysel yetenekleri geliştiren, çocuklara yarışma hırsı kazandırırken kurallara uymayı, sevinci ve üzüntüyü paylaşmayı da öğreten, oynarken eğitmeyi amaçlayan bir araçtır.

Eğitsel oyunların etkilerini ; çocuğun zekâ ve dil gelişimine, temel motorik özelliklerinin gelişimine, sosyal gelişimi ve kişilik gelişimi üzerine etkileri olmak üzere dört alanda inceleyebiliriz. Eğitsel oyun, bu alanlardan birinin veya birkaçının gelişimine fayda sağlamak amacıyla önceden planlayarak uygulanması gerekmektedir.

Eğitsel oyun, eğlenerek öğrenmek için en uygun araçlardan birisidir. Eğitsel oyunlar sayesinde birey, kendisine anlatılanları daha çabuk kavrar ve uzun süre unutmaz. Eğlenerek öğrendiği için bilgileri daha net kavrayıp eğitim sürecini daha sağlıklı bir şekilde tamamlar.

Eğitsel oyun, problem çözme beresinin geliştirilmesi konusunda bireye destek olur. Çünkü oyunlarda bireyin karşısına sürekli olarak karşısına yeni görevler ve bu görevlerin içerisinde de problemler çıkar. Birey, eğitsel oyunlardaki problem çözümlerini sürekli tekrarladığından bir süre sonra problem çözme konusunda bir uzman haline gelecektir. Artık hayatında karşısına çıkabilecek problemleri daha kolay çözecektir. Çünkü problem çözme konusunda sanal dünya sayesinde tecrübe kazanmıştır.

Eğitsel oyun, kritik düşünme hakkında da bireye deneyim kazandırır. Çünkü eğitsel oyunlarda oyuncunun karşısına karmaşık bir görev çıkar ve oyuncuya kısıtlı bir zaman verilir. Verilen kısıtlı zamanda oyuncu görevi gerçekleştiremezse senaryo iptal olur. Oyuncu bir süre sonra, verilen sürede karmaşık görevleri gerçekleştirmeye başladığında kritik düşünme becerilerini kazanmış ve geliştirmiş olur.

Eğitsel oyun, strateji geliştirme deneyimi ve tecrübesi kazandırmanın en iyi yollarından birisidir. Eğitsel strateji oyunlarında, verilen aşamaların başarıyla gerçekleştirilebilmesi için strateji planlama ve uygulama konularına ihtiyaç duyulur. Bu oyunlar sayesinde birey, strateji geliştirme konusunda bir uzman haline gelir.

Eğitsel Oyunların Özellikleri Nelerdir?

  • Motivasyon Sağlar
  • Özgür bir ortam sağlar
  • Motorik özelliklerin test edilmesini sağlar
  • Sonucu belirsizdir
  • Birliktelik oluşturur
  • Karmaşık bir yapıya sahiptir

Sitemizde bulunan eğitsel oyun arşivleri BURAYA

4 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu