Sporlar

Bocce Nedir? Bocce Oyun Kuralları

Bocce Nedir ? Bocce Nasıl Oynanır ? Bocce Oyun Kuralları Nelerdir ? Bocce Türleri nelerdir?

Bocce’nin Tarihi

Bocce; demir bilyelerle oynanan bir oyun ve spor branşıdır. Dünyanın birçok bölgesinde oynan bu sporun ve oyunun  kökeni hakkında kesin bilgiler olmamasına rağmen kökenin milattan öncesi Anadolu topraklarında olduğu tahmin ediliyor. Bocce’nin günümüzdeki halini alması ise Romalılara dayanmaktadır.  O dönemlerde Anadolu’da Türklerin var olduğu ve ülkemizin çeşitli bölgelerinde adı Bocce olmasa da benzer birçok oyunun oynandığı göz önüne alınırsa, Bocce’nin ata sporlarımızdan olduğunu söylemek de mümkündür.

Bocce Oyunun Amacı Nedir?

Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın-güllelerinizin hedef topa (pallinoya) yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.

Bocce Sahasının Boyunları Nasıldır? Bocce Sahasının Uzunluğu Genişliği Kaç?

Bocce sahası uzunluğu 26mt 50cm, genişliği 4mt 50cm bir dikdörtgen sahada oynanır. Tek kişilik bocce müsabakalarında oyuncular 4’er topla, 2’li veya 3’lü müsabakalarda 2’şer topla oynanır.

Bocce Oyun Çeşitleri Nelerdir?

Bocce sporu dört farklı oyun sisteminden oluşmaktadır. Bunlar;

  • Raffa,
  • Volo,
  • Petank ve
  • Çim Topudur.

Pollino Nedir?

Bocce oyununda-sporunda  hedef top olarak kullanılan 4cm çapındaki topa  “Pallino” adı verilir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu