Beden Eğitimi ÖABT

Basketbolda Şut Nedir? Basketbol Şut Çeşitleri

Basketbolda şut nedir? Basketbolda Şut Çeşitleri Nelerdir? Basketbolda Şut Nasıl Atılır? Basketbolda Şut Kaç Sayıdır?

Basketbolda şut; hücum oyuncusunun sayı kaydetmek amacı ile topu, herhangi bir şekilde rakip takımın potasına atma hareketi olarak tanımlanabilir. Basketbolda bir çok tür şut vardır. Basketbolda genel olarak kullanılan şut çeşitleri şunlardır;

  • Durarak Tek İle Şut
  • Serbest Şut Atış
  • Sıçrayarak Şut Atış
  • Turnike Şut Atışı
  • Çengel Şut

Durarak Tek El İle Şut:

Savunmanın uzak olduğu pozisyonlarda ve serbest atış pozisyonlarında sıklıkla kullanılan bir tekniktir.

basketbol tek el ile durarak atış

Serbest Atış

Bu atışta dizler kırılarak vücut ağırlığının ayaklara eşit olarak dağılması sağlanır. Atış yapacak olan sağ elin dirseği içeri doğru çekilerek potaya doğru döndürülür. Top baş üstüne yükseltilirken sağ bilek iyice kırılarak topun altına sokulur. Sağ diz, dirsek ve bilek aynı yönde bulunur. Diğer el topu dengelemek amacıyla yardımcı pozisyonda bulunur. Şut, bükülen bacakların gerilmesi ve topun baş üzerine doğru kaldırılması ile gerçekleştirilir.

Sıçrayarak Şut Atış

Basketbolda sıçrayarak atılan şut, oldukça etkili olan bir şut tekniğidir. Hücum oyuncusu, savunma oyuncusu tarafından engellendiğinde veya hücum edebileceği alan kalmadığında, sıçrayarak şut atışını tercih etmelidir.

Turnike Şut Atışı

Turnike, çembere en yakın yerden yapılan isabet oranı yüksek olan bir atış türüdür. Turnike atışının en önemli noktası adımlamadır. İlk atılan adım uzun, ikincisi daha kısa olmalıdır. İkinci atılan adım üzerinde sıçranır ve sıçrama ayağının ters tarafındaki kol, atış yapmak için yukarı uzatılır. Sağ turnike sağ ayak ile başlar ve sol ayakla sıçrayarak devam eder. Sol turnike ise sol ayak ile başlar ve sağ ayak üzerine sıçrama ile devam eder.

Çengel Atışı

Potaya yakın mesafede uygulanan, uzun boylu oyuncuların bloklarından kaçmak için kullanılan şut çeşididir.

basketbol çengel şut atışı

Basketbol İle İlgili Diğer Kurallar ve Teknikler İçin BURAYA

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu