Beden Eğitimi ÖABT

Hareket Sistemi ve Kemik Çeşitleri, Kemik Tipleri

Kemik Tipleri Nelerdir?

  • Uzun Kemikler
  • Yassı Kemikler
  • Havalı Kemikler
  • Düzensiz Kemikler
  • Kısa Kemikler
  • Susamsı Kemikler

Uzun Kemikler (Ossa Longum) Nelerdir?

Bu tip kemiklerde kemiğin uzunluğu, kemiğin genişlik ve kalınlığından daha fazladır.  Bu tip kemikler özellikle iskelette üst  yan  ve  alt  yanlarda  bulunurlar.  Kol,  ön  kol, uyluk, bacak ve parmak kemikleri uzun kemiklerdir.

Kısa (Ossa  Brevia) Kemikler Nelerdir?

 Bu tip kemiklerde kemik uzunluğu, genişliği ve kalınlığı birbirine eşit olan kemiklerdir. El bileği ve ayak bileği kemikleri kısa kemiklere örnektir.

Yassı (Ossa  Plana)  Kemikler Nelerdir?

 Bu tip kemikler ince,  yassı  ve  kavisli  kemiklerdir.  Kafatası kubbesi kemikleri, alın kemiği, duvar kemiği, şakak kemiği, artkafa kemiği, kaburgalar, kürek kemiği, göğüs kemiği ve kalça kemikleri yassı kemiklere örnektir.

Düzensiz (Ossa irregülare) Kemikler Nelerdir?

 Bu tip kemikler uzun, kısa ve yassı kemik tiplerinden herhangi  birine  uymayan,  belli  bir  şekli  olmayan  kemiklerdir.  Düzensiz kemikler baskılara karşı son derece sağlam kemiklerdir. Omurlar, temel kemik, kalbur kemik, alt çene ve üst çene kemikleri ve elmacık kemikleri düzensiz kemiklere örnektir.

Susamsı (Ossa  Sesamoidea) Kemikler Nelerdir?

 Bazı tendonlar ile kasları kemikleri bağlayan  fibröz  bağlar  içinde  bulunan  kemiklerdir.  El  bileği  kemiklerinden nohut kemik ile diz kapağı kemiği tipik susamsı kemiklere örnektir.

Havalı (Ossa   Pneumaticum)  Kemikler Nelerdir?

 Bu tip kemikler, içerisinde hava dolu boşluklar bulunan kemiklerdir. Bu kemikler, baş iskeletinde bulunur. Alın kemiği, temel kemik, kalbur kemik, üst çene kemiği, şakak kemiği havalı kemiklere örnek olarak gösterilebilir.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu