Beden Eğitimi ÖABT

Kırık Belirtileri Nelerdir?

Spor Sakatlıkları arasında büyük bir orana sahip olan kırıklar nasıl anlaşılır? Kırıkların Belirtileri Nelerdir?

Kırıkların belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kırılma Sesi
  • Ağrı
  • Bölgesel Şişlik
  • Şekil Bozukluğu
  • Anormal Hareket
  • Sürtünme Sesi
  • Ekimoz
  • Kanama
  • Radyolojik Bulgular

Kırılma sesi: Yaralanma esnasında sporcu kırılma sesini duyabilir.

Ağrı: Kırılan bölgede en sık görülen belirtidir. Kırık bölgesindeki sinir lifleri zarar gördüğünden ağrı birkaç saat devam eder. Kırık kemik hareket ettirilirse kırık kemik uçları zedelenmemiş sinir liflerini uyarır ve bu durum şiddetli ağrılara neden olur.

Bölgesel şişlik: Kırık bölgesindeki kanama, kanın komşu yumuşak dokulara sızması, bu dokularda da kanamanın olması ve kanın pıhtılaşması şişlik nedenlerinden biridir. Başka bir neden de bu bölgede ödemin gelişmesidir. Bu durum bölgesel şişliğe neden olur. Şişliğin birkaç saatte artması, büyük damarlarda yaralanma habercisi olabilir.

Şekil bozukluğu: Kırık kemiğin boyu kısalabilir veya kemik, kırık bölgesinde normalde bulunmayan bir açı yapabilir.

Fonksiyon kaybı: Kırık bir kemik bütünlüğünü kaybetmiş olacağından sporcu kırılan ekstremitesini kullanamayacak dolayısıyla normal aktivitesini yerine getiremeyecektir.

Anormal hareket: Kemik bütünlüğünün kaybolduğu durumlarda, kırığın olduğu bölgede anormal hareketler oluşabilir. Örneğin kol kemiği ortadan kırıldığında kolun tam ortasından bükülme gerçekleşebilir

Sürtünme sesi: Kırık uçların birbirine sürtünmesiyle ortaya çıkan bir sestir. Bu ses, çakıl taşları üzerinde yürürken çıkan sese benzer.

Ekimoz: Ekimoz halk arasında “morartı”, “çürük” olarak bilinir. Doku arasında veya cilt altında kanın verdiği renkli görünümdür. Ekimozun kırıklarda erkenden görülmesi büyük bir kanamanın habercisi olabilir. Ekimoz ilk günlerde mor renkteyken sonra kızıla, yeşile ve en sonunda da sarıya dönüşüp kaybolur. Ekimozun kaybolması 3 hafta kadar sürebilir. Bu renk değişikliğinin nedeni, doku arasına sızan kanın zamanla o bölgeden uzaklaştırılmasıdır.

Kanama: Özellikle açık kırıklarda görülür. Kan, kemikler etrafındaki yumuşak dokuyu ve deri bütünlüğünü bozarak dış yüzeye çıkar. O bölgede kanama gerçekleşir.

Radyolojik bulgular: Kırığın iyi tedavi edilebilmesi için önce teşhisinin doğru konulması gerekir. Kırığın derecesi, sayısı, kemik uçlarının durumu ve kırığın yeri ancak iyi bir radyolojik incelemeyle anlaşılır. Kırığın tespiti için en güvenilir yöntemlerden biri radyolojik incelemedir

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu