Sporlar

Yüksek Atlama Nedir? Yüksek Atlama Teknikleri

Yüksek Atlama Nedir? Yüksek Atlama Teknikleri Nelerdir? Yüksek Atlama Antrenmanları

Yüksek Atlama Teknikleri Şunlardır;

  • Flop Sırtüstü veya Fosbury Flash Atlama Tekniği
  • Binme (Straddle) Tekniği
  • Makaslama Tekniği

Yüksek atlama, hızlanma koşusunun ardından tek ayakla yukarı doğru  sıçrayarak geçme çıtasını aşarak minder üzerine düşülmesi esasına dayanan atletizm branşıdır. Yüksek atlamada yaygın olarak kullanılan teknik, flop atlamadır.

1: Flop (Sırtüstü) (Fosbury Flash)Atlama Tekniği Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu teknik üç bölümden oluşmaktadır. Bunlar:
A) Yaklaşma koşusu
B) Sıçrama
C) Çıtayı geçme ve konma

Flop atlama tekniği, ilk defa 1968 Meksika Olimpiyatları’nda Amerikalı atlet Dick Fosbury Flop (Dik Fosböri Flop) tarafından uygulanmıştır. Atlet bu teknikle 2,24 m’lik atlayışı ile olimpiyat şampiyonu olmuştur.

2: Binme (Straddle) Yüksek Atlama Tekniği Nedir? Nasıl Yapılır?

Straddle tekniğinde atlet atlama esnasında yüzü yere bakar çitanın üzerinden geçerken vücudunu döndürür. Binme tekniğinin adımlamaları;

  • Koşma ve 3 adım ritmi
  • Ayak basma ve sıçrama
  • Konma

3: Makaslama Yüksek Atlama Tekniği Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu teknikte atlama yaparken önce bir ayak kaldırılır daha sonra diğer ayak kaldırılır. Çita geçilirken makas şeklinde oturularak geçildiğinden makaslama adı verilmiştir.

Dünya ve Türkiye Rekorları

Yüksek atlama branşında dünya rekoru erkeklerde 2,45 m’lik atlayışı ile Kübalı Javier Sotomayor’a (Havyer Stomoyır), kadınlarda 2,09 m’lik atlayışı Bulgaristanlı Stefka Kostadinav’a (Ştefka Kostadinov) aittir.

Yüksek atlama branşında Türkiye rekoru erkeklerde 2,30 m’lik atışı ile Alperen Acet’e (Görsel 3.23), kadınlarda 1,93 m’lik atlayışı ile Can Değer Kılıçer’e aittir.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu