Besyo Güncel Haberler

KYK Yurdu Kimlere Çıkar ? KYK Yurdu Neye Göre Çıkıyor?

Kimler KYK yurdunda kalabilir? kyk yurdu kimlere çıkar KYK yurt başvuruları ne zaman başlayacak ? Kimlere KYK yurdu çıkar ? KYK yurtları için ne zaman başvuru yapacaklar ? KYK Yurdu çıkan öğrenciler neye göre belirleniyor ? KYK Yurdu Kimlere Çıkar ?Kimlere KYK yurdu çıkmaz? Kimler KYK yurdunda kalamaz? KYK Yurdu Neye Göre Çıkıyor?

2023-2024 Güncellemesi: Bakan yaptığı açıklamada “950 bin yatak kapasitesiyle hizmet verileceğini vurgulayan Bakan Bak, “Yurtlarımıza yapılan başvurular 12 analiz kurulu tarafından değerlendirilecek. Yapılan sıralamayla öğrenciler kendisine en yakın yurda yerleştirilecek. Bu yıl öncelik grubumuza evleri orta ve ağır hasarlı olan öğrencilerimizi de ekledik.” dedi.

KİMLER KYK YURDUNDA KALABİLİR ?

  • Örgün eğitim hizmeti veren bir üniversitede okuyor olmak. Bu maddeye istinaden açık öğretim (AÖF) veya uzaktan eğitim okuyanlar kyk yurtlarında kalabilir mi sorusunun cevabı da net olarak kalamaz olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu veya programının, ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bulunanlar.
  • Yurt dışında bulunan yurtlarda barınan öğrencilerin öğrenim gördükleri ülke kanunlarına göre taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan dolayı hakkında altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmayanlar.
  • Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine hizmet veren yurtlarından çıkarma cezası veya yükseköğretim kurumlarından altı aydan fazla uzaklaştırma cezası almayanlar
  • Uluslararası öğrencinin, öğrenci belgesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından almış olduğu ikamet izni belgesi ile pasaportunun onaylı suretini ibraz etmiş olanlar.
  • Zorunlu staj hariç brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte çalışmamak gerekiyor.
  • Kamu personeli olmayanlar ( Kamu personeli olanlar öğrenciler KYK yurtlarında kalamaz)
  • Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığının olmadığına ve bulaşıcı hastalığının bulunmadığına dair beyanda bulunanlar
  • Yurt başvurusu yaptığı tarihte otuz beş yaşını doldurmamış olması gerekiyor.
  • Taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, Cumhurbaşkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama, kamu barışına karşı suçlar veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, hayasızca hareketler, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike, teşvik primi, kanuna aykırı olarak spor müsabakalarına dayalı bahis ve şans oyunlarını oynatma, oynatılmasına yer ve imkan sağlama, reklamını yapma veya para nakline aracılık etme suçlarından mahkûm olmaması.

KİMLER KYK YURDUNDA KALAMAZ

  • Örgün yükseköğretim okumayanlar  (sadece açık öğretim okuyanlar kyk yurtlarında kalamaz)
  • Ailesi ile aynı şehirde yaşayanlar ( Aynı belediye sınırları )
  • Taksirli suçlar hariç sabıkası olan öğrenciler
  • Toplu ortamlarda yaşamaya engel olabilecek hastalıkların olması ( akli sorunlar, bulaşıcı hastalıklar )
  • Asgari ücret brüt tutarının bir buçuk katu ve üzerinde geliri olan işte çalışanlar
  • Resmi kuruluşlardan süresiz uzaklaştırma cezası alanlar
  • Bunun dışında kalanlara yurt kesin olarak çıkacaktır demek doğru olmaz. Kontenjan dahilinde birçok kriter değerlendirilerek yerleştirme yapılıyor.  Ve lütfen sadece doğru bilgileri verin yurt çıksın diye yanlış bilgi beyan edenler tespit edildiğinde hem yurttan çıkartılırlar hem de hukuki işleme tabi tutulurlar. Herkese bol şanslar diliyorum.

KYK Hangi Sebeple Yurtla İlişiği Kesilir:

  • Yurda girmek için aranan şartlardan herhangi birini sonradan kaybetmiş olanların,
  • Yurt kurallarına uymayıp, yurttan çıkarma cezası alanların,
  • Yurt ücretini zamanında ödemeyenlerin,
  • Devam etmekte oldukları öğretim kurumundan bir aydan fazla uzaklaştırma cezası almış olanların, yeniden öğrenime başladıkları tarihe kadar yurtla ilişikleri kesilir ve yurtta barınmaları için yeniden müracaat etmeleri gerekir.

KYK Yurdunda Kimler Ücretsiz Kalabilir?

  • Şehit eşi ve çocukları, şehidin çocuğu yoksa bekar kardeşleri,
  • Gazi ve gazi çocukları,
  • Anne ve babası vefat etmiş olan yirmi beş yaşını geçmemiş öğrenciler,
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınarak tamamlayanlar,
  • Devlet koruması altında olanlar,
  • Bakanlık yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahiptir.

KYK Yurdu Kimlere Çıkar ? KYK Yurdu Neye Göre Çıkıyor ?

Öncelikle Üniversite kazanan tüm adayların ilk sorunu olan konaklama sorununu çözmek için var olan en büyük ve en uygun yöntem KYK yurtlarıdır. KYK yutlarının başvuruları genelde ÖSYS tercihlerinin sonuçlarının açıklanmasından başlar. Fakat Yetenek Sınavı ile üniversite kazanan BESYOCU lar için tarih farklıdır. Yetenek sınavı ile kazanan besyocuların yurt başvuruları eylül ayının ortalarında başlar. Bu durum bir takım sorunlara neden olsa da bu sistem yıllardır bu şekilde yürümektedir.

KYK YURTLARI KİMLERE ÇIKAR ?

KYK yurtları ön lisans-lisans-yüksek lisans-doktora öğrencilerine çıkar. Başvuru tarihlerinde başvurusunu yapan adaylar içerisinde belli puanlama yöntemleri ile başvuru yapan adaylara puanlar verilir. Uzaklık, Maddi durum mal varlığı vs gibi durumlar yurt konusunda etkileyici faktörlerdir. Bazı öğrenciler başvuru esnasında yanıltıcı bilgiler vermektedir. Fakat bu daha büyük sorunlara yol açmaktadır. Çünkü bu ortaya çıktığında hakkınızda yasal işlem başlatılabilir.

KYK Yurtlarında Kimlere Öncelik Verilir? Kimlerin KYK Yurtlarında Önceliği Vardır

  • Şehit eşi ve çocukları, şehidin çocuğu yoksa bekar kardeşleri ile gazi ve gazi çocukları (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınan Seyahat Kartı veya Sosyal Güvenlik Kurumundan ilgili kanun maddelerine göre aylık bağlandığını gösterir belge),
  • % 40 ve üzerinde engelli olduğunu beyan eden öğrenciler ( Tam teşekküllü hastaneden alınacak rapor),
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı yetiştirme yurtlarında barınarak tamamlayanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınacak belge)
  • Devlet koruması altında olan öğrenciler (Devlet koruması altında olduklarına dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından alınacak belge veya Mahkeme Kararı)
  • Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar, (Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)
  • Bakanlık tarafından yurtlarda barınmada öncelikli olacak milli sporcu belgesine sahip sporculara ilişkin belirlenen kriterleri taşıyanlar (Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğünden alınacak belge/yazı)
  • Gönüllü güvenlik korucusu olarak çalışan, çalışırken vefat eden veya emekliye ayrılanların çocukları (Valilikten alınacak belge)
  • 2023-2024 Güncellemesi: Bakan yaptığı açıklamada “950 bin yatak kapasitesiyle hizmet verileceğini vurgulayan Bakan Bak, “Yurtlarımıza yapılan başvurular 12 analiz kurulu tarafından değerlendirilecek. Yapılan sıralamayla öğrenciler kendisine en yakın yurda yerleştirilecek. Bu yıl öncelik grubumuza evleri orta ve ağır hasarlı olan öğrencilerimizi de ekledik.” dedi.

KYK YURTLARI NEYE GÖRE ÇIKIYOR ?

KYK yurtları için eğer bir önceliğiniz varsa önceliğinize göre doğrudan yerleştirme yapılır. Milli Sporcu, şehit- gazi çocuğu vs.

Önceliğiniz yoksa belirlenen bazı kriterlere göre yurtlara yerleştirme yapılmaktadır. Bu kriterler arasında öne önemli olanlar anne babanın sağlığı, iş durumu, maddi durumu, mal varlığı vs. Bunların yanı sıra kardeş sayınız kardeşlerinizin öğrenim durumları da yurt çıkmasında önemli hususlardan bazılarıdır.

Ailenin uzaklığı da yurt çıkmasında etkilidir. Örneğin Adana’da okuyacak olan eşit koşullardaki iki öğrencinin birisinin Mersinden diğerinin Ağrıdan geldiğini varsayarsak Ağrı’dan gelen öğrencinin yurtda yerleşmesi daha öncelikli olacaktır. Fakat sadece bir maddeye göre değerlendirme yapılmamaktadır. Tüm şartlar genel olarak değerlendirilir ve ona göre puanlama yapıldıktan sonra yurt kontenjanı kadar kişi yurda yerleştirilir. Kalanlar ise yedek olarak beklemeye alınır.

Asil olarak yurda yerleştirilen adaylardan kayıt yapmayan olursa veya çeşitli sebeplerden ötürü yurttan ayrılırsa yedekte bekleyen öğrencilere sıra gelmektedir.

Yedeklere sıra gelmesi bazen bir bir-iki günü bulurken bazen ise aylar sürmektedir. Bu yurda yerleştirilen öğrencilerin durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Genelde ilk sıralarda olan adaylar hemen yerleşirler. Çünkü bazı adaylar yurtlara kayıt yaptırmıyor bazıları ise hemen ev arkadaşı bulup eve çıkabiliyorlar.

Yurt çıksın çıkmasın bugüne kadar dışarıda kalan öğrenci görmedik. Özel yurtlar, devlet yurtları, kiralık evler, eş dost ahbap derken herkes bir şekilde konaklama sorununu çözüyor. Çözene kadar yaşanan sıkıntılar cabası tabi.

Üniversite kazanan tüm adayları tebrik eder eğitim öğretim hayatları boyunca başarılı olmalarını dileriz.

86 Yorum

  1. Biz 6 kız kardeşiz biri evli diğer beşimiz okuyor. Babam asgarî ücretle çalışıyor. Annem ev hanımı ve hiç bir mal varlığımız yok devletten de hiçbir şekilde maaş almıyoruz. Asgari ücretle çalışan babam hem 5 kız çocuğunu okutuyor hem de elektrik faturası, doğalgaz parası, kira parası ev masrafı yeme içme giyinme barınma gibi bütün her şeyi babam karşılıyor ve bana yurt çıkmadı. Yedekte 206 . Benden yoksulu var mıdır. Şuan 4 yıllık olan okulumu dondurma kararı aldım.

  2. Babam esnaf ama kendi işinin patronu annem de öyle 3 ev 2 araba bir de 2-3 tane arsa var üstlerinde benim de arabam var bir de kolejden mezunum çıkar mı acaba tek çocuğum Ankara kazandım çıkmasına imkanı yok diyorlar. Bir de özel yurda da yeter maddi durumumuz çıksa bile ihtiyacı olan birinin önüne mi geçerim

        1. aslında ırk,ten,mezhep,din konusunda ayrım yapmıyor. KARAKTER ve DAVRANIŞ ayrımı yapıyor. Yani karakteri kötü olan bir hırsızı hapishaneye atıp olmayanı atmamak gibi düşün .AZERBAYCANLI birisinin hareketleri ile suriyeli birisinin hareketleri aynı mı sence?

          1. Farkında olmadan Azerbaycanlı ve Suriyeli iki kişiyi KARAKTER VE DAVRANIŞ ayrımı yapmadan tamamen önyargın ile ayrım yaptın. Benim bölümümde(makine) birçok Suriyeli arkadaşım var.Hepside saygılı,üsturuplu insanlar.

  3. 5 kardeşiz benimle birlikte kız kardeşim de bu yıl üniye başlayacak babam emekli asgari ücret alıyor okullar açık olmadığı için servisçilik de yapamıyor ikimize de kyk çıkma şansı var mı

  4. Merhabalar ben üniversite ye gidecem bu sene ve yeni işe başladım sigortalı ve asgari ücret bir müddet devam ettikten sonra çıkarsam KYK yurdu çıkmama gibi bir durumu olur mu ?

  5. Aile ortalama gelirimiz 3000-3500 tl seneye Üniversitesiye gidecez inşllh annem ev hanımı babam çiftçi sigorta yok abim de seneye öğretmen olarak atanacak, ayrıca bnle beraber üniye gidecek ikizim var sizce kyk ve burs çıkarmı???

  6. Ben yatay gecişle universiteme geldim.Geldiğin üniversiteden memnun değilim diye kaydımı eski üniversiteme almayı düşünüyorum.Lakin yurdumuzda 6 kisilik yatay geçiş icin konterjan var.Yatay geçişle gelip misafir öğrenci olarakta kalan 6 kişi bulunmakta.Babamın üstünde hicbir sey yok,evimiz kira.Maaşı,sigortası falan da yok.Sizce ben kaydımı silip döndüm diye bana yatay geçiş,ek tercihler icin açılan konterjanda yurt çıkar mı yoksa diğerlerini mi alırlar?

  7. merabalar ayda sadece 15 gün sigortam yatıyor, maaşımda asgari ücret değil ve çıkışımı işyeriden yaptırdım ama gelecek ay sisteme düşecek bana kyk yuırdu çıkar mı?

  8. Kızım ADÜ diş hekimliği kazandı izmir den gelicez eşim 4.evre onkoloji rahim kanseri tedavisi alıyor ben eşim için işimden ayrıldım eşimin 2000 tl emeklisi var evim arabam bir miktar beni idare edecek birikintim var eylül 27 de buyük olasılıkla sağlık kurulundan %80 engelli raporu çıkacak kızım yedek 92 de şuan okullar haftaya açılıyor mecburen özel yurda kayıt yapacak bize sıra gelir mi yada KYK ne zaman çikar…

  9. bizde iki kardeşiz ablam kıbrısta kykda kalıyor üstümüze mal varlığı yok annem sigortasız 1000tllik bir işte çalışıyor babamın aylık geliri 2.500tl civarında ayrılar manisanın bi ilçesinden izmire gidicem ablamda kaldığı için bana kyk çıkar mı ?

  10. ne evimiz var ne arabamız ne de tarlamız babamın aylık 2000 tl annemin 1400 tl geliri var ve bankaya borcumuz var. 977. yedekteyim neye göre inceleyip alıyorlar bilmiyorum tamamen şans işi bunlar(torpil)

  11. Üniversite son siniz öğrencisiyiz babamin %91 engelli raporu var yedek 37 deyim acaba ben üniversiteye yeni başlayanlar arasında miyim yoksa baska kontenjan mi açıyorlar ara sınıflara

  12. Babamın geliri aylık 1575 tl bağkur emeklisi 5 dönum tarlamız var, kardeşim okuyor, bunun dışında başka gelirimiz yok yedeklerde de 13. sıradayım sizce yurt çıkar mı?

  13. Ben bu sene üniversite ye gideceğim kyk yurduna başvurdum babam 3000 e yakın maaş alıyor annem ev hanımı ve başka gelirimiz yok babamın üstüne kendi evimiz var bir de köydeki evimiz başka bir mal varlığımız da yok sizce çıkar mı ? (Bursa’nın bir ilçesinde oturuyoruz üni için Eskişehir’e gideceğim.)

      1. Bumu zenginlik? Ülkede fakirlik sınırı 8000’lerde… Köydeki bir ev ile normal şehirde bir evleri var babasının 3000 lira maaşı var diye zengin mi oluyor arkadaş ki zengin olsada sanane ? Kyk’de kimse daha iyi bir yerde kalmak varken istemez herhalde değil mi? “yuh” demişsin dağdan indir herhalde? Kyk yurtları’nın seviyesini sen ve senin gibi seviyesizler düşürüyor…

  14. Ben nevsehire gidicem gulsehir meslek yuksek okulu babam 2500 tl maas aliyor 3 kardesiz ablamda uni okuyor buyuk bas kucuk bas hayvanlarimiz var uzerimize birde arabamiz var bana devlet yurdu cikar mi

  15. Ankarada bir universiteye gidicem merkeze ulasmam en az 1 saatimi aliyor universite çubukta 2 yada 3 saate anca varırım, annem emekli babam issiz kardesim issiz bende yari zamanli, asgari ucretin altinda bi maasla calisiyorum.eski model bir arabamiz var ev yok bana yurt ve burs cikma ihtimali nedir?

  16. Gelir değişiyor belirli bir miktar yok. 2 kişi üniversite okuyoruz. 10 kardeşiz. Ayrıca da babam bagkurdan emekli. Ama babamın üstüne 100 dönüm arazi var çıkar mi

  17. Annem 1.300 tl maaş alıyor babamın ise sigortalı işi yok . Annem ve babam ayrı .tek çocuğum .özel bir üniversiteye %75 burslu girdiğim taktirde bana yurt çıkar mı?yardımcı olur musunuz

  18. Annem 1.300 tl maaş alıyor babamın ise sigortalı işi yok . Annem ve babam ayrı .tek çocuğum .özel bir üniversiteye burslu girdiğim taktirde bana yurt çıkar mı?yardımcı olur musunuz

    1. öncelikle özel üniversiteye %75 bursla bile girsen senelik bölümüne göre değişir ama en düşük 20.000 tl ödemen gerekiyor annen 1300 tl maaş alıyor diyosun babam işsiz önce nasıl kayıt yaptırcaksın buna cevap ver bize değil kendine

          1. Babamım 2500 max geliri var üstüne arazisi yok ama annemde 100 dönüm arazi var annem ev hanımı Denizliden Burdur a okumaya gideceğim sizce çıkar mı.

      1. Babamın geliri asgari maaş isu da çalışıyor ve 5 kız kardeşiz annem çalışmıyor ama üzerime araba vardı yurda başvurmadan 1 2 hafta önce başkasına devredicem bu sorun yaratır mı

  19. Ben bu sene üniversiteye gideceğim. 3 kardeşiz. Babamın maaşı 3500 tl. Bu zamana göre ortalamanın altında bir para ama kendi evimiz var. Başka malvarlığımız yok. Sizce yurt veya burs çıkar mı ayrıca istanbulda oturuyorum okumaya trabzona gideceğim. Beni bilgilendirebilirseniz sevinirim.

  20. bencede bu kyk da çalışan yada emeklilerin öncelik sırası çok saçma onlar parası ile çalışan ınsanlar herkes gibi haddini bilip sıra beklemesi lazım Sayın Cumhurbaşkanım lütfen konuya bir el atın adaletsizliği giderin saygılar

    1. Maddeler de yurt çalışanı veya emekli olan diyor buradaki emekli dediği yurt çalışanı emeklisimi yoksa başka yerlerden emekli olan kişiler mi aydınlatma şansınız varmı

  21. İzmir’de yasiyorum Birnova’da degilim ama Ege üniversitesinde okursam bana KYK yurdu çıkar mı?Belediye sınırları dışında diyor burada İlçe Belediye mi İl Belediye mi?

  22. Benim anlamadığım konu benim adıma hiçbişey olmamasına rağmen çocuğuma 457 yedek çıkıyor adalet bunun neresinde yukarida yazilan sartlari tutuyor madi durumum askeri ucretle calismaktayim nasil oluyorda yedek cikiyor

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu