Besyo Güncel Haberler

Besyoya Hazırlananlar Oruç Tutmalı mı ?

Besyo yetenek sınavlarına hazırlanan adayların en kritik zamanı en can alıcı noktası bu sene de ramazan ayına denk geliyor. Birçok adayın aklına ortak soru oruç tutmalı mıyım ?

Aslında bu tamamen sizin vicdanınıza ve dini inancınıza bağlı bir konu. Ama şu asla unutulmamalıdır ki antrenman öncesi ve sonrası beslenmenin en az antrenman kadar önemi var hatta daha çok önemli diyebilirim. Özellikle yaz günlerine denk gelen antrenmanlarda vücudun sıvı kaybını dengelemek çok büyük önem arz etmektedir.

Oruç Tutmam Antrenmanları Nasıl Etkileyecek ?

Oruç tutan kişilerde antrenman sırasında performans düşüklüğü olacaktır. Kişi vicdanen kendini daha rahat hissetse de antrenmanlarda git gide bir performans düşüklüğü olacaktır. Çünkü antrenman öncesinde ve sonrasında vücudun ihtiyaçlarını gideremezseniz bu eninde sonunda size olumsuzluk olarak geri dönecektir.

Özellikle dinlenme sürecinde yani antrenman sonrasında antrenmanınızı tamamlayacak, destekleyecek besinlere ve sıvıya ihtiyacınız var. Fakat oruç olmanız nedeniyle bu besinleri alamamanız dinlenme ve toparlanma sürecinin yarım kalmasına neden olacağı için bir sonraki antrenmana tam olarak hazır olamayacaksınız. Bu da antrenman performansının düşmesine neden olacaktır.

Oruç Tutmaya Karar Verdim Nasıl Beslenmeliyim ?

Eğer oruç tutma konusunda oruç tutma kararı  aldıysanız bu durumda beslenmenize ve dinlenmenize çok dikkat etmelisiniz. Sahurda özellikle protein ve karbonhidrat içerikli besinler tüketmelisiniz. Çünkü antrenman sırasında en çok karbonhidrata sonrasında ise proteine ihtiyacınız olacak. Ayrıca protein içerikli besinler kişinin daha uzun süre tok olmasını sağlar. Bundan dolayı vücudun depolarını doldurmak gerekir. Bol sıvı almayı da unutmayınız.

Kararımı Veremiyorum Ne Yapmalıyım ?

Aslına bakarsanız taş yerinde ağırdır ve herşey yerinde, zamanında güzeldir. Fakat ömrünüzün geri kalan kısmı için canla başla mücadele ettiğiniz şu zamanlarda bence oruç tutmamalı sınavlardan, antrenmanlardan sonra oruç borcunuzu ödemelisiniz. Bu konudaki nihai kararı siz vereceksiniz. Hepinize başarılar diliyorum.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu