Analiz-YorumBesyo Güncel Haberler

Besyo’da YGS ve OBP Etkisi

Besyo’da YGS ve OBP Etkisi nedir ? YGS ve OBP yetenek sınavları için ne kadar önemlidir ?

YGS ve OBP paunlarınız olmadan Besyo okuyamazsınız. Çünkü yetenek sınavlarına girebilmek için Öncelikle YGS sınavına girmiş olmanız gerekmektedir. Bu YGS sınavından en az 150 ( herhangi bir puan türünden ) puan almanız gerekmektedir. Tabi bu puan bazı üniversiteler tarafından daha yukarıya çekilebilmektedir. Bundan dolayı ortalama olarak 200 üzerinde puan almanız gerektiğini ifade etmek yanlış olmaz.

YGS Puanın Besyo Yetenek Sınavlarına Etkisi : 

YGS puanının yetenek sınavlarında ki ağırlığı 0.22 dir. Sayısal olarak ufak bir ifade olarak gözükse de oldukça yüksek bir orandır. Ygs den aldığınız puanı 0.22 ile çarparak yetenek sınavları için YGS den alacağınız puanı elde edersiniz. Örneğin Ahmet isimli adayımız 300 YGS puanı aldı bu ygs puanından alacağı puan : 300 *0.22 = 66 dır.

OBP Puanın Besyo Yetenek Sınavlarına Etkisi : 

OBP puanının açılı Orta öğretim Başarı Puanıdır. Bu puan sizin lise mezuniyet ortalamasınızdan elde  edilmektedir. Lise mezuniyet puanınızı 5 ile çarparsanız OBP puanınızı bulursunuz. Örneği lise ortalamanız 100 üzerinden 70 olsun. 70 çarpı 5 den 350 OBP puanınıza ulaştırınız.

OBP puanın yetenek sınavlarındaki ağırlı 0.11 dir. Yani değer olarak YGS nin etkisinin yarısı kadar etkisi vardır. Fakat küçümsenmeyecek bir orandır. Bir çok aday bu puan sayesinde kazandı veya kaybetti. YGS den 300 alan Ahmet’in 300 OBP puanı olsun:  300 *0.11 = 33 Ahmet’in YGS den 66 OBP den 33 puanı oldu. Toplamda 99 puan yapar. Bu puan aynı zamanda Ahmet’in Yetenek sınavına BAŞLAMA PUANI olarak ifade edilir. Eğer Ahmet Spor Lisesinden mezun ise ayrıca OBP puanı 0.03 ile çarpılarak ek puan olarak da eklenir. Ahmet normal lise mezunu olarak yukarıdaki örnekte olduğu gibi 300 puan alıyor. Ama Ahmet Spor Lisesi Mezunu olsaydı  ek olarak 300*0,03= 9 puan daha ek puan alacaktı. Ve OBP den 33 yerine 42 puan almış olacaktı.

Başlama puanınızın üzerine Yetenek Sınavından aldığınız puanda eklenir ve Yerleştirme Puanınız oluşturulur. Bu puana göre adaylar sıralanır ve kontenjan sayısı kadar öğrenci kazanmış sayılır.  Ahmet’ ele alacak olursak. 99 başlama puanı vardır. Yetenek sınaıvndan da 80 puan aldığını kabul edelim. Bu durumda 179 yetleştirme puanınıa sahip olur. Bu puan ile kontenjan içerisine girebilirse Ahmet Besyo kazanmış olur.

Not olarak da şunu ifade etmeliyim ki : YGS ağırlığı : 0.22 OBP ağırlığı 0.11 Yetenek sınavı ağorlığı 1.17 dir. Yani sayısal olarak en büyük pay yetenek sınavına aittir. Ayırca Üniversitelerin yetenek sınavlarına katılım için belirlenen YGS barajına OBP dahil edilmez. Yani A üniversitesi 220 YGS barajı koyduysa bu durumda sadece YGS sınav puanına bakılarak yetenek sınavına alınır. Yetenek sınavından sonra ise yerleştirme puanına OBP eklenir.

Konu ile ilgili sorularınız olursa Facebook sayfamıza mesaj atabilirsiniz. BESYO YETENEK SINAVLARI SAYFASI 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu