Besyo Güncel Haberler

Besyocular Antrenmanda Nasıl Ayakkabı Giymeli

Besyo hazırlık zamanlarında en sık yaşanan sorunların en önemlisi ayak sakatlanmalarıdır. Ayak sakatlanmalarının birçok sebebi vardır. Kontolsüz aşırı yüklenmek, dikkatsiz hareketler yapmak, yeterince ısınmadan ayakları, bacakları zorlamak, yaptığınız antrenmana uygun spor ayakkabılar giymemek bu sebeplerden bazılarıdır. Bu konularda dikkatli olmazsanız sakatlıklar yaşayabilirsiniz.

Bu sakatlıklardan dolayı belki antrenmanlara gidemeyeceksiniz belkide gitseniz bile yeteri faydayı göremeyeceksiniz. En önemlisi kendinizi psikolojik olarak çöküntü içerisinde bulacaksınız.

Bu yazımızda sakatlanma sebeplerinden olan yanlış ayakkabı seçiminden söz edeceğiz. Bildğiniz gibi hemen hemen her branş için, her alan için farklı türlerde ayakkabılar üretiliyor. Hatta aynı branş içerisinde bile birçok farklı model üretiliyor ( futbolda savunmacılara özel hücum oyuncalarına özel kranponlar gibi ) .

Peki besyo hazırlık antrenmanları yapan sporcularımız hangi tür ayakkabılar giymelidirler ? Bildiğiniz gibi besyo hazırlık antrenmanları birçok farklı aşamalarda gerçekleşiyor. Dayanıklık antrenmanları, kuvvet antrenmanları, sürat antrenmanları gibi .Bu antrenmanlarda kullanacağınız ayakkabılar yaptığınız antrenman türlerine uygun ayakklabılar olmalıdır. Örneğin kros antrenmanları için kros koşularına uygun ayakkabılar tercih etmelisiniz. Salon çalışmaları içinse salona uygun ayakkabılar tercih etmelisiniz.

  • Kros antrenmanları için : Genellikle yumusak tabanlı ve esnek tarzda ve topuk yastığı nispeten kalın olan  ayakkabılar olmalıdır. Tabanın sert olması topuklarda yumusak doku zedelenmesine neden olabilir.
  • Salon antrenmanları için : Tabanı yumusak nispeten ince ve hafif olmalıdır. Kauçuk malzemeden yapılmış olması da salondaki kayma ihtimalini en aza indirecektir. İnce ve hafif olması ise parkur esnasında ayakkabının sizinle bütünleşmiş gibi hissetmenizi sağlayacaktır ve çok daha seri hareket etmenize fayda sağlayacaktır.
  • Branş antrenmanları için: Antrenman yaptığınız branşa uygun ayakkabılar giymelisiniz. Örneğin futbol branşına çalışıyorsanız çalıştıgınız zemine göre krampon giymelisiniz.

Ayrıca ayakkabılarınz ayağınıza oturmalıdır. Ne ayağınızı sıkmalı nede ayağınızda bol durmalıdır. Ayakkabının bol olması size ağırlık ve rahatsızlık verirken dar olmasıda ayagınızın ağrımasına neden olur ve hareket kabiliyetinizi kısıtlar.

Zaten bir dünya masrafın içinde olacaksınız bende tutumuş size ayakkabıdan bahsediyorum. Fakat şunu söylemeliyim ki antrenmandaki en önemli eşyanız ayakkabınızdır. Onun için ayakkabı konusunda biraz fedakar olmalısınız.  Sırf yanlış ayakkabı seçiminden dolayı sakatlanan antrenmanlara geleyemen, antrenmanlara gelemediği için BESYO kazanamayan birçok kişi tanıdım. Ondan dolayı ayakkabı seçimine önem vermeniz gerektiğini tavsiye ediyorum.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu