Besyo Güncel Haberler

Besyo’da Hangi Bölümler Var? Besyo Bölümleri

Besyo Bölümleri Nelerdir? Besyo’da hangi bölümler var? Beden eğitimi ve spor yüksekokulunda hangi bölümler bulunmaktadır?

Besyo’da Hangi Bölümler Var? Besyo Bölümleri Besyo bölümleri Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Spor Bilimleri Fakültelerinde bulunan bölümlere verilen genel isimdir. Besyo, Spor Bilimleri Fakültesinin dalları nelerdir?

Besyoda bulunan bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Beden Eğitimi Öğretmenliği
  • Spor Yöneticiliği
  • Yeniden yaratma
  • Antrenörlük Eğitimi
  • Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
  • Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri
  • Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi
  • Spor Yönetimi (Önlisans)

Spor Yönetimi (Önlisans) programı-bölümü hariç diğer tüm bölüm mezunları formasyon almuş olmaları kaydıyla özel ve kamu okullarında Beden Eğitimi öğretmenliği yapabilmektedir.

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Beden Eğitimi ve Spor Bölümünden mezun olan öğrenciler; Anaokullarında, İlköğretim Birinci ve İkinci Kademe’de, Orta Dereceli okullarda, Özel Eğitim merkezlerinde Beden Eğitimi Öğretmenliği yapmaktadırlar. Ayrıca, Akademisyen olarak üniversitelerde öğretim elemanı, Spor Kulüplerinde Antrenörlük, Turizm sektörünün değişik alanlarında Animatör veya Spor Uzmanı olarak görevler de almaktadırlar.

Antrenörlük Eğitimi

Antrenörlük Eğitimi Bölümü mezunları amatör ve profesyonel spor kulüplerinde Spor Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatlarında öğrenim ve uzmanlık alanlarına uygun hizmet birimlerinde
ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda antrenör veya yardımcı antrenör olarak çalışabilirler.

Ayrıca özel spor salonlarında ve turizm sektöründe sportif aktivitelerin öğretilmesi ve organizasyonlarında görev alabilirler. Antrenörlük Eğitimi Bölümüne başvuran adaylar, dilekçelerinde belirttikleri ve antrenör olmak istedikleri spor branşında sınava girerler. Her aday başvurduğu spor branşında sıralamaya girer. Kazananların ilanı branşlara göre yapılacaktır.

Spor Yöneticiliği

Günümüzde, spor yapmış ve sporun sorunlarını yakından bilen, yetişmiş insanlara büyük gereksinim duyulduğu bir gerçektir. Ülkemizin sporla ilgili değişik birim ve kademelerinde yöneticilik eğitim-öğretimi görmüş olan öğrencilerimiz aşağıda belirtilen alanlarda hizmet verebileceklerdir.

1. Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı tüm merkez ve taşra teşkilatlarındaki öğrenim ve uzmanlık alanlarına uygun hizmet birimlerinde,

2. Kamu kurum ve kuruluşlarında merkez ve taşra teşkilatlarında yönetici olarak,

3. Amatör ve profesyonel spor kulüplerinin idari yapısı içinde farklı düzeylerde yönetici olarak,

4. Ülkemiz turistik otel, motel ve işletmelerinde, serbest zamanı değerlendirme, spor organizasyonları düzenleme ve animasyon hizmetlerini yürütmek üzere,

5. Özel spor salonları kuruluşlarında ve işletilmesinde, “Sağlıklı Yaşam” adıyla toplumsal yaşamımızda yer alan faaliyetlerin organizasyon ve uygulamalarında,

6. 500’den fazla işçi ve memur çalıştıran özel ve kamu kuruluşlarında ve yerel yönetimlerin ilgili kadrolarında yönetici olarak, herhangi bir birimin sportif faaliyetlerinin organizasyon ve uygulamalarında görev alabileceklerdir.

YÖK’ün 25.02.2011 tarih ve 01/1584 sayılı yazısına göre mezunlarımız “Spor Yöneticisi” unvanını kullanacaklardır.

Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği

Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümü engelli bireylere spor yapma olanaklarını sağlamayı ve engellilerin sportif etkinliklerle rehabilite olmalarını sağlayacak uzman kişilerin yetiştirilmesini amaçlar. Sporla ilgili bir kişiysen ve engellilerin kişisel ve toplumsal gelişimine katkı vermeye sıcak bakıyorsan, bu bölüm senin için doğru bir seçim olabilir. Program kapsamında engellilerin katıldığı temel spor dalları konusunda dersler ve Pedagojik Formasyon kapsamı altında okutulan tüm derslerin yanı sıra, Anatomi ve Kinesyoloji, Eğitsel Oyunlar, Egzersiz Fizyolojisi gibi dersler alabilirsin.

Bölüm mezunları ulusal ve uluslararası alanda, kamu ve özel sektörde engelliler beden eğitimi ve spor öğretmenliği ya da uzmanlık alanında antrenörlük yapabilirler.

Engellilerde Egzersiz ve Spor Bilimleri

Bireylerin özel gereksinimlerini dikkate alarak egzersiz programları hazırlayabilen, motor beceri, fiziksel uygunluk, performans ve kondisyon özelliklerini geliştirmeye yönelik ölçme, değerlendirme ve analiz yapabilen, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip edebilen, etik kurallar çerçevesinde her yaştaki ve engel grubundaki bireylerin yaşam becerilerini kolaylaştırmayı ilke edinmiş ve kendini sürekli geliştirmeyi hedefleyen nitelikli egzersiz ve spor uzmanları yetiştirmektir.

Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi

Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) 17.12.2009 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında görüşülerek alınan karar gereği kurulmuştur. Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümüne ilk kez 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenci alınmıştır.

Bu bölümde bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi verilmektedir. Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümünün genel amacı engelli bireylere spor yaptırma olanaklarını en üst düzeyde temin etmek ve engellilerin sportif etkinlikler ile rehabilite olmalarını sağlayacak uzman kişilerin yetiştirilmesini sağlamaktır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için tüm spor altyapı ve tesisleriyle, bilgili ve deneyimli öğretim elemanlarıyla ve eğitim programıyla hizmet verilmektedir. Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi bölümünden mezun olan öğrenciler ulusal ve uluslararası alanda devlet ve özel sektörde engelliler beden eğitimi ve spor öğretmenliği ve uzmanlık alanlarında antrenörlük yapma imkânları bulmaktadır.

Spor Yönetimi (Önlisans)

Spor Yönetimi Önlisans Programının amacı spor yönetimi ile ilgili farklı düzeylerdeki tesislerde ve pozisyonlarda (pazarlama, finans, halkla ilişkiler, saha malzeme bilgisi, spor tesis işletmesi gibi) ihtiyacın karşılanmasını sağlamaktır.

Programın bu temel amacı çerçevesinde öğrencilerimize şu yeterliliklerin kazandırılması hedeflenmiştir:

  • Spor yönetimi alanında uygulayıcı olarak bir problem çözümünde kullanılabilecek ilkeleri bilerek, çözüm önerileri geliştirebilmek,
  • Önerilen bu çözümleri savunabilmek,
  • Bilgi ve beceri düzeylerinin farkında olabilmek,
  • İşlevsel ve taktiksel düzeyde kararları uygulamaya koyabilmek,
  • Spor yönetimi ile ilgili faaliyetlerin düzenlenmesi konusunda temel becerilere sahip olabilmek, uygulayabilmek ve bu faaliyetlerin değerlendirmesini yapabilmek,
  • Spor yönetimi ile ilgili uygulama plan ve programlarını bilerek, bu plan ve programlar ile ilgili görev ve sorumlulukların farkına varabilmek,
  • Uygulayıcı olarak beceri kazanmak,
  • Kuramsal bilgiyi uygulama ve etkili kullanma konusunda görev ve sorumlulukların farkına varabilmek,
  • Spor yönetimi ile ilişkili belirli bir alanda çalışabilmek ve kısmen uzmanlaşabilmek,
  • Spor yönetimi alanında yaratıcılık yeteneğinin farkına vararak bu yeteneği alanında kullanabilmek,
  • Diğer alanlarda (örneğin, pazarlama, halkla ilişkiler, etkinlik yönetimi ve spor tesisleri gibi) çalışabilme yeteneği kazanabilmek,
  • Spor alanına özgü gerekli bilgi ve becerilerin farkında olmak.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu