Analiz-Yorum

Kazandıktan Sonra Başka Besyo Sınavına Girme ve Başka Yeri Kazanma !

Kazandıktan Sonra Başka Besyo Sınavına Girme ve Başka Yeri Kazanma !

Kazandıktan Sonra Başka Besyo Sınavına Girme ve Başka Yeri Kazanma  konusunda bizlere yoğun olarak sorular gelmektedir. Genel olarak bize sorulan soru tipi şu şekildedir.

  • Bir üniversitede kazandım, oraya kayıt yaptırmak istiyorum fakat başka üniversitenin de sınavına girmek istiyorum istediğim başka yeri kazanırsam oraya da kayıt yapabilir miyim ?

Genel olarak şöyle bir sistem var. Bir öğrenci aynı anda 2 örgün eğitim kurumuna kayıt yaptıramaz. Bu durumda bir besyo kazanıp kayıt yaptırdığınız zaman başka üniversiteye kayıt yaptıramazsınız. Olaya baktığımız zaman bu durumda kazanan adayın başka üniversite sınavına girmesi mantıklı değil. Fakat herşeyin bir çözümü var ülkemizde.

Diyelim ki Bir üniversitesinin besyo yetenek sınavına girdiniz ve kazandınız. Kaydınızı da yaptırdınız. Fakat siz başka bir üniversitede okumak istiyorsunuz. Bu kazandığınız üniversiteye de işinizi sağlama bağlamak için geldiğinizi varsayalım.  Aynı anda 2 örgün eğitim kurumuna kayıt olamayacağınız dan dolayı kaydın birini sildirip diğer üniversiteye kayıt yapabilirsiniz. Bu durumda bir sorun yaşanmayacaktır.

Yani Örneğin Diyarbakır üniversitesini kazandınız ve kaydınız yaptınız. Fakat siz Kırıkkale üniversitesinde okumak istiyorsunuz ve oranın da yetenek sınavına girdiniz. Kırıkkaleyi de kazandığınız zaman isterseniz eğer gidip Diyarbakır’da olan kaydınızı silip sonra evraklarınızla gelip Kırıkkale’ye kayıt yaptırabilirsiniz bunda bir sakınca bulunmamaktadır. Önceki kaydınızı silmeden yeni kayıt yapabilmeniz mümkün değildir.

Peki iki üniversiteye kayıt yaptırsak nerden bilecekler birbirlerini mi arıyorlar diyenler olacaktır. Fakat biliyorsunuz ki teknoloji gelişti. Yök ün sisteminde ve e devlet sisteminde kayıt yaptığınız zaman kaydınız oraya düşer. ikinci kayıt yaptırmak istediğinizde sistem hata verecektir ve sizin kaydınızı onaylamayacaktır.

Sonuç olarak istediğiniz kadar üniversitenin yetenek sınavına girebilirsiniz. Kazanabilir kaybedebilirsiniz fakat 1 den fazla üniversiteye örgün eğitim olarak kayıt yaptıramazsınız. Diyelim ki 5 üniversitede besyo kazandınız. Burada takdir sizin istediğinize gidip kayıt yaptırma özgürlüğünüz var. Eğer birine kayıt yaptırdıysanız kaydınızı silip diğer üniversiteye kayıt yaptırabilirsiniz.

ÖNEMLİ HUSUS: Buradaki en önemli husus kayıt tarihleridir. Bir üniversiteye kayıt yaptırdınız oradaki kaydı silip başka üniversiteye kayıt yapacaksanız yeni yapacağınız üniversitenin kayıt tarihlerini çok iyi takip etmelisiniz. Eğer tarihiden dolayı kaydınızı yaptıramazsanız iki üniversiteyi de elinizden kaçırmış olursunuz. Ve ertesi sene gireceğiniz sınavda OBP puanınız yarı yarıya kırılacaktır.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu