Analiz-YorumBesyo Güncel Haberler

OBP Puanı Nasıl Kırılır? Kimlerin OBP Puanı Kırılır ?

OBP puanı Nedir? OBP Puanı ne zaman kırılır? Kimlerin OBP puanı kırılır?

OBP orta öğretim başarı puanın kısaltılmış halidir. OBP puanı üniversiteye yerleştirme aşamasında oldukça önemli bir puandır. OBP puanı adayın üniversite kazandıktan sonraki sene tekrar üniversite sınavına girmesi durumunda OBP katsayısı yarı yarıya düşürülür. Fakat aday yetenek sınavı ile üniversite kazanıp kayıt yaptırmaz ise bu durumda OBP kırılmaz, yani OBP katsayısı yarıya düşürülmez.

KAZANMA ŞEKLİ KAYIT YAPMA DURUMU OBP Kırılma Durumu
ÖSYM Tercihi İle Evet Kırılır
ÖSYM Tercihi İle Hayır Kırılır
Yetenek Sınavı İle Evet Kırılır
Yetenek Sınavı İle Hayır Kırılmaz
Açık Öğretim Kazanmak Evet Kırılır
Açık Öğretim Kazanmak Hayır Kırılır

Obp nin hangi durumlarda kırılacağı ÖSYM nin kılavuzunda açıkça belirtmiştir. ÖSYM nin kılavuzunu incelediğimizde puanların şu durumlarda obp nin yarı yarıya düşeceğini görebiliyoruz.

  • Ösym tercihleri ile örgün bir eğitim kurumuna yerleşenler :

Bu adaylar ister kayıt yaptırsın ister kayıt yaptırmasın eğer ÖSYM tarafından bir örgün eğitim kurumuna yerleştirilmişse bir sonraki sene obp puanı yarı yarıya düşürülecektir.

  • Özel yetenek sınavları ile üniversite kazananlar :

Bu adaylar özel yetenek sınavı ile bir üniversite kazanıp kaydını yaparsa bir sonraki sene obp puanı yarı yarıya düşürülecektir. Fakat sınavı kazanıp kaydını yapmaz ise puanı kırılmayacaktır. Bazı arkdaşlar şunu soruyor: Hocam ben yetenek sınavı ile kazandım kaydımı yaptırdım ama 2 gün sonra geri sildirdim seneye puanım kırılır mı ? Evet kayıt yaptırdıktan sonra sildirip sildirmemeniz önemli değildir.  Eğer kayıt yaptırdıysanız bir sonraki sene obp niz yarı yarıya düşürülecektir.

  • Ösym tercihleri ile özel üniversiteye yerleşenler :

İster özel olsun ister devlet üniversitesi olsun ösym tarafından bir üniversiteye yerleştirildiyseniz bir sonraki sene obp puanınız yarı yarıya düşürülecektir.

  • Açık öğretim kazanmak:

Açık öğretimde 2 tip bölüm vardır. Bunlar kontenjanlı bölümler ve kontenjansız bölümlerdir. Eğer siz kontenjanlı bir bölüm kazandıysanız bir sonraki sene obp puanınız yarı yarıya düşürülecektir. Fakat kontenjansız bir bölüm kazanmışsanız puanınız kırılmayacaktır. NOT: AÖF bölümlerinde kontenjansız bölümler kaldırılmıştır. Artık kontenjansız bölüm yoktur. bundan dolayı AÖF kazanmak ertesi sene için OBP puanın kırılmasına nede olacaktır.

Obp kırılması şudur : 340 obp niz varsa ve kırılıyorsa bir sonraki sene 170 obp niz olacaktır. Ama ertesi sene puanınız yeniden düzelecektir. ( yine kazanırsanız ertesi sene yine kırılacaktır. ) Yani 2022 de kazanan birisinin 2023 da obp si kırılacaktır. Ama diyelim ki bu aday 2023 da puanı kırılmasına rağmen kazandı bu sefer 2024 de de bu adayın puanı kırılacaktır.

Yukarıda belirttiğimiz durumları inceleyerek puanınızın kırılıp kırılmadığını görebilirsiniz.

14 Yorum

    1. kazandığınız yıl önemli. Kazandıktan sonraki yıl her türlü puanınız kırılır. Fakat kazandıktan 2 yıl sonra sınava girmeniz durumunda puan kırılmaz.

  1. Hocam ben kayseride ant kazandim fakat kayit yaptirmadim seneye tyt basvurusu yaparken yuksekogretim kurumuna yerlestim mi yoksa yerlestim kayit yaptirmadim mi hangisini isaretlemem gerekiyor

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu