Analiz-YorumBesyo Güncel Haberler

Besyoda OBP Etkisi Kalkıyor mu ?

Lise öğrenimi boyunca ders çalışmamış veya çalışmayı akıl edememiş veya çalıştığı halde istediği puanları elde edemeyen bir çok arkdaşımızın en büyük sıkıntısı düşük OBP dir. YGS puanı çalışarak yükseltilebiliyor ama düşük OBP puanları baş belası oluyor çoğunlukla.

Peki BESYO sınavların OBP nin etkisi nedir ?

OBP puanının BESYO yetenek sınavlarında 0,11 lik bir etkisi vardır. YGS puanın yarısı kadar. Az görünsede birçok kişi sırf OBP puanı düşük diye BESYO kazanamıyor.  Yani OBP nin besyo için yadsınamaz bir etkisi vardır.

BESYO sınavlarında OBP nin etkili olması haksızlık mı ?

OBP puanları olması gerektiği gibi veriliyor olsaydı  bana göre haksızlık olmayacaktı. Lise öğrenimi boyunca ders dinleyen ders çalışan kişi ile lise öğrenimi boyunca haylazlık yapanlar arasında fark olmalı ama okullardaki bazı öğretmenler bol keseden puan dağıtırken başka bir okuldaki aynı branştaki öğretmenin notu kısır olabiliyor. Bu da haksızlığa neden olabiliyor. Tabi yine bazı okullarda notların bol keseden verildiği gerçeğini de göz ardı etmemek lazım.

Sonuç olarak OBP nin etkili olması haksızlık değil. Haksızlık olan okullardaki not dağılımının adil olmaması. Eğer bunun önüne geçilirse OBP gerçekten amacına hizmet eder.

Şuan ki hali ile OBP puanın tam olarak işlevini yerine getirdiğini söylemek çok zor.  Dolaylı yoldan da olsa OBP nin haksızlığa neden olabildiği bir gerçek var. Çok kişi şahit olmuştur ki 400 üzerinde OBP si olupda 200-230 YGS puanı alamayan birçok kişi var. Asıl konumuza gelelim OBP nin etkisinin kalkması

OBP nin etkisi BESYO yetenek sınavlarından kaldırılacak mı ?

Böyle bir şey olması şuan için mümkün görünmüyor. Bu konuda ne meb in nede ösym nin hiç bir açıklaması yokdur olacağını da sanmıyorum.

Sonuç olarak OBP puanı düşük olan adaylar açığı kapatmak için YGS sınavına yüklenmelilier. Henüz mezun olmayan adaylar ise fırsat varken OBP puanlarını yükseltmeye çalışmalıdırlar.

 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu