Analiz-YorumBesyo Güncel Haberler

Besyo 2. Öğretimden 1. Öğretime Geçiş

 

Birçok öğrencimiz besyo kazanmanın gururunu yaşarken 2. öğretim kazanan bazı öğrencilerimizin kara kara düşündüğünü bilmeyen yoktur. Gerek yüksek harç ödemeleri gerek aşkam ve akşama doğru derslere gidilmesi bazı öğrencileri rahatsız edebilir. İşte bu durumda öğrencilerin merak ettikler yapmak istedikleri tek şey 1. öğretime geçmektir. Peki bu mümkün mü ?

 

Birçok üniversitede 2. öğretimden 1.öğretime geçiş yapılabiliyor. Tabi bunlar belli kurallar dahilinde gerçekleşiyor. Peki bu kurallar nelerdir.

Öncelikle 2. öğretimseniz sınıfınızda %10 luk dilime girmelisiniz. Yani sınıfınızda 40 öğrenci varsa sene sonu puan sıralamasında ilk 4 kişi %10 luk dilime girmiş olur. %10 luk dilime giren öğrenciler normal harçlarından çok daha az miktarda harç öderler. Yine bunun yanında bu %10 luk dilime giren öğrenciler açılan kontejyan dahilinde 1.öğretime geçiş yapabiliyorlar. Yani siz %10luk dilime 2. olarak girdiniz. Ve 2 kişilik kontejyan açılırsa siz 1. öğretime geçebilirsiniz. Fakat siz 3. olarak %10 luk dilime girdiniz fakat 1. öğretime geçmek için 2 kontejyan açıldı bu durumda 1. öğretim harcı ödersiniz ama 1. öğretime geçemezsiniz. Tabi bu uygulamalar üniversiteler arası farklılılık gösterebilir ayrıntılı bilgi için öğrenci işlerinize danışın.

40 kişilik sınıfta ilk 4

50 kişilik sınıfta ilk 5

60 kişilik sınıfda ilk 6 ya girerseniz %10 luk dilime girmiş olursunuz.

 

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu