Antrenörlük Kursları ve Hakemlik Kursları

Antrenörlük Belgesi Nasıl Alınır? Nasıl Antrenör Olunur?

Nasıl Antrenör Olunur? Tüm kademelerde antrenörlük belgesi nasıl alınır? Antrenörlük belgesi başvurusu nereye yapılır? Antrenörlük Başvurusu Nasıl Yapılır?

Antrenörlük nedir? Antrenörlük, bir spor takımı veya bireysel bir sporcu için hazırlık ve antrenman programları hazırlamak, sporcuların teknik ve taktik becerilerini geliştirmek, performanslarını izlemek ve yarışmalar için stratejiler oluşturmak gibi görevleri yerine getiren kişi veya kişilerin işidir.

Antrenörlük düzeyleri 1. Kademeden başlar 5.Kademede sona erer.

  • 1.Kademe Yardımcı Antrenör
  • 2.Kademe Temel Antrenör
  • 3.Kademe Kıdemli Antrenör
  • 4.Kademe Baş Antrenör
  • 5.Kademe Teknik Direktör

Antrenörlük belgesi nasıl alınır sorusunun cevabını 4 farklı kategoride cevaplandıracağız. Size uygun olan kategoriye göre işlem yapabilirsiniz. Bu kategoriler şunlardır;

  • Besyo – Spor Bilimlerinin Antrenörlük Bölümünden mezun olanlar
  • Besyo – Spor Bilimlerinin Antrenörlük Dışı Bölümlerinden mezun olanlar ( Beden Eğitimi, Spor Yöneticiliği, Rekrasyon vs)
  • Besyo mezunu olmayanlar (Halihazırda besyo okuyanlar, diğer fakültelerde okuyanlar  veya üniversite okumayanlar bu kategoriye giriyor .)
  • Spor Lisesi mezunu olanlar

Besyo – Spor Bilimleri Antrenörlük Mezunları

1: İlgili spor dalını ihtisas/uzmanlık olarak aldığını belgeleyenler, temel eğitim ve sınavından muaf olup, uygulama eğitimi ve sınavına katılarak başarılı olmaları halinde kıdemli antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

Örneğin Yüzme veya tenis alanında uzmanlık olan bir antrenörlük mezunu aday temel eğitimden ve sınavdan muaf olur. E devlet üzerinden denklik başvurusu yapar ve açılacak olan uygulama eğitimine ve sınavına katılır. Başarılı olursa 3. Kademe Kıdemli Antrenör Belgesi almaya hak kazanır.

2: İhtisas/uzmanlık spor dalı haricinde en az bir dönem eğitim alanlar, tercih edeceği yalnızca bir spor dalında yardımcı antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

Antrenörlük bölümünden mezun olan bir aday  en az 1 dönem aldığı derslerden sadece bir tanesi için denklik başvurusu yaparak hiç bir eğitime ve sınava girmeden 1. kademe Yardımcı antrenör belgesi alabilir.

NOT: Antrenörlük bölümü mezunları, mezuniyet tarihinden itibaren dört yıl boyunca kıdemli antrenörlük ve temel antrenörlük kademelerindeki temel eğitim ve sınavlarından muaftır.

NOT2: Üniversitelerin spor bilimleri alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullarından lisans mezunu olanlar, tüm spor dallarında yardımcı antrenörlük temel eğitim ve sınavından muaftır.

Muafiyeti olmayan adaylar için: TEMEL ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Besyo – Spor Bilimleri Antrenörlük DIŞI Mezunları

1: İlgili spor dalında en az iki dönem eğitim aldığını belgeleyenler, temel eğitim ve sınavından muaf olup, tercih edeceği yalnızca bir spor dalında ilgili federasyon tarafından açılan uygulama eğitimi ve sınavına katılarak başarılı olmaları halinde temel antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

Örneğin, 2 dönem yüzme dersi alan bir aday e devlet üzerinden denklik başvuru yapar. Temel eğitim ve sınavından muaf olur. Uygulama eğitimine ve sınavına katılır. Başarılı olursa 2. Kademe Temel Antrenörlük belgesi alır. Bu yolla sadece 1 ders için antrenörlük belgesi alınabilir.

2: İlgili spor dalında en az bir dönem eğitim alanlar, tercih edeceği yalnızca bir spor dalında yardımcı antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

Örnek, sadece 1 dönem alınan bir ders için denklik başvurusu yapılır. Herhangi bir sınava veya eğitime girmeden 1. Kademe Yardımcı Antrenör belgeniz düzenlenir ve size gönderilir. Bu yolla sadece 1 belge alabilirsiniz.

NOT: Antrenörlük dışı bölümünden mezun olanlar, mezuniyet tarihinden itibaren dört yıl boyunca temel antrenörlük temel eğitimi ve sınavından muaftır.

NOT2: Üniversitelerin spor bilimleri alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullarından lisans mezunu olanlar, tüm spor dallarında yardımcı antrenörlük temel eğitim ve sınavından muaftır.

Muafiyeti olmayan adaylar için: TEMEL ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Antrenörlük Belgesi Nasıl Alınır? Nasıl Antrenör Olunur?

Besyo – Spor Bilimleri Mezunları Dışında Kalanlar

Besyo okuyanlar (mezun olmayanlar), besyo dışı fakültelerde okuyanlar ve üniversite okumayanlar bu grupta değerlendirilir.

Bu grupta adayların antrenörlük belgesi alabilmek için öncelikle Temel eğitim almaları ve sınava girmeleri gerekiyor. Temel eğitim başvuruları ve eğitimleri yılda 3 veya 4 kere Anadolu Üniversitesi tarafından açılmaktadır. Başvuruları ve kursları BURADAN takip edebilirsiniz. Sınavda başarılı olmaları sonrasında açılacak olan uygulama eğitimine katılıp başarılı olmaları durumunda antrenörlük belgesi almaya hak kazanırlar.

Geçmiş yıllarda farklı branşlarda alınan antrenörlük belgelerine sahibim temel eğitim ve sınavından muaf olur muyum?

Üniversitelerin beden eğitimi ve spor eğitimi bölümü mezunları haricinde temel eğitim ve sınavından muafiyet hakkı bulunmamaktadır. Temel eğitim sertifikasının geçerlilik süresi 4 yıl olup temel eğitim sertifika sahibi iseniz temel eğitim sertifikanızın geçerlilik süresi boyunca federasyonlarca açılan aynı ve alt kademedeki uygulama eğitimine katılabilirsiniz

TEMEL ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ İÇİN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Geçmiş yıllarda farklı branşlarda alınan antrenörlük belgelerine sahibim temel eğitim ve sınavından muaf olur muyum?

Üniversitelerin beden eğitimi ve spor eğitimi bölümü mezunları haricinde temel eğitim ve sınavından muafiyet hakkı bulunmamaktadır. Temel eğitim sertifikasının geçerlilik süresi 4 yıl olup temel eğitim sertifika sahibi iseniz temel eğitim sertifikanızın geçerlilik süresi boyunca federasyonlarca açılan aynı ve alt kademedeki uygulama eğitimine katılabilirsiniz.

Ortaokul mezunu milli sporcuyum antrenör eğitim programına katılabilir miyim?

Antrenör eğitimi programına katılabilmek için lise ve dengi mezunu olmak gerekmektedir.

Spor Lisesi Mezunları

1: Spor liselerinden mezun olanlara eğitim gördüğü yalnızca bir spor dalında, diğer ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara ise ders müfredatlarının temel eğitim derslerine uygunluğu halinde yalnızca eğitim gördüğü bir spor dalında yardımcı antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

Spor lisesi mezunuysanız öğrenim gördüğünüz bir branştan denklik başvurusu yaparak hiç bir eğitime ve sınava girmeden 1. Kademe Yardımcı antrenörlük belgesi alabilirsiniz.

5 Adımda Antrenörlük Belgesi Almak, 5 adımda antrenörlük belgesi nasıl alınır?

  1. Adım: Temel Eğitim Kursuna başvuru yapmak
  2. Temel antrenörlük sınavına katılmak ve sınavı geçmek
  3. Adım: Antrenörlük kursuna başvuru yapmak
  4. Uygulama Kursa katılmak ve uygulama sınavını geçmek
  5. Antrenörlük belgesinin teslim alınması

2 Yorum

  1. Ben 2019 mezunuyum antrenörlük belge mi almadım benim dönemimdeki arkadaşlarım sınavsız aldılar belgelerini benimde sınavsız almam gerekmez mi şu an sınava girmem mi gerekiyor belge mi almam için hiç bir yerde bu bilgiyi bulamadım sınava girmem haksızlık gibi geliyor aynı dönemden mezun olup onların alıp benim almamam ve müfredatın değişmesi beni etkiler mi ?

  2. Yöneticilik mezunlarına aldığı 1 dersten 1. Kademe yrd antrenör belgesi verilir demişsiniz?

    Mesela ben futbol dersi aldım, futbolda 1.2.3. Gibi kavramlar yok Uefa C lisans gibi bir denklik söz konusu olabilir mi?

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu