Sporlar

Voleybol Oyun Kuralları

Voleybol Nedir? Voleybol Oyun Kuralları, Voleybol Kaç Kişiyle Oynanır? Voleybol Sahasının Ölçüleri, Voleybolda Hakem Sayısı, Voleybolda Fileye Temas, Voleybolda İlk Servisi Kim Atar? Libero Nedir Görevleri Nelerdir?

Voleybol, file ile ikiye bölünmüş bir oyun alanı üzerinde altı kişilik iki takım ile oynanan bir spor dalıdır. Oyunun amacı, topu filenin üzerinden göndererek rakip takımın oyun alanına topun değmesini sağlamak ve rakip takımın aynı amaca ulaşmasını ise önlemektir.

Voleybol Oyun Sahasının Ölçüleri Nasıl Olmalıdır ?

Voleybol Oyun Sahası Nasıl Olmalıdır?

Oyun sahası, oyun alanı ve serbest bölgeyi kapsar. Bu saha dikdörtgen ve simetrik olmalıdır.

1.1 Voleybol Sahasının Ölçüleri

Voleybol sahasının uzunluğu 18 metre olup genişliği 9 metredir.

Oyun alanı, 18×9 m ölçülerinde bir dikdörtgendir ve her yönde en az 3 m genişliğinde olan bir serbest bölge ile çevrilmiştir. Oyun sahasının üzerinde bulunan serbest oyun boşluğu, her türlü engelden arındırılmış olmalıdır. Serbest oyun boşluğu, oyun sahası yüzeyinden ölçüldüğünde en az 7 m yüksekliğinde olmalıdır. FIVB, Dünya ve Resmi Müsabakalarında serbest bölge yan çizgilerden ölçüldüğünde 5 m ve dip çizgilerden ölçüldüğünde 6.5 m genişliğinde olmalıdır. Serbest oyun boşluğu ise oyun sahası yüzeyinden ölçüldüğünde en az 12.5 m yüksekliğinde olmalıdır.

1.2 Voleybol Sahasının Yüzeyi

1.2.1 Sahanın yüzeyi düz, yatay ve yeknesak olmalıdır. Oyuncular için sakatlanmaya yol açacak herhangi bir tehlike teşkil etmemelidir. Pürüzlü ve kaygan yüzeylerde oynanması yasaktır. FIVB Dünya ve Resmi Müsabakalarında sadece ahşap veya sentetik bir yüzeyin kullanılmasına izin verilir. Bu yüzey daha önce FIVB tarafından onaylanmış olmalıdır.

1.2.2 Kapalı salonlarda oyun alanının yüzeyi açık renkte olmalıdır. FIVB, Dünya ve Resmi Müsabakalarında çizgilerin beyaz renkte olması gerekir. Oyun alanı ve serbest bölge renkleri de birbirlerinden farklı olmalıdır.

1.2.3 Açık hava sahalarında drenaj amacıyla her metre için 5 mm’lik bir eğime müsaade edilir. Saha çizgilerinin sert bir maddeden oluşturulması yasaktır.

1.3 Voleybol Sahasındaki Çizgiler

1.3.1 Bütün çizgiler 5 cm genişliğindedir. Çizgiler, zeminin ve diğer çizgilerin renklerinden farklı ve açık renkte olmalıdır.

1.3.2 Sınır çizgileri İki yan ve iki dip çizgi oyun alanını belirler. Yan ve dip çizgilerin her ikisi de oyun alanının boyutlarına dahil olarak çizilir.

1.3.3 Orta çizgi Orta çizginin tam ortası oyun alanını 9×9 m boyutlarında iki eşit alana böler. Bununla beraber orta çizgi kalınlığının, bütünüyle, her iki oyun alanının da sınırları içerisinde olduğu kabul edilir. Bu çizgi, filenin altından iki yan çizgi arasında uzanır.

1.3.4 Hücum çizgisi Her oyun alanında, arka kenarı orta çizginin tam ortasından 3 m geride çizilmiş bir hücum çizgisi, ön bölgeyi belirler. FIVB, Dünya ve Resmi Müsabakalarında, hücum çizgisi; yan çizgilerden itibaren, 15 cm boyunda ve 5 cm genişliğindeki beş kısa çizginin 20 cm aralıklarla çizilmesiyle her bir taraftan toplam 1.75 m kesik çizgiyle uzatılır. Koç sınır çizgisi (hücum çizgisinin uzantısından başlayarak yan çizgiye 1.75 m mesafede ve ona paralel olarak oyun alanı dip çizgisine kadar kesik çizgi şeklinde uzanır) 15 cm boyundaki kısa çizgilerin 20 cm aralıklarla çizilmesiyle oluşturulmuş olup bu çizgi koçun çalışma sahasının sınırlarını belirler.

1.4 Voleybol Sahasında Bölgeler

1.4.1 Ön bölge Her oyun alanında ön bölge orta çizginin tam ortası ve hücum çizgisinin arka kenarıyla sınırlıdır. Ön bölgenin yan çizgiler dışında serbest bölgenin sonuna kadar uzandığı varsayılır.

1.4.2 Servis bölgesi Servis bölgesi, her bir dip çizginin gerisinde 9 m genişliğindeki alandır. Bu bölgenin yan sınırları; dip çizgilerden 20 cm geriye, yan çizgilerin uzantısı olarak çizilen 15 cm uzunluğunda iki kısa çizgiyle belirlenir. Her iki kısa çizgi de servis bölgesinin genişliğine dahildir. Servis bölgesinin derinliği serbest bölgenin sonuna kadar devam eder.

1.4.3 Oyuncu değiştirme bölgesi Oyuncu değiştirme bölgesi, her iki hücum çizgisinin yazı hakemi masasına kadar olan uzantısı ile sınırlıdır.

1.4.4 Libero Değişim Bölgesi Libero değişim bölgesi, serbest bölgenin takım sıraları tarafındaki bir bölümü olup hücum çizgisi uzantısından dip çizgiye kadar olan alanla sınırlandırılmıştır.

1.4.5 Isınma sahası FIVB, Dünya ve Resmi Müsabakalarında ısınma sahaları yaklaşık 3×3 m boyutlarında, serbest bölgenin dışında ve oturma sıralarının bulunduğu taraftaki köşelerde yer alır.

1.4.6 Ceza sahası Yaklaşık 1×1 m boyutlarında olan ve 2 sandalye bulundurulan bir ceza sahası, her bir dip çizgi uzantısının dışında olacak şekilde kontrol sahası içinde yer alır. Bu sahalar 5 cm genişliğinde kırmızı bir çizgiyle sınırlandırılabilirler.

1.5 Voleybol Sahasının Isısı Nasıl Olmalıdır?

En düşük ısı 10° C nin (50° F) altında olmamalıdır. FIVB, Dünya ve Resmi Müsabakalarında maksimum ısı 25° C den (77° F) daha yüksek ve minimum ısı 16° C den (61° F) daha düşük olmamalıdır.

1.6 Voleybol Sahası Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?

FIVB, Dünya ve Resmi Müsabakalarında aydınlatma, oyun sahası yüzeyinden 1 m yükseklikte ölçülmek şartıyla, 1000 ile 1500 lux arasında olmalıdır.

2017 – 2020 RESMİ VOLEYBOL OYUN KURALLARI

Voleybolda Servis Nasıl Atılır? Voleybolda Servis Atma Teknikleri ve Çeşitleri

Voleybolda servis, topun servis bölgesinde bulunan geri hattın sağındaki oyuncu tarafından oyuna sokulması hareketidir.

Voleybolda İlk Servisi Kim Atar?

Birinci set ile netice setinin (5. set) ilk servisi kura atışıyla belirlenen takım tarafından atılır. Diğer setler bir önceki sette ilk servisi kullanmamış olan takımın servisi ile başlatılır.

Voleybolda Servis Sırası Nasıl Olur?

Oyuncular diziliş kağıdına kaydedilen servis sırasını takip etmek zorundadır. Bir setteki ilk servisten sonra servis kullanacak oyuncu şu şekilde belirlenir:  Servis kullanan takım ralliyi kazandığında daha önce servis kullanan oyuncu (veya yerine geçen oyuncu) tekrar servis kullanır. Servis karşılayan takım ralliyi kazandığında servis kullanma hakkını da kazanır ve servisi kullanmadan önce bir pozisyon döner. Ön sağ pozisyondan geri sağ pozisyona gelen oyuncu servis kullanır.

Voleybolda Servis Atma İzni: Başhakem her iki takımın da oynamaya hazır olduğunu ve servis kullanacak oyuncunun topa sahip olduğunu kontrol ettikten sonra servisin kullanılmasına müsaade eder.

Voleybolda Servisin Nasıl Atılır? Topa, havaya atıldıktan ya da elden (ellerden) bırakıldıktan sonra tek el veya kolun herhangi bir kısmıyla vurulmalıdır.

Topun sadece bir kez havaya atılmasına veya elden bırakılmasına izin verilir. Topun yerde sektirilmesine veya elde hareket ettirilmesine müsaade edilir. Servis kullanan oyuncu; servis vuruşu anında veya sıçrayarak kullanılan bir servis için sıçrama anında, oyun alanına (dip çizgi dahil) veya servis bölgesi dışındaki zemine temas edemez. Bu oyuncu servis vuruşundan sonra servis bölgesinin dışına veya oyun alanının içine basabilir veya düşebilir. Servis kullanacak oyuncu, başhakemin servis için çaldığı düdüğü takip eden 8 saniye içinde topa vurmalıdır.
Başhakemin düdüğünden önce kullanılan servis iptal edilir ve tekrarlattırılır.

Voleybol Serviste Perdeleme

Servis kullanan takımın oyuncuları kişisel veya grup perdelemesi yaparak rakiplerinin servis atan oyuncuyu ve topun geliş yönünü görmelerini engellememelidirler.

Servis kullanan takımın bir ya da bir grup oyuncusu, servis kullanıldığı sırada kollarını sallar, sıçrar veya yanlamasına hareket ederse YA DA oyuncular, hem servis atan oyuncuyu hem de topun file dikey düzlemine ulaşana kadarki gidiş yönünü gizlemek için grup halinde durursa perdeleme yapmış olur.

Servis Atış Anında Yapılan Hatalar Nelerdir?

Servis atışı hataları: Aşağıdaki hatalar, rakip takım pozisyon hatası yapıyor olsa bile bir servis değişikliğine yol açar. Servis atan oyuncu:

Servis sırasını ihlal ederse,

Servis atışını kurallara uygun şekilde yapmazsa.

Servis vuruşundan sonra yapılan hatalar:

Topa kurallara uygun şekilde vurulduktan sonra (bir oyuncunun pozisyon hatası yapmaması kaydıyla) aşağıda belirtilen hallerde servis hatalı kabul edilir. Eğer top:

servis kullanan takımın oyuncularından birine değer veya file dikey düzlemini geçiş boşluğunun tamamen içinden geçmezse,
Oyun alanının dışına giderse,

Bir perdelemenin üzerinden geçerse.

Voleybolda Servis Esnasında Yapılan Hatalar Nelerdir?

Eğer servis kullanan oyuncu servis vuruşu anında bir hata yaparsa (kurallara uygun olmayan servis atışı, hatalı dönüş sırası vs.) ve rakip takımda da aynı anda bir pozisyon hatası varsa bu durumda ilk önce servis hatası cezalandırılır.

Buna karşılık eğer servis kurallara uygun şekilde kullanılmış, fakat servis atışından sonra bir hata meydana gelmişse (topun hariçe gitmesi ya da bir perdelemenin üstünden gitmesi, vs.) pozisyon hatası öncelik kazanır ve cezalandırılır.

Voleybolda Servis Çeşitleri:

1:Alttan atılan servis

  • a.Önden alttan atılan
  • b.Yandan alttan atılan

2.Üstten atılan servis

  • a.Tenis servis (Dönmeden giden)
  • b.Balans tipi yüzen servis (Dönmeden giden)
  • c: Balansiye servis (Dönerek giden)
  • d.Smaç servis (Dönerek giden)
  • e.Sıçrayarak smaç servis (Dönerek giden)

Voleybolda Pozisyonlar ve Dönüşler

  • Filenin önünde bulunan üç oyuncu ön hat oyuncusudur ve 4 (ön-sol), 3 (ön-orta), 2 (ön-sağ) numaralı pozisyonlarda dururlar.
  • Diğer üç oyuncu geri hat oyuncusudur ve 5 (geri-sol), 6 (geri-orta), 1 (geri-sağ) numaralı pozisyonlarda dururlar.

Dönüş sırası takımın başlangıç dizilişiyle belirlenir ve set boyunca servis sırası ve oyuncuların pozisyonları bu diziliş sırasına göre kontrol edilir.

Voleybolda Ne Zaman Ne Tarafa Dönülür

Servisi karşılayan takım servis atma hakkını kazandığı zaman bu takımın oyuncuları saat yönünde bir pozisyon dönerler: 2 no’lu pozisyondaki oyuncu servis atmak için 1 no’lu pozisyona gider, 1 no’lu pozisyondaki oyuncu 6 no’lu pozisyona geçer, vb…

Dönüş Hatası Nedir ? Hatalı Dönünce Ne Olur ?

Bir dönüş hatası; SERVİS, dönüş sırasına göre atılmadığı zaman yapılır. Bu durum aşağıdaki sonuçları doğurur:

  • Yazı hakemi kornaya/zile basarak oyunu durdurur. Hata yapan takım, rakip takıma bir sayı verilerek cezalandırılır ve servis atma hakkı da rakip takıma geçer; Eğer bir dönüş hatası, dönüş hatasıyla başlamış olan rallinin hemen bitiminde fark edilirse oynanan rallinin sonucu dikkate alınmadan rakip takıma “yalnızca tek bir (1) sayı” verilir.
  • Oyuncuların dönüş sırası düzeltilir.
  • Buna ilave olarak yazı hakemi hatanın başlangıç anını tam olarak belirlemeli ve sonrasında takımın hatalı durumda kazandığı sayılar iptal edilmelidir. Rakip takımın kazandığı sayılar geçerli kalır. Eğer hatanın yapıldığı an tespit edilemiyorsa kazanılmış sayılar iptal edilmez ve hata yapan takım sadece rakibe bir sayı verilerek cezalandırılır ve servis atma hakkı da rakip takıma geçer.

Voleybolda Top Fileye Temas Edebilir mi? Değebilir mi?

Evet voleybol oyununda – sporunda top voleybol filesine temas edebilir.

Oyuncu – Sporcu Voleybol Filesinin Diğer Tarafına Uzanabilir mi? Elini Uzatabilir mi?

Blok esnasında bir blokçu, rakibinin hücum vuruşu öncesi veya anındaki oyununu engellememek koşuluyla, rakibin hücum vuruşunu takiben filenin diğer tarafındaki topa dokunabilir.

Hücum vuruşunu kendi oyun boşluğunda yapmış olması şartıyla, oyuncu hücum vuruşunu yaptıktan sonra, elinin filenin diğer tarafına geçmesine izin verilir.

Oyuncu – Sporcu Voleybol Filesine Temas Edebilir mi?

Hayır. Oyuncunun, top ile oynama hareketi esnasında, filenin antenler arasında kalan kısmına teması hatadır. Top
ile oynama hareketi; daha birçok hareket de dahil olmak üzere sıçramayı, vuruşu (veya teşebbüsü) ve bir sonraki yeni oyun hareketi için dengeli düşüşü kapsar.

Oyuncular; oyunu etkilememek şartıyla direklere, iplere veya filenin antenler dışında kalan kısmıda dahil olmak üzere herhangi bir cisme temas edebilirler.

Top, filenin içine takılır ve bu nedenle file rakibe temas ederse bu hata olarak kabul edilmez.

Oyuncu – Sporcu Voleybol Filesinin Altından Geçebilir mi?

  1. Rakibin oyununa müdahale etmemek şartıyla, filenin altından rakibin oyun boşluğuna girilmesine izin verilir.
  2. Orta çizginin üzerinden rakibin oyun alanına girme:
    • Ayağın (ayakların) orta çizginin ötesinde rakibin oyun alanına temas etmesine, karşıya geçen ayağın (ayakların) bir kısmının orta çizgiye temas etmesi veya doğrudan orta çizginin üzerinde olması şartıyla
      izin verilir.
    • Rakibin oyununu etkilememek şartıyla; vücudun, ayakların üst kısmında kalan herhangi bir yerinin rakip oyun alanına temas etmesine izin verilir.
  3. Bir oyuncu, top oyun dışı olduktan sonra rakibinin oyun alanına girebilir.
  4. Rakiplerin oyununa müdahale etmemek şartıyla, oyuncular rakiplerinin serbest bölgesine girebilirler

Voleybolda Top Nereden Geçmelidir?

Rakip sahaya gönderilen top filenin üzerinden, geçiş boşluğu içinden gitmelidir. Geçiş boşluğu file dikey düzleminin bir parçasıdır ve aşağıdakilerle sınırlıdır:

  • Aşağıda filenin üst kısmıyla,
  • Kenarlarda antenler ve antenlerin varsayılan uzantılarıyla,
  • Yukarıda tavanla.

Top; file dikey düzlemini, geçiş boşluğunun tamamen ya da kısmen dışından geçerek rakibin serbest bölgesine girdiğinde, takımın vuruş limiti dahilinde kalmak koşuluyla, geri oynanabilir. Ancak bu esnada
topu geri çeviren oyuncu:

  • Rakibin oyun alanına temas etmemelidir,
  • Topu file dikey düzleminin aynı tarafından yine tamamen ya da kısmen geçiş boşluğu dışından geçirerek geriye çevirmelidir.
  • Rakip takım böyle bir hareketi engelleyemez.
  • File alt boşluğundan geçecek şekilde rakip oyun alanına doğru yönelen bir top, file düzlemini bütünüyle geçinceye kadar oyundadır.

FİLENİN İÇİNDEKİ TOP

  • Filenin içine gelen top, takımın üç vuruş limiti içinde geri alınabilir.
  • Top filenin iplerini yırtar veya filenin kopmasına neden olursa ralli iptal edilir ve tekrarlatılır.

Bir voleybol maçındaki hakem grubu aşağıdaki görevlilerden oluşur:

  • Başhakem
  • Yardımcı hakem
  • Yazı hakemi
  • Dört (iki) çizgi hakemi

Ayrıca FIVB, Dünya ve Resmi Müsabakalarında bir skor hakemi bulunması ve dört çizgi hakemi bulunması zorunludur.

Hakem Yönetim Usulleri

    • Maç esnasında sadece başhakem ve yardımcı hakem düdük çalabilir,
    • Ralliyi başlatan servis atışı için işareti başhakem verir,
      • Başhakem ve yardımcı hakem bir hata yapıldığından ve hatanın nevini belirlemekten emin olduklarında düdük çalarak rallinin sona erdiğini ilan ederler.
      • Top oyun dışındayken, başhakem ve yardımcı hakem bir takımın talebini kabul ya da reddettiklerini belirtmek için düdük çalarlar.
      • Bir hakem rallinin sona erdiğini işaret eden düdüğünü çaldıktan hemen sonra, hakemler resmi el işaretleriyle aşağıdaki hususları belirtmek zorundadır.
      • Eğer hata için düdüğü başhakem çalarsa sırasıyla şunları belirtecektir:
        • a) Servis atacak takım,
        • b) Hatanın nevi,
        • c) Hatalı oyuncu(lar) (eğer gerekirse)
  • Eğer hata için düdüğü yardımcı hakem çalmışsa şunları gösterecektir:
    • a) Hatanın nevi,
    • b) Hatalı oyuncu (eğer gerekirse),
    • c) Başhakemin el işaretini takip ederek, servis atacak takım. Bu durumda başhakem ne hatanın nevini gösterir ne de hatalı oyuncuyu gösterir, sadece servis kullanacak takımı gösterir.

Voleybolda Blok Nedir? Voleybolda Blok Nasıl Yapılır?

Blok, fileye yakın olan oyuncuların rakipten gelen topu durdurmak için file üst kenar seviyesinden daha yükseğe uzanarak yaptıkları hareket olup blokçunun topla temas ettiği yüksekliğin önemi yoktur. Sadece ön hat oyuncularının bloğu tamamlamasına izin verilir, ancak topla temas edildiği anda vücudun herhangi bir kısmının file üst kenar seviyesinin üzerinde olması gerekir.

Blok Teşebbüsü

  • Blok teşebbüsü, topa dokunmadan yapılan blok hareketidir.

Tamamlanmış Blok

  • Blokçunun topa değdiği anda blok tamamlanır.

Kolektif Blok

  • Kolektif blok birbirine yakın iki veya üç oyuncu tarafından yapılır ve bu oyunculardan biri topa değdiğinde blok tamamlanır.

BLOK TEMASI

  • Top temaslarının bir hareket esnasında yapılmış olması kaydıyla bir veya daha fazla blokçu topa birbiri ardına (çabuk ve devamlı) temas edebilir.

RAKİBİN OYUN BOŞLUĞUNDAKİ TOPA BLOK YAPMA

Blok esnasında, rakip oyuncunun oyununa müdahale etmemek kaydıyla, bir oyuncu ellerini ve kollarını filenin ötesine geçirebilir. Ancak rakip bir hücum vuruşu yapıncaya kadar filenin ötesinde topa dokunulmasına izin edilmez.

BLOK VE TAKIM VURUŞLARI

Blok teması takımın vuruş haklarından biri olarak sayılmaz. Sonuç olarak blok temasından sonra bir takımın topu geri göndermek üzere üç vuruş hakkı daha vardır.

Bloktan sonraki ilk vuruş, blok esnasında topa dokunan da dahil olmak üzere, herhangi bir oyuncu tarafından yapılabilir.

SERVİSE BLOK YAPMA

Rakibin servisine blok yapmak yasaktır.

BLOK YAPMA HATALARI

Blokçu, rakibinin hücum vuruşundan önce veya aynı anda rakibin oyun boşluğundaki topa değerse,

Bir geri hat oyuncusu veya libero bir bloğu tamamlar veya tamamlanmış bir bloğa katılırsa,

Rakibin servisine blok yapılırsa,

Top bloktan harice gönderilirse,

Anten dışından rakibin oyun boşluğundaki topa blok yapılırsa,

Libero oyuncusu ferdi ya da kolektif blok teşebbüsünde bulunursa.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu