Ücretli Öğretmen Ataması Mecliste Kabul Edildi. Atamalar Ne Zaman? Hangi Branşlara Alım Yapılacak?
95 maddelik torba yasa kanun tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak meclisten geçti ve yasalaştı.Torba yasaya göre hükümet bir çok yenilik getirecek.
Torba yasanın 94. maddesine göre MEB 5000 ücretli öğretmen alımı gerçekleştirecek. 5000 ücretli öğretmen alımı ile ilgili başvuru kılavuzu ve atama takvimini MEB’in önümüzdeki hafta yayımlaması bekleniyor.
Ücretli öğretmenlere atamayı içeren ve dün gece kanunlaşan torba yasadaki ilgili maddeyi bir hatırlayalım:
“2017-2018 eğitim ve öğretim yılında ek ders ücreti karşılığında görev yapmış öğretmenlerden, bu görevlerinden dolayı başvuru tarihinin son günü itibarıyla en az 540 gün sigorta primi ödenmiş olması, öğretmenliğe atanabilmek için aranan özel şartları taşımaları, KPSS’den belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olmaları kaydıyla yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre sözleşmeli personel olarak istihdam edilebilmelerine imkan sağlanacak.”
Bu maddeye göre ücretli öğretmen alımı ile ilgili tüm detaylar ise şu şekilde: Ücretli öğretmen atamasında bakanlık daha sonra kılavuzu açıklayacak. Kılavuzda 5000 ücretli öğretmen ataması şartları yer alacak. Bu şartlardan en önemli olan şartlar:
- *MEB’e bağlı eğitim kurumlarında ek ders karşılığında en az 540 gün sigorta primi ödenmesi *2017 KPSS’den daha sonra belirlenecek olan taban puanı almış olmak
- *2017 yılında MEB’e bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında olarak aktif olarak çalışmak. Bakanlığın bu maddelerde herhangi bir esnetme yapmayacak.
ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN ATANMASI Ek ders ücreti karşılığı görev yapan ücretli öğretmenlerden 5 bin kişi sözleşmeli öğretmen olarak atanacak. 5 bin ücretli öğretmen istihdamına ilişik madde komisyondan geçti.
2017-2018 eğitim ve öğretim yılında görev yapan ücretli öğretmenlerden belirtilen şartları taşıyanlar sözleşmeli öğretmen olarak atanabilecekler. 540 GÜN SİGORTA PRİM ŞARTI VAR 5 bin ücretli öğretmenin kadroya alınması şartları arasında en az 540 gün sigorta primi ödenmesi yer almaktadır.
Bunun dışında ücretli öğretmenin bu sene yani 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında ek ders ücreti karşılığında görev yapıyor olması, öğretmenliğe atanabilmek için aranan özel şartları, devlet memurluğu için genel şartları ve KPSS’den belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olmaları gerekmektedir.
SÖZLÜ SINAVLA ATAMA OLACAK Belirlenen şartları taşıyan ücretli öğretmenler sözlü mülakat sınavına alınacaklar. Yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre yaklaşık 5 bin ücretli öğretmenin sözleşmeli personel olarak istihdam edilebilmelerine imkan sağlanacak.
Bu şekilde MEB tarafından atanacak sözleşmeli öğretmen sayısı en fazla 5 bin olacak. ÜCRETLİ ÖĞRETMEN ATAMALARI NE ZAMAN YAPILACAK? Ücretli öğretmen atamaları için öncelikle mülakatlar yapılacak. Mülakatlar için ön başvurular ve kontenjanlar Mart ayının son haftasında, yani önümüzdeki hafta Meclisten geçirildikten sonra ilan edilecek.
ÜCRETLİ ÖĞRETMEN ATAMALARI HANGİ BRANŞLARDA OLACAK? Milli Eğitim Bakanlığı başvuru durumuna göre branşlara verilecek kontenjan sayılarını duyuru ile ilan edecek. Ücretli öğretmen ataması için de bakanlık bilindiği üzere 5 bin kontenjan ayırmış durumda. 5 bin ücretli öğretmen ataması ise torba yasanın meclisten geçmesinin ve resmi gazetede yayımlanmasının ardından bakanlık tarafın ilan edilecek.
5 bin ücretli öğretmen ataması için bakanlığın resmi atama takvimi duyurusu , atama yapılacak branşları ve ayrıntılı tüm detayları Mart ayının son haftasında açıklayacağını tahmin ediyoruz. (mebpersonel.com) 5000 ücretli öğretmen atamasında bakanlık 2017 KPSS puanı ile taban puan belirlemesi yapacak ve bu taban puan üzeri alan ve diğer şartları taşıyan adayları sözlü mülakata alacak. Bakanlığın atama için 50 taban puanı belirleyeceği tahmin ediliyor.