Güncel Haberler

ÖSYM 2018 YKS ‘Sıkça Sorulan Sorular’ Yayımlandı

– YKS’ye kimler başvurabilir?
Lise ve dengi okullar, açıköğretim liseleri gibi ortaöğretim kurumlarının son sınıfında olanlar veya mezunlar başvuruda bulunabilir.

– YKS Kılavuzu’na nasıl ulaşabilirim?
Kılavuz, ÖSYM’nin https://www.osym.gov.tr internet adresinde ‘Duyurular’ başlığı altında yayınlandı.

– YKS Kılavuzu’nda, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) sınavla ilgili daha önce duyurduğu konularda değişiklik var mı?
YKS Kılavuzu, YÖK’ün sınavla ilgili kararları doğrultusunda hazırlandı ve değişiklik yapılmadı.

– Sınava başvuru işlemi nereden yapılabilir?
ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilir. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayanlar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklar.

– ÖSYM Başvuru Merkezlerinin adresini nerede bulabilirim?
Başvuru merkezlerinin adresleri ÖSYM’nin https://www.osym.gov.tr internet adresinde ‘2018-YKS: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri’ içinde yer alıyor.

– Başvuru merkezinde YKS başvuru işlemi yapacak adayların bizzat kendisinin gitmesi zorunlu mu?
Evet, zorunlu. Adayın fotoğrafının çekilmesi gerekiyor.

– Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler neler?
Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş ‘2018-YKS Aday Başvuru Formu’ ile ‘Nüfus Cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’ veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı gerekiyor.

– Sınav ücretleri nasıl yatırılacak?
YKS’ye başvuran adaylar seçtikleri oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.trinternet adresinden kredi kartı/banka kartıyla süresi içinde yatırabilirler.

– Sınav ücretleri ne zaman yatırılır?
YKS için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sınav ücreti yatırılır.

– Sınav ücretleri en son ne zaman yatırılabilir?
Sınav ücreti ödeme için son gün 22 Mart 2018’dir.

-1-21 Mart arasında 2018-YKS başvurumu yapamadım, ne yapmalıyım?
1-21 Mart 2018 tarihleri arasında 2018-YKS başvurusunu yapmayanlar, geç başvuru gününde yani 4 Nisan’da YKS’ye başvurabilecek. Geç başvuru gününde yapılan işlemlerde sınav ücreti, başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sadece ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile yatırılacak. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalı.

 Sınav oturumları neler?
YKS birinci oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): YKS’nin birinci oturumu olan TYT tüm adaylar için zorunlu.
İkinci oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): İsteğe bağlı.
Üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT): İsteğe bağlı.

– YDT hangi dillerde yapılacak?
Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacak. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.

– Yurt dışından başvuru yapılabilir mi?
Evet yapılabilir. Başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi gibi nedenlerle yurt dışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını kılavuzda açıklandığı şekilde yapabilirler.

SÜRE İÇİNDE OTURUM EKLEME YAPILABİLİR

– Başvuru yapıldıktan sonra oturum ekleme yapılabilir mi?
YKS başvuru süresi içinde ilgili oturumlara ait sınav ücretlerini yatırarak oturum ekleme yapılabilir.

– Sınav binasına en geç saat kaçta girilebilir?
Adaylar, sınavın sabah oturumlarında saat 10.00’dan sonra; öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına alınmayacaklar.

– Sınav binasına ne zaman gelmeliyim?
Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınav saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları gerekiyor.

– Sınava Giriş Belgemi nasıl alabilirim?
Adaylar, Sınava Giriş Belgelerini, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilir.

– Birden fazla ortaöğretim kurumundan diploma aldım. Ne yapmam gerekir? Birden fazla diploması olanlar ile en az bir diploması olup 2017-2018 öğretim yılı içinde bir başka diploma alabilecek durumda olanlar, YKS değerlendirme işlemlerinde kullanılmak üzere bu okullardan birini seçmeli. Adaylar, bu bilgilerini 26 Haziran-4 Temmuz 2018 tarihleri arasında ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden onaylamak zorunda.

– YKS’ye Mavi Kartlı adaylar başvuru yapabilirler mi?

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Mavi Kart sahipleri), YKS’ye başvurabilir. KKTC uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da YKS kapsamında yerleştirme işlemlerine alınacak.

GEÇ BAŞVURU GÜNÜNDE DEĞİŞİKLİK YAPILAMAZ

– YKS’ye başvuru yapacağım eğitim bilgilerim sistemde görünmüyor, eğitim bilgimi nasıl ekletebilirim?
Eğitim bilgisi MEB e-Okul sistemi kaynaklı olan adaylardan bu bilgilerinde güncelleme gereken son sınıf öğrencileri kendi okullarına, mezun adaylar ise İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurarak MEB e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini sağlayacak.

– Geç başvuru gününde oturum ekleme yapabilir miyim?
1-21 Mart 2018 tarihleri arasında yapılan başvuruda seçilmiş olan oturumlara geç başvuru gününde ekleme yapılabilir.

– Geç başvuru gününde daha önce seçmiş olduğum oturumları değiştirebilir miyim?
1-21 Mart 2018 tarihleri arasında yapılan başvuruda seçilmiş olan oturumlar geç başvuru gününde değiştirilemez ve silinemez.

– YKS başvuru süresi sona erdikten sonra sınav merkezi tercihimi değiştirebilecek miyim?
Adaylar, sınav merkezi tercihlerini, başvuru süresi içinde veya 6-11 Nisan arasında (11 Nisan 2018 saat 23.59’a kadar) ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri güncelleyebilir. Bu süre bittikten sonra sınav merkezleri tercihlerinde değişiklik yapılamaz.

SINAV GÜNÜNDEN ÖNCE SINAV BİNASINI GÖRÜN

– Sınava Giriş Belgeleri posta ile gönderilecek mi?
Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmez.

– Sınava gireceğim binayı, sınav gününden önceden gidip görmem gerekir mi?
Adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacıyla önceden gidip görmesi sınav günü adaya kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle adayın sınava gireceği binayı, adres bilgisini teyit etmek amacıyla sınav gününden önce gidip görmesi öneriliyor.

– Sınava gireceğim binada eşyamı emanet edebilir miyim?
Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmaz. Bu nedenle kılavuzda belirtilen yasaklı maddeler sınav binalarına getirilmemeli.

– Sınava kalem, silgi getirebilir miyim?
Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ve peçete ÖSYM tarafından sağlanıyor. Adayların sınava kalem, silgi, kalemtıraşla girmelerine izin verilmiyor.

– Sınava su getirebilir miyim?
Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilirler.

– Sınava saat getirebilir miyim?
Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir adet duvar saati ÖSYM tarafından sağlanıyor. Adayların sınava saatle girmelerine izin verilmiyor.

– İstediğim sınav merkezini seçebilir miyim?
‘Sınav Merkezi Tercihleri’ alanlarına adayın adresinde yer alan merkez, okulunun bulunduğu merkez veya bunlara yakın olarak ÖSYM tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılabilir. Bunun dışında tercihte bulunulamaz.

SON 15 DAKİKA SINAV SALONUNDAN ÇIKMAK YASAK

– Sınav salonundan ne zaman çıkabilirim?

Sınav evrakı dağıtıldıktan sonra adayların; TYT’de sınav süresinin ilk 100 dakikası, AYT’de sınav süresinin ilk 135 dakikası, YDT’de sınav süresinin ilk 90 dakikası tamamlanmadan ve her bir sınavın son 15 dakikası içinde sınav salonunu terk etmeleri yasak. Adaylar bu süreler dışında sınav evrakını teslim ederek sınav salonundan çıkabilir.

– Ham puan (adayın net sayısı) nasıl hesaplanır?

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

– TYT, AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için ne kadar ham puan alınmalı?

TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden

en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekiyor. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin her birinden en az 0,5 ham puan almış olmaları lazım.

– Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini alan adaylar Aday Başvuru Formu’na hangi seçeneği yazacak?

Bu adaylar, Aday Başvuru Formu’nda “Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım” ifadesini ve ‘1’ kodunu yazacak.

DİN KÜLTÜRÜ DERSİ ALMAYANLAR NASIL BAŞVURU YAPACAK?

– Ortaöğretimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi almayan veya farklı bir müfredat ile alan adaylar Aday Başvuru Formu’na hangi seçeneği yazacaklar?
Bu durumdaki adaylar, Aday Başvuru Formu’nda “Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım” ifadesini ve ‘2’ kodunu yazacak.

– Ortaöğretimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi almayan veya farklı bir müfredat ile alan adaylar hangi soruları cevaplayacak?
Bu adaylar, TYT’de ilave Felsefe sorularını, AYT Sosyal Bilimler-2 Testinde ise ilave Felsefe Grubu sorularını cevaplayacaklar.

– Meslek yüksekokullarında bir program tercih edebilmek için en az kaç puan almam gerekir?
TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekir.

– Lisans programlarını tercih edebilmek için en az kaç puan almam gerekir?
TYT’den en az 150 puan almak koşuluyla, bir lisans programını tercih edebilmek için programın puan türünde en az 180 puan almış olmak gerekiyor.

– TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı hangi oranda olacak?
TYT’nin katkısı yüzde 40’dır.

– Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik programlarına yerleştirme için başarı sıralaması şartı devam edecek mi?
Evet. Bu programlarda başarı sıralaması şartı devam ediyor.

ÖZEL YETENEK SINAVI İÇİN TYT ŞART

– Özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabilir?
Özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulacak.

– Özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için başarı sıralaması şartı nedir?
2018-YKS’den itibaren özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmek için adayların TYT puanının en düşük 240 bininci başarı sırasına sahip olmaları gerekiyor.

– YKS’de baraj puanı var mı?
TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilirler. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleriyle öğrenci alan lisans programlarıyla birlikte TYT puanıyla öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilirler.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu