Besyo Güncel Haberler

Maraton Koşusu Nedir?

Maraton koşusu nedir? Maraton koşusu kaç km’dir. Maraton koşusu neden 42.195m olarak koşulmaktadır?

Maraton, atletizmde en uzun mesafeli koşudur. Maraton koşusu 42.195m olarak koşulmaktadır. Koşunun adı MÖ 490’da Eski Yunanistan’daki Maraton Savaşı’ndan gelir. Modern anlamda bu koşu, 1896’da Atina Olimpiyatları’nda yarışma programında yer almıştır. İlk koşulduğunda 40 km olarak koşulan maratonun mesafesi,1924’te Uluslararası Atletizm Federasyonunun (IAAF) kararıyla 42 195 m’ye çıkarılmıştır.

Maraton Koşusu Nerede Koşulur?

Maraton koşusu, uzunluğu nedeniyle pistte değil yollarda koşulur ve son 400 m’si stadyum içerisinde seyircilerin önünde bitirilir.

Maraton Koşusunda Rekor Kaçtır?

Maraton koşusunun kesinleşmiş bir parkuru olmadığı için yarışlarda dünya rekorları tutulmaz. Koşunun düzenlendiği yarışlarda en iyi dereceden bahsedilir.

Maraton Koşusunda Sadece Erkekler mi Koşar?

Uzun süre sadece erkeklerin yarıştığı maratonda, 1970’den itibaren kadınlar da mücadele etmeye başlamıştır. Maraton koşusu Türkiye’de ilk kez 1937’de koşulmuştur. Ülkemizde Asya kıtasından Avrupa kıtasına geçişi simgeleyen ‘’Avrasya Maratonu’’ 1979’dan beri düzenlenmektedir. Katılımın yüksek olduğu Avrasya Maratonu, ulusal ve uluslararası alanda bir maraton koşusudur.

Maraton koşusunda atletler ortalama 3000 kalori harcarlar. Atletlerin enerji ihtiyaçlarının giderilebilmesi için 5 km’de bir bulunan beslenme istasyonlarında çeşitli yiyecek ve içecekler vardır.

Maraton Koşusu Kuralları Nelerdir?

Maraton koşusunun kuralları;

  • Maraton koşusu silah atışı ile başlar.
  • Sporcular göğüs numaralarını görünür şekilde takmalıdırlar.
  • Maraton koşusu, olimpiyat ve özel organizasyonlar ile düzenlenen bir spor dalıdır.
  • Maraton pisti uzunluğu 42.195 metre olarak belirlenmiştir.
  • Maraton koşucusu, düz spor ayakkabı giymek zorundadır.
  • Maraton koşucusu giyimi şort ve gerekirse tozluk olabilir.
  • Maraton koşusu boyunca, maratoncu, izleyenlerden yardım alamaz.
  • Maratoncu, maraton koşusu sırasında sadece belli noktalarda olan ihtiyaç stantlarından ihtiyacını gidermek zorundadır.
  • Maraton koşuları bitiş zamanı belli değildir. Bitiş çizgisine ilk gelen, maraton yarışını kazanmış olur.

Maraton koşusu, uzun mesafeli bir koşudur. 42.195 metrelik bu koşu sırasında maraton koşucuları, ortalama 3 kg. su kaybetmektedir. Bu yüzden maraton koşucularının bacak kaslarının gelişmiş olması ve kalp damarlarının güçlendirilmiş olması şarttır.

Maraton Koşusu Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Maraton koşusunda atletlerin dikkat etmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bunlar:

  • Adımların kısa olmalıdır
  • Dizlerin yerden fazla kalkmamalıdır
  • Temponun iyi ayarlanması ve tempoya uygun nefes alınıp verilmelidir
  • Ayağın orta bölümüyle yere basması
  • Koşu esnasında gövdenin dik pozisyonda olmalıdır
  • Kolların ileriye ve geriye fazla hareket etmemelidir
  • Koşarken nabzını artıracak ani hareketler yapılmamalıdır

Maraton Koşusu Neden 42.195m Olarak Koşulur?

İlk üç modern Olimpiyatta (oyundan oyuna değişmekle birlikte) maraton yaklaşık 42 km olarak koşuldu. 1908’de Londra’da düzenlenen Olimpiyat Oyunlarında ise maratonun başlama noktası, Kraliyet Ailesinin yarısının izlemesine uygun olan, Windsor Şatosu’nun penceresinden görünen bir nokta olarak alındı, bitiş noktasıysa kraliyet ailesinin diğer yarısının beklediği Beyaz Şehir Stadyumu’ndaki kraliyet protokolünün önü olarak belirlendi. Bu mesafe 42 km 195 metreydi ve o günden beri maratonun standart uzunluğudur.

42 km koşusunun kökleri Yunan ulak Pheidippides’e dayanır Pheidippides MÖ 490’da Atinalıların Perslere karşı kazandığı zaferi iletmek için Maraton şehrinden Atina’ya olan mesafeyi koştu. Efsaneye göre, mesajı ilettikten sonra düşüp öldü. Bu bir kahramanlık öyküsü, ama tutar yanı yok. Çok az maraton koşucusu koşudan sonra ölmüştür, ayrıca Eski Yunan’daki profesyonel ulaklar düzenli olarak bu mesafenin iki katını koşmaktaydı.

En Ünlü ve Popüler Maraton Koşuları Hangileridir?

İstanbul Maratonu : İlk olarak Tercüman Gazetesi tarafından 1973 yılında gündeme getirilen Asya’dan Avrupa’ya maraton fikri, 1979’da bir grup Alman turistin girişimiyle hayata geçti.  1979 yılında koşulan bu yarışın galibi Hasan Saylan olmuştu.

Boston Maratonu : Her yıl ABD’nin Boston kentinde düzenlenen maraton. Nisan ayının 3. pazartesi olan Vatanseverler Günü’nde gerçekleştirilmektedir. 1896 Yaz Olimpiyatları’ndaki ilk maraton yarışının başarısından esinlenilerek 1897 yılında hayata geçirilmiş ve Dünya Savaşı yılları da dahil olmak üzere her yıl koşulmuştur. Bu özelliği ile dünyadaki en eski yıllık maratondur.

1996 yılında düzenlenen Boston Maratonu’nun 100. koşusu, dünyanın en büyük maratonu rekorunu kırmış ve 2004’e kadar rekorun sahibi olarak kalmıştır. Bu koşuya 38.708 koşucu kaydolmuş, 36.748 koşucu maratona başlamış ve 35.868 koşucu maratonu tamamlamıştır.

Londra Maratonu : İngiltere’nin başkenti Londra’da 1981 yılından beri genellikle Nisan ayında yapılan bir yol maratonudur. Uluslararası beş maraton koşusundan biridir.(Londra, Boston, Berlin, Şikago ve New York City)

Londra Maratonu, ilk defa eski Olimpik şampiyon ve dünyaca ünlü gazeteci Chris Braster tarafından organize edildi. Londra Maratonu 29 Mart 1981 yılında resmiyet kazandı. O zaman yaklaşık 7.500 atlet bu yarışa katıldı. Popüleritesi düzenli olarak gelişti. 2007 yılında 36.396 kişi start aldı.

New York City Maratonu : İlk olarak 1970 yılında düzenlenen bu yarış şu anda en çok başlangıç yapan ve bitiren kişi sayısıyla dünyanın en büyük maratonu. 2013 yılında toplamda 51,999 kişi başlangıç yaptı ve 51,394 kişi yarışı bitirdi.

New York Maratonu her yıl kasım ayının ilk pazar günü düzenlenmektedir. Sadece 2012 yılında Sandy Kasırgası ve 2020 Covid-19 salgını yüzünden iki defa iptal edilmiştir.

Chicago Maratonu : 1905 yılından beri koşulmasına rağmen yarış modern maraton halini 1977 yılında aldı. Chicago Maratonu, dünya çapında bitirenlerin sayısına göre dördüncü en büyük yarıştır. 2014 yılında 169,000 başvuru yapıldı sadece 37,000 kişi seçildi.

Chicago Maratonu her yıl Ekim ayında düzenlenmektedir. Yarış, yalnızca yarı maraton koşulan 1987 dışında ve COVID-19 salgınının bir sonucu olarak 2020’de hariç olmak üzere her yıl düzenleniyor.

Berlin Maratonu : Her yıl Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen maraton, genellikle eylül ayının son hafta sonunda gerçekleştirilmektedir. İlk kez 1974 yılında düzenlenmiştir.

Tokyo Maratonu : 1981-2006 yılları arasında çift sayı olan yıllarda Tokyo Uluslararası Maratonu adıyla, tek sayı olan yıllarda ise Tokyo-New York Dostluk Maratonu ismiyle koşulmuştur. 2007 yılından beri Tokyo Maratonu adıyla ve genellikle şubat ayında koşulmaktadır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu