Gereksiz Bilgiler

Domatesi Sebzemidir Meyvemidir ?

Domatesi Sebzemidir Meyvemidir ?

Domatesi Sebzemidir Meyvemidir? Domates halk arasında bir sebze çeşidi olarak bilinmektedir. Pazarlarda, manavlarda ve marketlerde sebzeler ile aynı reyonda bulunmakla birlikte asıl olan şey domatesin bir sebze değil meyve olduğudur.

Halk arasındaki bir diğer sebze meyve ayrımı da tada göre yapılmaktadır. Üzüm, elma, şeftali, kiraz, muz, vişne, erik, kivi gibi meyveler hep ya tatlıdır ya da ekşidir. Ancak sebzelerin tadı daha farklı ve kendine hastır. Sebzelerin tadı hakkında pek genelleme yapılamaz. Ayrıca pişmeden yenen çoğu sebzenin pek ayırt edici bir tadı da yoktur. Bu da sebze meyve ayırımında kafa karıştıran kriterlerden biridir.

Peki bir ürünün sebze mi meyde mi olduğu neye göre belirlenmektedir ? Bunu bir botanist olarak görüp düşünmek gerekmektedir.

Öncelikle meyvelerin içlerinde yine halk dilinde çekirdek olarak adlandırılan tohumları bulunmalıdır. Bu tohumlar ile toprağa düşen meyve tekrar büyür veya toprağı zengin hale getirir. Döngü bu şekilde devam eder. Domates de iç kısmında çekirdekler barındırdığından bu maddede meyve sınıfına girer.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu