Beden Eğitimi ÖABT

Oyun Nedir?

Oyun sözcüğü belirlendiği özgül bir etkinliği değil aynı zamanda bu etkinliği gerçekleştirebilmek için gerekli olan simgeleri ve araçları kapsar. Oyun her oyuncuya göre farklı nitelikleri ve kendine özgü eylemlerini kapsar. Güncel yaşantıda rastlantıyı, tehlikeyi, şansı, cesaret, çekimserliği, mutluluğu, mutsuzluğu, kazancı, zararı, haz ve üzüntüyü kapsayan karmaşık bir kavram, olgudur. Oyun bir kurallar bütününden oluşmaktadır ve kurallar olmadan bir oyundan söz edilemez. Oyun bir özgürlük belirtisidir ve hareket kolaylığıdır. Oyun kavramı çok geniş bir kavram olup toplumsal yaşamımızın değişik alanlarına girmiş bulunmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki her oyunun özünde başarılı olma ve kazanma güdüsü vardır. Spordan farklı olarak oyunun kendi içinde belirli öğeleri bulunmaktadır.

Bunlar;

Özgürlük ilkesi: Bir oyuna katılma tamamen kişinin isteğine bağlıdır.

Belirsizlik İlkesi: Bir oyunun sonucu önceden kestirilemez ya da bilinemez.

Kurallılık İlkesi: Her oyunun önceden saptanmış belirli kuralları vardır ve oyun bu kurallara göre oynanır.
Üretken Olmama İlkesi: İnsanların güncel yaşamlarındaki birçok etkinlikleri belli bir ürünü ortaya koymaya yönelik üretken etkinlikleridir. Oysa oyun oynama belirli bir ürün üretmekle sonuçlanmaz. Oyun başlar ve biter.

Geçicilik İlkesi: Oyun, insanın yaşamı boyunca sürebilen bir etkinlik olmasına karşın, yer ve süre bakımından sınırlıdır. Bugün spora örgütlenmiş oyun gözü ile bakılmaktadır. Örgütlenmiş bir oyun olarak spor toplumsal ve kültürel yapının bir görüntüsü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu görüntü; değerler, normlar, bilgiler ve spora ilişkin toplumsal rolleri kapsamaktadır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu