Sporlar

Dart Nedir ? Dart Nasıl Oynanır ?

Dart Nedir? Dart Oyun Kuralları Nelerdir? Dart Nasıl Oynanır? Ayakta Oynan Satranç Olarak Bilinen Dart Sporu

Dart oyunu, 1 den 20 ye kadar dilimlenmiş alanları bulunan, belirli bir uzaklıkta ve yükseklikte bulunan boarda çelik uçlu oklarla veya elektronik oklarla hedef vurulmaya çalışılan, sayı düşme, kriket gibi oyun türleri olan bir spordur.

Dart Nedir? Dart Oyunu

Dart  iç içe ve farklı renklerde halkalardan oluşan bir hedefe, belirlenmiş bir uzaklıktan ufak okların atılarak, en yüksek puanı almak amaçlı bir oyun, spor. Dart, Orta Çağda okçular için bir eğitim oyunu olarak başlamıştır. İlk kez İngiltere’de ortaya çıkmıştır.

Hedefe daha iyi gitmesi için arkasına tüy ya da aparey (flight) takılan dart oku yaklaşık 16 cm uzunluğunda, nişan tahtasının çapı da yaklaşık 45 cm uzunluğundadır. Nişan tahtası, 1’den 20’ye kadar değerlerin yazılı olduğu 20 puan dilimine bölünmüştür.

Dart Oyun Çeşitleri

Sayı Düşme Oyunları

    • 301 Sayı Düşme
    • 501 Sayı Düşme
    • 701 Sayı Düşme
    • 1001 Sayı Düşme

Kriket Oyunları

Sayı Düşme Oyununda Bitiş Çeşitleri

  • Single Out: Yani tekli bitiş. Sayı düşme oyunlarında kaç sayı kaldıysanız onun tekli sayısını vurarak oyunu bitirebilirsiniz. Örneğin 10 kaldıysanız 10’u vurarak bitiş yaparsınız. 15 kaldıysanız 15’i vurarak oyunu bitirebilirsiniz.
  • Double Out: Çift Bölgeden bitiş. Sayı düşme oyununda double out oynuyorsanız çiftli bölgeden bitmeniz gerekir. Resmi turnuvalarda genel olarak bu oyun türü oynanır.
  • Trible Out: Bu da üçlük bölgeden bitiş anlamına gelmektedir. En az oynanan türdür.

Dart Boardının Yerden Yüksekliği ve Uzaklığı

Dünya Dart Federasyonu standartlarına göre darttahtasının merkezi (bullseye) yerden 173 cm yukarıda olmalı, dart tahtasından atış çizgisine olan “yatay” mesafe 237 cm olmalıdır. Yatay mesafe ölçülürken duvar değil, dart tahtasının oyunculara bakan yüzeyi baz alınır.

Atış

  1.  Her oyuncu kendi dartları ile atış yapmalı, kullanılan dartlar 30,5cm uzunluğunda ve 50 gr. ağırlığından fazla olmamalıdır. Her dart gövdeye takılabilen sabit ya da değiştirilebilen çelik uçtan oluşur. Gövdenin arkasına farklı parçacıklardan oluşabilecek bir kanat sistemi olmalıdır.
  2.  Her dart teker teker ve elle atılmalıdır.
  3. Bir atış üç dartın oyun tahtasına atılmasından oluşur.
  4. Oyuncu atış sırasında, atış tamamlanmadan önce oyun tahtasına saplı olan dartlarından herhangi birine dokunduğu takdirde atışını tamamlamış sayılır.
  5. Oyun tahtasından düşen bir dart tekrar atılamaz.
  6. Atış tamamlanmadan önce, oyun tahtasından seken ya da düşen dart puanlamaya dahil edilmez.

Başlama ve Bitirme

  1. Oyuncunun puanlanmaya başlayabilmesi için, attığı dartın, oyun tahtasının ikili bölgesindeki dış çember telinin içinde, oynanan oyunun niteliğine göre uygun yere isabet etmesi yeterlidir.
  2. Bitirme atışı Yazıcı tarafından geçersiz sayılırsa ve eğer oyuncunun kullanılmamış dartı varsa, oyuncu atış yapmamış olduğu dartlarını kullanma hakkına sahiptir.
  3. Bitirme atışı ancak atılması gereken puan sağlanır (sayıdan düşmeli oyunlarda) veya kapatılması gereken tüm alanlar ve sayılar kapatılırsa (sayı ve alan kapatmalı oyunlarda) ve Yazıcı tarafından onaylandıktan sonra dartlar toplanırsa atış geçerli sayılır.
  4. kuralında herhangi bir hata olma durumunda, oyuncu dartlarını topladıysa ve henüz kullanılmamış dartı varsa, Yazıcı toplanan dartları mümkün olan en uygun şekilde oyun tahtasına yerleştirir ve oyuncunun atışını tamamlamasına izin verir.
  5. Gerekli bitirişi yapan oyuncu oyunun ya da maçın galibi olarak ilan edilir. Bitimden sonra, herhangi bir oyuncu tarafından yapılan atış geçerli sayılmaz.
  6. Bir maç, ya da Oyunlara bölünmüş bir set, setlere bölünmüş bir maç , 3’lü, 5’li, 7’li.vb gibi oyun prensibinde oynanır. Belirlenmiş sayıdaki oyunların çoğunluğunu kazanan oyuncu ya da takım maçın galibi sayılır. Geriye kalan oyunların oynanmasına gerek kalmaz.
  7. Setlere bölünmüş bir maç 2.06 maddesine uygun olarak oynanır.

Puanlama

a) Sayıdan düşmeli Oyunlar İçin:

  1. Maçlar veya Oyunlar, oyunun türüne göre herhangi bir tek sayıdan başlayabilir.(örn:301, 501, 701, 901. vb.)Atılan puanlar bu sayıdan düşülür. Her atıştan sonra o atışın toplamı kalan puandan çıkartılır.
  2. Atışın puan olarak sayılabilmesi için dartın uç kısmının herhangi (tekli, çiftli, üçlü) bir sayı bölgesine veya merkez bölgesine (merkez, iç merkez) değiyor olması gerekir. Oyun tahtasından çarpıp düşen bir dart puan almış sayılmaz.
  3. Atılan puan, dartın içine düştüğü dilime ait olduğu rakamdan belirlenir.
  4. Hakemler Oyun tahtası üzerindeki örümcek ağının, sayıları birbirinden ayıran bölümler üzerinde olduğunu sürekli kontrol edecektir. Buna rağmen herhangi bir kayıklık durumunda atılan puanın belirlenmesinde örümcek ağı bölümleri esas alınacaktır.
  5. Dartlar oyun tahtasından, atan oyuncu tarafından alınır. Oyuncu dartlarını toplamadan önce Yazıcının puanı toplamasını ve kaydetmesini bekler.
  6. Puanlamadaki aritmetik hataya itiraz ancak diğer oyuncu ilk dartını hedef tahtasına atmadan önce yapılabilir. Aksi takdirde puan tahtasında yazılan şekilde kalır.
  7. Bir oyuncunun attığı puanlar ve kalan puanı, puan tahtasında hakem ve oyuncular tarafından okunabilecek şekilde, temiz göz hizasında ve Yazıcı tarafından yazılmalıdır.
  8. Yazıcı oyuncunun talebi halinde, oyuncunun attığı puanı ve kaldığı puanı söyleyebilir, ancak bitiriş için atış veya kombinasyon tavsiyesinde bulunamaz.
  9. Maç hakemi kuralların tam bir uygulayıcısı olmalıdır.

b) Sayı ve Alan Kapatmalı Oyunlar İçin

  1. Sayı ve alan kapatmalı oyunlarda yarışma genelgelerinde belirlenen sayı ve alanlar her bir oyun için 3er kere atılarak kapatılmalıdır.
  2. Hakemler Oyun tahtası üzerindeki örümcek ağının, sayıları birbirinden ayıran bölümler üzerinde olduğunu sürekli kontrol edecektir. Buna rağmen herhangi bir kayıklık durumunda atılan puanın belirlenmesinde örümcek ağı bölümleri esas alınacaktır.
  3. Kapatılması gereken bir sayının üçlü bölgesine atılan dart, o sayının üç kere atılması ile aynı değere sahiptir ve sayı kapatılır.
  4. Kapatılması gereken bir sayının ikili bölgesine atılan dart, o sayının iki kere atılması ile aynı değere sahiptir.
  5. Bir oyuncunun kapattığı sayı ve alanlar, puan tahtasında hakem ve oyuncular tarafından okunabilecek şekilde , temiz göz hizasında ve Yazıcı tarafından yazılmalıdır.
  6. Maç hakemi ya da Yazıcı oyuncuya atış bitiminden sonra kalan atışlar veya bitiriş hakkında bilgi veremez.
  7. Maç hakemi kuralların tam bir uygulayıcısı olmalıdır ve gerekli durumlarda yazıcıya danışarak kararlarını duyurmalıdır.

4 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu