Sporlar

Atletizm Üç (3) Adım Atlama Nedir? 3 Adım Atlama Teknikleri

Atletizmde 3 adım atlama nedir? 3 adım atlama kuralları nelerdir?

3 adım atlama, atletizmin atlamalar dalında bulunan atlama yarışmalarından biridir. 3 adım atlamada amaç uzun atlamada olduğu gibi kum havuzunda en ileri noktaya ulaşmaktadır.  Üç atlama yarışmalarında hızlanma alanı 40m dir. Sporcular 40 metrelik bir alanda hızlanarak atlayış gerçekleştirirler. 3 adım atlama 1896 olimpiyatlarından beri olimpiyatlarda yer alan bir yarışmadır.

Üç atlama 4 aşamadan oluşur. Bu adımlar,

1- Hız Alma Koşusu: Üç adım atlamanın hız alma koşu mesafesi, uzun atlayıcıların hız alma koşu mesafesinden daha farklı değildir. Atletler, süratlenme durumunu belirleyerek, mesafeyi ayarlarlar.

2- Sıçrama ve Sekme (Piston Hareketi) Sıçrama, hız alma koşusundan sonra, uçuş devresine başlama arasındaki aktif bir geçiş hareketidir. Bu konuda tartışılan en önemli nokta, sıçramanın hangi bacakla yapılarak sekme (Piston) hareketinin yapılmasıdır. Üç adım atlamada her iki bacağın eşit sıçrama gücünde olduğunu kabul edersek, o zaman, kural olarak hangi bacakla daha iyi denge kontrolü yapılırsa o bacak ile ilk sıçramanın yapılması en doğru hareket olur. Çünkü atlanan mesafenin 3 / 2′ lik bölümü bu bacağın yardımıyla geçilir

3- Adım Alma: Üç adım atlamada en zor ve problemli olan adım, bu adımdır. Başarıyı arttırma, adım almanın uygun şekilde yapılabilmesi ile sağlanır. Piston hareketi sonunda yapılan konma ile adım alma devresi başlamış sayılmaktadır. Savurma bacağı dizden bükülü olarak kalça hizasına kadar savrulurken, kollar geri – aşağıdan ters yönde çevrilerek, hem vücut ağırlık merkezinin yukarıya alınmasına hem de denge sağlayarak hareketi düzenlemeye yardımcı olurlar.
4- Atlama: Bu adım, üç adım atlamanın son bölümü olup, tüm sıçramaların uzun atlaması olarak da ifade edilebilir. Sıçramadan sonra, uzun atlamadaki bütün teknik varyasyonları uygulamak mümkündür. Hareket, uçuş ve düşüş evresi ile bitirilir.

Uluslararası yarışmalarda sıçrama çizgisinin, kum havuzunun yakın kenarına olan mesafesi, erkekler için 13 m ve kadınlar için 11 m’den az olamaz. Sıçrama ve adım için, basma tahtası bulunur. Basma tahtası sıkı ve uygun biçimde basmayı sağlayacak şekilde olup 1,22m genişliğindedir. Ayrıca  20 cm genişliğinde ve 10 cm’den fazla derinliğe sahip olamaz. Beyaz renktedir.

3 adım atlamada kum havuzunun özellikleri,

  • 3 adım atlama en az 2,75 m ve en çok 3 m enindedir.
  • Sıçrama tahtası yakın çizgisinden itibaren uzunluğu 10 m,
  • Dikdörtgen şekilli kumla doludur

3 Adım atlamada rüzgar ölçümü nasıl yapılır?

Rüzgar hızı, yarışmacının koşu yolundaki işareti geçmesinden sonra 5 saniye süre ile ölçülür. Rüzgar ölçüm cihazı, basma tahtasına 20 m mesafeye konulur. Cihazın zeminden yüksekliği 1,22 metredir. Koşu yolundan en çok 2 m uzağa konulabilir.

Örneğin rüzgarın hızı saniyede 2 metreden fazla veya saatte 7,2 kilometreden daha fazla ise bu rüzgar altında yapılan oyunlarda kırılan rekorlar kabul görmemekte ve resmiyet kazanmamaktadır.

Atletizmin diğer dalları için BURAYA

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu