Analiz-YorumBesyo Güncel Haberler

YGS’de Yüksek Puan Almak

YGS den nasıl yüksek puan alabilirsiniz ?

Besyocuların önündeki belki de en büyük engel YGS dir. Birçok sporcu sırf YGS puanı düşük olduğu için üniversite kazanamıyor. Peki YGS nin besyoya etkisi nedir ve nasıl yüksek puan alabilirsiniz ?

Öncelikle YGS nin besyo sınavlarında inkar edilemez derecede büyük bir önemi vardır ? YGS puanın besyo sınavı hesaplamalarında 0,22 lik bir katsayısı vardır. Bu da çok önemli bir puan getiriyor.

YGS de bildiğiniz gibi 6 puan türü vardır. Ve her puan türünün bellirli ağırlıkları vardır. Mesela YGS 3-4 ün ağırlığı sözel derslerdir.

YGS puanlarının derslere göre ağrlıkları şöyledir: 

YGS-1 puanı hesaplanırken : %20 türkçe %10 sosyal %40 matematik %30 fen etkilidir.

YGS-2 puanı hesaplanırken : %20 türkçe %10 sosyal %30 matematik %40 fen etkilidir.

YGS-3 puanı hesaplanırken : %40 türkçe %30 sosyal %20 matematik %10 fen etkilidir.

YGS-4 puanı hesaplanırken : %30 türkçe %40 sosyal %20 matematik %10 fen etkilidir.

YGS-5 puanı hesaplanırken : 37 türkçe %20 sosyal %33 matematik %10 fen etkilidir.

YGS-6 puanı hesaplanırken : %33 türkçe %10 sosyal %37 matematik %20 fen etkilidir.

Bu taplodan da anlaşılacağı gibi YGS 1-2 sayısal YGS 3-4 sözel YGS 5-6 eşit ağırlıkdır. Peki besyocular hangi puan türüne çalışmalıdırlar ? 

Besyo sınavlarında bilindiği üzere YGS puan türü sınırlaması yoktur ( bir iki üni hariç ). Besyo sınavlarında en yüksek YGS puanınız hesaplamaya alınır. Bu da besyoya hazırlananlar için bir avantajdır. Mesela sözel bölümden alan bölümler öğrenciler sözele, sayısal bölümden alan bölümler içinse öğrenciler sayısala çalışmaktadır. Ama Besyo için hangi alanınız iyi ise o alandan hazırlanabilirsiniz. Bu da besyocular için bir avantajdır.

Hangi bölümden hazırlanmak gereliyor ?

Besyoya hazırlanacak öğrenciler hangi alanda iyise kesinlikle o alanda çalışmalıdırlar ve o yönde kendilerini geliştirmeye çalışmalıdırlar. Mesela Türkçe dersi iyi olan biri YGS 3 e hazırlanmalıdır ve Türkçe dışında en fazla sosyal bilimlere çalışmalıdır. Çünkü YGS 3 de en çok Türkçe ve Sosyal etkilidir.

Besyo hazırlanan ve kazanan öğrencileri incelediğinizde bir çoğunun YGS3 veya YGS 4 den kazandığını görebilirsiniz.

Sizlere tavsiyemiz en iyi olduğu alanda hazırlanmanız. Fakat iyi olduğunuz bir alan yoksa ve temelden sorunlarınız varsa Türkçe ve Sosyal ağırlıkl çalışmanız faydanıza olacaktır. Çünkü mat ve fen e hazırlanmak çok daha fazla temel gerektirmektedir.

Sonuç : 

Sonuç olarak besyo ya hazırlanacak adaylar en iyi oldukları alanda hazırlanmalıdırlar. Fakat iyi bir temelleri yok ve baştan başlayacaklarsa Türkçe ve Sosyal bilgilere çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Bu arada unutlmamalıdır ki eğer spor lisesi çıkışlı değilseniz birçok üniversitede sınava girebilmek için en az 180 ygs puanı almalısınız ( herhangi bir ygs puan türünden ). Bazı üniversitelerin ( çukuroava, bolu )  YGS 5 veya 6  puan türlerinin belirli bir oranını ek puan olarak eklediğini belirtmekte fayda var . Bu üniversitelerde ise eşit ağırlık yönü ağır basan adaylar için bir avantaj oluşturmaktadır.

 

2 Yorum

  1. ygs ile sporun ne alakası var sporcu adam ders çalışamaz o oturamaz sabit yapamaz masada oturmayı yapsada spor yapamaz bole saçmalık koyarsanıs eğer turkiye işte gelişmez sporda sonra neden turkiye sporda hep geride neden erken yaşta hastalık ve olum sebebi oluşuyor diyemezsiniz hakkınız yok bu saçmalık son bulmayacaktır turkiyede ne yazıkkı bole oldukça hep geride kalacaktır .. hayatında yarışma gormemiş kamp gormemiş bir kişi gelip ygs den 300 alıp iyibir yere girdikten sonra öğretmen olacak ve ögrenci sporcu bu kişi mi çıkaracak kamp bilmeyenm kişi kamp mı yaptıracak ona koçluk mu edecek yazık gerçekten yazık inşaallah iyi olur…

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu