Güncel Haberler

Özel Yetenek Sınavı TYT 240.000 Şartına Hayır- Kampanyasına Destek

Besyo Haber olarak besyocuların ve besyo adaylarının sesi olmak adına başlatılan (besyocuyuz tarafından) “Özel Yetenek Sınavı TYT 240.000 Şartına Hayır” kampanyasına destek oluyoruz ve takipçilerimizin de desteklemesini temenni ediyoruz.

Change.org ile imzalamak için BURAYA Metnin Gönderileceği Mail Adresi: webadmin@yok.gov.tr Faks’ın gönderileceği numara 0(312) 266 47 48

2018 Yılında da Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümüne özel yetenek sınavı 240.000 şartının getirilmesini istemiyoruz.

Alınan Kararın Yol Açabileceği Temel Problemler
1- Spor Lisesi çıkışlı öğrencilerin ve milli sporcuların herhangi bir önceliği olmadan TYT’de  240.000’e girme şartının olması, bu alanın içinde en küçük yaştan itibaren bulunan ve hedeflediği mesleğinin gereği spor yapan kişilere çok büyük bir haksızlıktır.
2- Türkiye’de her yıl Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği için özel yetenek sınavına giren öğrencilerin çok az bir kısmı sıralamada YGS’de 240.000’de yer almaktadır ve bu öğrencilerinde çok az bir kısmı üniversitelerin istediği sporculuk seviyesindedir. Önceki yıllarda 240.000’e girmek Puan Türlerinin olmasından dolayı daha kolaydı ancak, TYT’de puan türü yok 240.000’e girmek çok daha zor durumda. Dolayısıyla Türkiye’deki tüm üniversitelerin bu uygulamayı yapması mevcut olan üniversitelerin özel yetenek sınavıyla kontenjanını dolduramamasına sebep olacaktır. 2017 Yılında Ankara Üniversitesinin baraj puanı 260’tı ve 2017 yılında YGS’de 240.000 yaklaşık 310 puana tekabül etmekteydi. Ankara Üniversitesi 70 kadın öğrenci alacakken sınavına baraj puanının yüksek olması sebebiyle 67 kadın girdi ve bu kadınların bir çoğu kazandığı halde gitmedi. Bu sebeple bir çok kontenjan boş kaldı. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitelerininde baraj puanı 250’ydi. Bu üniversitelerde benzer problemleri yaşadılar. Bu üniversite örneklerinin sayısını arttırmak mümkün ve bu yıl 240.000 barajı gelirse bir çok üniversite kontenjanı dolmayacaktır.
3- Yıllardır koşulsuz şartsız verilen formasyon eğitimi ve buna istinaden şuanda öğretmen kabul edilen binlerce kişinin olması alınan bu kararla taban tabana zıt bir olaydır. Alınan bu karar sektör içindeki öğretmenler arasında sportif başarı düzeyi açısından büyük farkılıklar oluşturacaktır.
4- Spor lisesinde okuyan ve bu alanı küçük yaştan itibaren benimsemiş kişilerin spor lisesindeki spora dayalı eğitim baz alındığında 240.000’de kendine yer bulma ihtimali çok düşüktür. Kendini bu alana adamış kişilerin öğretmenlik yapamaması hem bu kişiler hem de bu kişilerin yetenekleri açısından büyük bir kayıp olacaktır.
5- Beden Eğitimi ve Spor dersinin temel amacı öğrencinin hareket edebilme yeteneği kazanıp sporun faydalarından yararlanmasını sağlamaktır. Bunu öğrencinin, daha önce sporun çeşitli alanlarında mücadele etmiş, sportif öğretmenlerle tecrübe edip öğrenmesi hem öğrenci için hem de spora hayatını adamış bu eğitmenler için hayati ehemmiyettedir.

6 Yorum

  1. Bu ne lan ben bu zamana kadar besyoya gidecem diye sadece tyt çalıştım bu saatten sonra ben besyoya hayata gidemem bu sıralamaya girebilmek için 350 almamız lazim .hayallerimi yiktiniz.12 yil boşuna okumuş olduk başka bölüme hayatta gidemem ben artık

  2. Besyo isteğim vardı ama artık yok..?????
    70 net yapmak lazım ben 60 net yapsam başka bir bölüme giderim..
    Düşünsenize sporcu adam boş gezsin dombililer besyo cu olsun biz artik birakalim??????

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu