Besyo Güncel Haberler

Kırık OBP ile Besyo Kazanmak

Kırılan OBP puanı ile besyo kazanmak isteyen birçok arkdaşımız var. Peki obp kırılmasına rağmen BESYO kazanılabilir mi ?

Evet kırık obp ile besyo kazanılabilir. Bunun bir çok örneği vardır. Sayısal ve oransal olarak yüksek değil ama söylemek istediğim şey obp nin kırılması BESYO kazanılmasına engel değildir. Fakat yinede OBP si kırılanların besyo kazanmasının zor olduğunu söyleyebilirim.

OBP kırılmasına rağmen besyo kazanmak için yapmanız gereken şeylerden biri kırılan OBP yi telafi etmektir.Peki bunu nasıl yapabilirsiniz ? OBP katsayısı 0,11 TYT katsayısı ise 0,22 dir. Yani 10 OBP puanını telafi etmek için fazladan 5 YGS puanı almanız gerekmektedir.  Şöyle bir hesap yapalım

  • 250 TYT + 350 OBP si olan birini düşünelim: normalde bu adamın başlama puanı = 93,5 dur. Ama bu adamın OBP kırıldığı zaman OBP yi 350 değil de 175 olarak alıyoruz böylece bu adamın başlama puanı =74,25 oluyor. İşte bu kaybı telafi etmek için kırılan OBP nin yarısı kadar YGS almanız gerekmetedir. Yani aday burada 175 puan kaybediyordu 175/2= 87,5 yapar. Bu adayımız bir sonraki YGS den 250 değil de 337,5 aldığı zaman OBP kırılmasından etkilenmemiş gibi olacaktır.

Yani:

  •  337,5 TYT + 175 OBP = 93,5 yapar. Bakın OBP kırılmadan önceki başlama puanı ile aynı oldu. Sonuç olarak OBP puanınız kırılıyorsa kırılan OBP puanınızın yarısı kadar YGS puanı alırsanız puanınız kırılmamış gibi olacaktr.

Peki ya bunu yapamazsanız ? Besyo kazanamaz mısınız ?

Bunu başaramasanız bile besyo kazanmak için umutlarınızı yitirmeyin. Spor puanın etkili olduğu kontenjanların fazla olduğu üniversitelere girerek şansınızı arttırabilirsiniz. Ayrıca bir ipucu daha sezon başındaki sınavların tümüne girin yedek kalsanız bile birçok kişi daha iyi yerlerde kazandığı zaman kaydını yapmayacaktır ve sıra size gelecektir. oBP si kırılan adaylar için 2. öğretim bölümleri kazanmak çok daha kolaydır. Çünkü birçok kişi 2. öğretim kazansa bile kaydını yapmıyor. Onun için OBP si kırılan adaylar tercihlerinin arasına 2. öğretim bölümleri yazmalarında fayda var. Zaten gerekli koşulları sağlarsanız 1. öğretime geçiş yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu