Besyo Güncel Haberler

Besyo’dan Çift Diploma İle Mezun Olmak

Bir üniversite okurken mezun olurken çift diploma ile mezun olabilirsiniz. Bunun için bir çok yol var; açık öğretimden başka bir bölüm okumak olabilir mesela. Ama bu sefer farklı bir konudan bahsedeceğiz. Çift Anadal.

Çift anadal nedir ? Nasıl yapılır ? Artıları nelerdir ?

Çift anadal bir öğrencinin üniversite okurken okuduğu fakülte içerisinde bir bölüm daha okumasına fırsat veren çok yararlı bir uygulamadır. Mesela Öğretmenlik bölümü okuyorsunuz ve aynı zamanda öğretmenlik okumak istiyorsunuz. Veya tam tersi bir durumda antrenörlük okuyorsanuz çift anadal yaparak öğretmenlik veya besyo, spor bilimleri içerisinde yer alan başka bir bölümü seçerek Çift anadal yapıp iki bölümü de okuyup ikisinden de mezun olabilirsiniz.

Çift Anadal Nasıl Yapılır ?

Fakültenizde çift anadal uygulaması varsa. Genellikle dönem sonlarında ve  sene sonlarında fakülte wep sayfalarında bu tarz duyurular görebilirsiniz. Çift anadal için bir başvuru süreci olur ve başvurunuzu yaparsınız. Kabul edilirseniz çift anadal yapabilirsiniz. Bu konu ile ilgili bilmeniz gereken hususlar şunlardır.

  • Çift anadal yapabilmek için iyi bir transkript ortalamasına sahip olmanız gerekiyor. Zira belli sayıda açılan kontenjana girmeniz için bu ortalamaya bağlı olacaktır.
  • Disiplin cezası almamış olmanız alttan dersinizin olmaması gerekmektedir.
  • Derslerinde üstün başarı gösteren adaylara çift diploma şansı bu verecen uygulama için başarılı bir öğrenci olmanız gerekmektedir. Üniversiteler arası farklılık gösteriyor olasa da genel olarak başarı ortalamanızın yüz üzerinden en az 75 olması gerekmektedir.
  • Aynı fakültede olduğunuzdan birçok dersten muaf olacaksınız ve yeterli çalışmayı yaparsanız sene uzatmadan iki bölümü de aynı senede bitirebilirsiniz.

Üniversitelerin hemen hepsinde çift anadal uygulaması olsa da bazı fakültelerde uygulanamayabilir. Bu üniversite senatosu kararında olan bir olaydır. Fakültenizde olup olmadığını varsa hangi bölümler arasında çift anadal yapabileceğinizin en net ve en doğru bilgisini fakültenizin veya bölümünüzün ilgililerine sorarak öğrenebilirsiniz.

Kendini geliştirmek isteyen herkese çok tavsiye ettiğimiz bir uygulamadır. Çalışıp kendinizi geliştirebileceğinize güveniyorsanız çift anadal yapıp okul sonunda çift diploma ile mezun olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu