Analiz-Yorum

Besyocuların KYK-Konaklama Sorunu

Besyocuların KYK-Konaklama Sorunu. Besyocular KYK başvuruları. Besyo kyk başvuruları ne zaman ? Besyocular belkide üniversiteye hazırlık sürecinde en çok emek harcayan, yorulan çabalayan üniversite öğrencileridir. Bütün üniversite adayları sınavlar bittikten sonra tercih süreci vs işleri beklerken tatil vs yapabiliyorlar. Fakat Besyocuların işleri o şekilde değil. Besyocuların mesaisi ÖSYM sınavları bittikten sonra başlıyor. Antrenmanlar şehir şehir gezip yetenek sınavlarına girmeler tomar tomar para harcamalar ailevi maddi sıkıntılar. Say say bitiremeyiz besyocuların sorunlarını. Tüm bu koşturmanın ardından birde üniversiteli olabilirseniz yani besyo bölümlerinden birini kazanabilirseniz dünyalar sizin olur. Fakat sanmayın ki tüm sorunlar sıkıntılar bitti. Asıl önemli sorunlardan birisini yeni başlıyor. Konaklama sorunu.

Besyocuların KYK-Konaklama Sorunu

Tüm üniversite adayları ösym yerleştirmelerinden sonra KYK sistemi üzerinden yurt başvurusunda bulunuyorlar ve kendilerine sağlanan yurt imkanlarından faydalanıyorlar ve oralarda konaklıyorlar. Fakat besyocuların öyle olmuyor. Bilenler biliyor fakat bilmeyenlere biz söyleyelim. Özel yetenek sınavı ile üniversite kazanan adayların KYK yurt başvuruları ve burs başvuruları normal üniversite öğrencilerinden çok daha sonra yapılıyor. Normal şartlarda eylül ayının başında tüm öğrencilerin konaklama yapacakları yerler belli olurken besyocuların daha KYK başvuru sistemi bile açılmamış oluyor. 

Özel yetenek sınavı ile kazanan adayların başvurular ve yüksek lisans-doktora öğrencilerinin başvuruları genellikle eylül ayının sonuna doğru yapılıyor. Bunun nedeni ise özel yetenek sınavlarının, yüksek lisans , doktora başvurularının sınavlarının kayıtlarının devam etmesidir. Tüm bunlar bitmeden özel yetenek sınavı ile kazanan adayların yurt başvuruları açılmıyor.

Eylül ayının 2. haftasında okulların, derslerin başladığını var sayarsak besyocuların da yurt yerleştirmelerinin daha başlamadığını varsayarsak akıllarda çok önemli bir soru oluyor. Besyocular okulun ilk haftaları okula gitmeyip devamsızlık mı yapacak yoksa gidip üniversitede sokaklarda mı konaklayacak ?

Bazı şehirlerde KYK yurtları besyocu öğrencileri misair öğrenci statüsünde günlük ücret karşılığında (10-20 tl civarında) konaklatmaktadır. Fakat bazı şehirlerde bu mümkün olmamaktadır. Bu durumda neler yapılabilir ?

  • KYK yurdu imkan sağlıyorsa misafir öğrenci olarak kalabilirsiniz.
  • O şehirde tanıdığınız bildiğiniz birileri varsa bir kaç hafta onlara misafir olabilirsiniz.
  • Şehirdeki apartlar ile görüşerek haftalık kalabileceğiniz yerlerle anlaşabilirsiniz. Okul sezonu açıkdığından çoğu şehirlerde haftalık konaklama sağlanmıyor olabilir. Yıllık anlaşma yapıyorlar ve oradan çıkış yapamıyorsunuz çünkü sözleşme imzalıyorsunuz.
  • Öğretmen evleri vs ile görüşerek haftalık veya aylık kalabilirsiniz fakat bu biraz maliyetli olabilir.
  • Tanıdık arkadaşlarınız varsa ve yurlarda kalmak istemiyorsanız bir araya gelip kiralık eve çıkabilirsiniz.

Tüm bunlar her sene yaşanan konaklama sorunlardır. Besyocular her sene bu sorunu yaşamaktadırlar. Bunun önüne geçilmesi için KYK nın besyocu başvurularını da ösys ile yerleşen adaylar ile aynı zamanda yapılması gerekmektedir. KYK bu sene bunu yapar mı bilmiyoruz fakat belli olan bir şey var ki oda her sene olduğu gibi bu sene de besyocular konaklama konusunda bazı sorunlar yaşayacaklar. Yukarıda saydığımız yollardan kendinize uygun olanları deneyerek bu soruna çözüm arayabilirsiniz. Tüm besyoculara bu zorlu yollarda kolaylıklar diliyoruz.

 

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu