Besyo Güncel Haberler

Besyo Denklik İşlemleri, Antrenörlük Denklik İşlemleri, Besyo Denklik Başvuru Rehberi

Besyo Denklik İşlemleri Nasıl Yapılır? Antrenörlük Denklik İşlemleri

BESYO mezunları aldıkları seçmeli ve uzmanlık derslerini belgelemeleri halinde Antrenörlük Belgeleri alabilmektedirler. Antrenörlük Eğitimi mezunları, Beden Eğitimi Öğretmenliği Mezunları, Rekreasyon mezunları ve spor yöneticiliği mezunları denklik işlemleri yaparak Transkript belgeniz ile 1. kademeden 3. kademeye kadar antrenörlük belgesi alabilirsiniz.

Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 24.12.2019 tarihinde yürürlüğe giren Antrenör Eğitim Yönetmeliğine göre üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor bölümlerinden mezun olan öğrencilerin antrenör denklik işlemleri E-devlet kanalıyla Spor Bilgi Sistemi üzerinden yapılacaktır.

Besyo Denklik Başvurusu E-Devlet Nasıl Yapılır? Online

5 adımda 1. Kademe Besyo Denklik Başvurusu Yapmak ve Antrenör Belgesi Almak

1: Aşama: E-devlet üzerinden denklik başvurusu yapmak (Üstteki videoda nasıl yapılacağı anlatıldı)

    • Örnek olayımızda 01 Aralık 2023 tarihinde Voleybol Federasyonu 1. Kademe Antrenörlük için denklik başvurusu yapıldı

2: Aşama: Transkiript ve diğer istenen evrakların imzalanarak ilgili Federasyona gönderilmesi

    • Voleybol federasyonu ile görüştüğümüzde başvuru esnasında sisteme QR Kodlu Transkitip yüklenmesi durumunda evrak kargo ile gönderilmesine gerek olmadığını belirttiler. Daha sonra bununla ilgili sitelerinde haber yaptılar. İlgili habere BURADAN ULAŞABİLİRİSİNZ. Bundan dolayı örnek olayımızda dosya gönderimi yapılmadı. Fakat bazı federasyonlar transkript ve imzalı başvuru evrakının kendinilerine gönderilmesini istemektedir. Bu konuda ilgili federasyonun denklik sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.

3: Aşama: Federasyon onayı

    • İlgili federasyonun yoğunluğuna göre süre değişebilir. Örnek olayımızda 01 Aralık 2023 de yaptığımız başvurunun onayı 19 Aralık 2023 saat 09.38 de verildi.

4. Aşama: Spor Eğitimi Dairesi Başkanlığının Onayı (SEADB Onayı)

    • Spor Eğitim Dairesi fedeasyon onayından sonra kontol yapıyor ve uygun görmesi durumunda onay veriyor ve ödeme yapmanız için sisteme girdiğiniz mail adresine ödeme Referans numarası geliyor. Örnek olayımızda SEADB onayı 19 Aralık 2023 saat 14.37 de geliyor.

4. Aşama: Referans Numarası ile ödeme yapılması

    • 2023 yılı için belirlenen 200 TL nin ödenmesi. Örnek olayımızda Voleybol Federasyonu için Garanti Bankasına ödeme yapıldı (20 Aralık 2023 saat 21.43) Garanti bankasından ödeme yapılırken ya şubeden ödeme yapılması gerekiyor ya da herhangi birinin internet-mobil bankacılığından yapabilirsiniz. Biz kartsız ATM den yapmayı denedik fakat başarısız olduk. Garan bankası kartınız varsa atm den de yapabilirsiniz.
    • GARANTİ BANKASI BESYO DENKLİK  ÖDEME AŞAMALARI – 
      1. HESABA GİRİŞ
      2. İŞLEMLER
      3. ÖDEMELER
      4. FATURA ÖDEME
      5. DİĞER
      6. SPOR FEDERASYONLARI
      7. T.C. NO GİRİLMESİ
      8. ÖDEME YAPILMASI

5. Aşama: Antrenörlük Belgesinin Düzenlenmesi- İmzalanması 

    • Siz ödemeyi yaptıktan kısa bir süre sonra belgeniz düzenleniyor ve e-imzalı olarak sisteme yükleniyor. Spor Bilgi Sistemi-Spor elemanı-Başvurularım-Denklik Başvurularım ekranından antrenörlük belgenizi indirebilirsiniz. Örnek olayımızda Antrenörlük belgemiz 21 Aralık 2023 tarihinde düzenlenmiştir.

2. kademe ve 3. kademe antrenörlük belgeleri için başvuru rehberimiz daha sonra eklenecektir. 

Üniversitelerin spor bilimleri alanı lisans eğitimi mezunları hak ve muafiyetleri

MADDE 20 –

(1) Üniversitelerin spor bilimleri alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullarının antrenörlük eğitimi bölümü/programı mezunlarının hak ve muafiyetleri aşağıdaki gibidir:

ANTRENÖRLÜK MEZUNLARI

a) İlgili spor dalını ihtisas/uzmanlık olarak aldığını belgeleyenler, temel eğitim ve sınavından muaf olup, uygulama eğitimi ve sınavına katılarak başarılı olmaları halinde kıdemli antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

b) İhtisas/uzmanlık spor dalı haricinde en az bir dönem eğitim alanlar, tercih edeceği yalnızca bir spor dalında yardımcı antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

c) Bu fıkra kapsamındakiler, mezuniyet tarihinden itibaren dört yıl boyunca kıdemli antrenörlük ve temel antrenörlük kademelerindeki temel eğitim ve sınavlarından muaftır.

(2) Üniversitelerin spor bilimleri alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullarının antrenörlük eğitimi bölümü dışında kalan mezunlardan;

ANTRENÖRLÜK DIŞINDAKİ BÖLÜMLER

a) İlgili spor dalında en az iki dönem eğitim aldığını belgeleyenler, temel eğitim ve sınavından muaf olup, tercih edeceği yalnızca bir spor dalında ilgili federasyon tarafından açılan uygulama eğitimi ve sınavına katılarak başarılı olmaları halinde temel antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

b) İlgili spor dalında en az bir dönem eğitim alanlar, tercih edeceği yalnızca bir spor dalında yardımcı antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

c) Bu fıkra kapsamındakiler, mezuniyet tarihinden itibaren dört yıl boyunca temel antrenörlük temel eğitimi ve sınavından muaftır.

(3) Üniversitelerin spor bilimleri alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullarından lisans mezunu olanlar, tüm spor dallarında yardımcı antrenörlük temel eğitim ve sınavından muaftır.

(4) Üniversitelerin spor bilimleri alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullarından çift ana dal mezunu olanlar, bu maddenin birinci ve ikinci fıkraları hükümlerine istinaden, her bir ana dal için ayrı ayrı olmak üzere ilgili spor dalında durumlarına uygun antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

(5) Yurt dışındaki üniversitelerin spor bilimleri alanında eğitim veren fakülte veya yüksekokul lisans mezunu olanlardan, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen öğrenim denkliğini ve spor dalındaki ihtisaslarını belgeleyenler, temel eğitim ve sınavından muaf olup, Bakanlık veya ilgili federasyon tarafından açılan uygulama eğitimi ve sınavlarına katılarak başarılı olmaları halinde, durumlarına uygun antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

(6) Spor akademisinden mezun olanlar, ihtisas/uzmanlık dalında eğitim enstitülerinin beden eğitimi bölümlerinden mezun olanlara ise ağırlıklı olarak eğitim gördükleri basketbol, voleybol, hentbol, cimnastik ve atletizm spor dallarından sadece bir spor dalında temel antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

83 Yorum

    1. merhaba anlamadigim konu su bu bir ayricalik degilki besyo mezunuyum atletizim dersinu ikidonem aldim teorik sinavdan muhaf olup uygulsma sinavina neden gerek duyuluyor okukda teorik ve uygulamali olarak aldik zaten dersi uygulama sınavi nedir yani sim di besyoyu bitirip yeniden 3000 mt re uygulamalı kosacakmiyiyim bunu bana biri aciklasin cok komik kimse bu isi neden aciklamiyir ben bir besyo lu olarak bunu ayricalikli görmuyirum

    1. Denklik onaylandıktan sonra yine spor bilgi sisteminden kurs başvuruları bölümünden hangi ilde kurs var ise ona başvuru yapıp referans numarası geldiği anda TEB bankasına TC numarana 300 TL para yatırıyorsun. Kurs başvurun onaylanıyor. Sonra kurs zamanı kursa gidiyorsun.

  1. Merhaba hocam, ben bir dersimi yükseltme için üst sınıftan tekrar aldım. 2 dönem almış sayılıp 2. Kademe belge alabilir miyim?
    E devlet üzerinden aldığım transkripi dilkeçe ile beraber göndersem sorun olur mu?

  2. Merhabalar hocam. 2006 Antrenörlük Mezunuyum. Branşım futbol. O dönemin şartlarında antrenörlük belgemi ilgili makama götürüp denklik gelen antrenörlük lisansını çıkarmamıştım. Uzun zaman geçmesine rağmen alma hakkım devam ediyor mudur? Eğer ediyor ise denklik nedir? Teşekkürler…

  3. Merhaba hocam spor yöneticiliği bölümünden mezun oldum, yardımcı antrenör belgem var başvuru yaptığımda temel eğitimden muaf olduğumu söyledi denkliktenmi başvuru yapmam gerekiyor? Birde yüzmede 1 dönem uzmanlık dersi aldım onun içinde denklikten başvuru yapsam aynı anda antrenörlük belgesi alabilirmiyim?

  4. Merhabalar hocalarım; Basketbol 2. Kademe antrenörlük icin e devlet üzerinden basvuru yaptim fakat evraklari göndereceğim basketbol fedarasyonuna ulaşamıyorum acaba evraklarin gönderileceği adresi bilen var mi cvp verirseniz sevinirim…

  5. Merhabalar hocalarım; Basketbol 2. Kademe antrenörlük icin e devlet üzerinden basvuru yaptim fakat evraklari göndereceğim basketbol fedarasyonuna ulaşamıyorum acaba evraklarin gönderileceği adresi bilen var mi cvp verirseniz sevinirim

  6. merhabalar ben beden eğitimi öğretmenliği mezunuyum voleybol branşı 2. kademe antrenörlük belgesi almak için başvuruyu yapıp gerekli evrağı Ankaraya gönderdim ve onaylandı. şimdi ne yapmak gerekiyor. uygulamalı ve yazılı sınav mı olacak. cevap verirseniz çok sevinirim.

  7. MERHABALAR;

    Bende Rekrasyon bölüm mezunuyum kayak branşına başvuru yapıyorum ama HATA veriyor ve eğer hata almaya devam ediyorsanız sistem yöneticisiyle iletişime geçiniz diyor.
    Ne yapmalıyım yardımcı olabilecek var mı ?
    Teşekkürler.

  8. ”İşlemlerinizin devam edebilmesi için dilekçeniz ile birlikte sisteme yüklemiş olduğunuz belgelerin aslı ya da noter onaylı aslı gibidir suretlerini (Transkript) başvurmuş olduğunuz Spor Federasyonuna posta yoluyla göndermeniz gerekmektedir. Belgelerinizi göndermemeniz halinde denklik işlemlerinize devam edilmeyecektir.” MAİLDE BU YAZIYOR. TRANSKRİPT VE DİLEKÇE GÖNDERMEM YETİYOR MU ? YOKSA HABERİN EKİNDEKİ TÜM BELGELERİ GÖNDERECEK MİYİM ?

  9. Denklik işlemleri için sporda cezaları olmadığına dair yazıyı spor bilgi sisteminden temin etmemiz yeterli mi? Gençlik ve spor il müdürlüğünden şahsen mi almamız gerekiyor?

  10. iyi akşamlar e devlet üzerinden basvurumu yaptım ilgilş belgeleri toplayıp yollamamız gerekiyor 1 bu belgeler neler 2 nereye gidecek bu belgeler gençlik spora mı federasyona mı onu bilemedim

  11. Merhaba.Hocam e devletten başvuru aşamalarını doldurdum evraklarımı da Ankara’ya gençlik spor a yolladım (haberinizdeki adrese yolladım ).Ben tenis branşından başvuru yaptım ama acaba tenis federasyonuna mı yollamam lazımdı cevap verirseniz sevinirim.

  12. Merhaba.Hocam e devletten başvuru aşamalarını doldurdum evraklarımı da Ankara’ya gençlik spor a yolladım (haberinizdeki adrese yolladım ).Ben tenis branşından başvuru yaptım ama acaba tenis federasyonuna mı yollamam lazımdı cevap verirseniz sevinirim.

    1. tenis fedarayonuna göndermeniz gerekiyor, yanlış göndermişsiniz.

      Göndereceğiniz Adres;
      Kızılırmak Mahallesi 53. Cadde 1450. Sokak No:9 Ulusoy Plaza Kat:10 D:39-40 06510 Çankaya/Ankara
      Telefon : (0312) 309 77 70 – 310 77 74

    2. tenis fedarayonuna göndermeniz gerekiyor, yanlış göndermişsiniz.

      Göndereceğiniz Adres; Kızılırmak Mahallesi 53. Cadde 1450. Sokak No:9 Ulusoy Plaza Kat:10 D:39-40 06510 Çankaya/Ankara Telefon : (0312) 309 77 70 – 310 77 74

  13. hocam 2015 antrenörlük mezunuyum bir dönem yüzme dersi aldım 1.kademe belge almak için sınavdan muaf mı oluyoruz ? 4 senelik bir muhabbeti hala anlayamadım. bu kanun 2019 da giriyor 4 senelik kuralı koyuyor anlamdıramadım.

  14. Merhaba Denklik için başvurdum 2. kademe antranörlük belgesine bir de posta yoluyla Ankaraya iletmek gerekiyormuş net olarak hangi belgeler yollanması gerekiyor yardımcı olur musunuz? 2016 mezunuyum 4 yıl geçmemiş olması gereken hakkım bitmeden acil halletmem gerekiyor yardımcı olur musunuz ?

  15. Merhaba arkadaşlar Atletizm 3 kademe denklik başvurusu yapabilen birisi yardımcı olabilir mi istenilen belgeleri yüklediğim halde ön başvurum kabul edilmiyor eksik yada görüntülenemeyen evrak olarak cevap geliyor her defasında

  16. Hocam merhabalar. Ben 2020 mezunuyum denklik başvurumu yaptım bir haftayı geçiyor yapalı, lakin henüz cevap gelmedi acaba dilekçe falan mı yollamam gerekiyordu? Ben şu dilekçe işini anlamadım başvururken mi yolluyoruz yoksa başvuru onaylandıktan sonra mı? Cevaplarsanız mutlu olurum.

  17. İyi günler kolay gelsin. Ben öğretmenlik mezunuyum. Atletizm branşını iki dönem zorunlu ders olarak gördüm. Burdan 2. Kademeyi alsam gençlik spor Bakanlığı’nın antrenör atamasına dahil olurmuyum. Çoğu arkadaşım alacağın ders seçmeli olması gerektiğini söylüyor. Cevaplarsanız sevinirim

  18. Denklik başvurusu için mezun mu olmak gerekiyor. son sınıftayım dersi 1 dönem seçmeli aldım daha sonra uzmanlığını aldım. Transkiptte görünüyor. Başvuru yapabilir miyim? Bilgilendirirseniz sevinirim.

    1. Yüzme federaayonu vizeli olmak şartı ile cankurtaran belgesi istendiğini söylüyor fakat başvuru yapıldığında sadece eklediğiniz belgeleri yollamanız gerekli diyor. Tam net bir bilgi edinemedim.

  19. Hocam merhaba. Uzmanlık 1. kademe için 150 tl denklik ücreti istiyorlar. Ben antrenörlük mezunuyum ve 3. kademe için başvuru yaptım ve mail geldi. Denklik ücreti ödemeyeceğimi ancak katılacağım kurs için ücret ödeyeceğim yazıyor. 3. kademeler için ne kadar ücret ödenecek bilginiz var mı ?

    1. Antrenörlük dışındaki bir bölümden mezun olup en az 2 dönem aldığınız ders için başvuru yapacaksınız eğer (2. kademe belge) evet. ama tek dönem aldığınız ders içinse uygulama sınavı olmayacak. Antrenörlük mezunuysanız mezunıyet tarihinden ıtıbaren 4 yıl muafsınız. Haberimizi yeni bilgilerle güncelledik.

      1. cevabınız için teşekkür ederim. bu sene antrenörlük bölümünden mezun oldum. uzmanlığım basketbol 3. kademe için basketbol başvurumu yaptım. bunun için uygulama sınavı olucak mıdır?

        1. İlgili spor dalını ihtisas/uzmanlık olarak aldığını belgeleyenler, temel eğitim ve sınavından muaf olup, uygulama eğitimi ve sınavına katılarak başarılı olmaları halinde kıdemli antrenörlük belgesi almaya hak kazanır.

          1. uzmanlık dediğimiz en az 2 dönem dersi almak mı oluyor ?

  20. Merhaba bu belgeleri toplayıp göndermeden önce e-devletten ön başvuru mu yapacağız? ben sadece denklik başvuru sorgulama olarak görüyorum e-devlette.Teşekürler

    1. Merhabalar hocalarım;
      Basketbol 2. Kademe antrenörlük icin e devlet üzerinden basvuru yaptim fakat evraklari göndereceğim basketbol fedarasyonuna ulaşamıyorum acaba evraklarin gönderileceği adresi bilen var mi cvp verirseniz sevinirim

  21. Bu denklik belgesi şuan 2020 olarak geçerli mi öğretmenlik mezunuyum ve branşım atletzmdi ve atletizm antrönörlük belgesi alabiliyormuyum 2016 da mezun oldum yardımcı olursanız sevinirim

    1. Dilekçe yazıp bölüm sekreterinize ileteceksiniz. Daha sonra oradan yazılacak üst yazıyla sizin için resmi bir yazı düzenlenecek. İçeriğinde yukarıda belirtildiği gibi ders adı ve kodunun açıkça belirtilmiş olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim.

  22. Merhaba antrenörlük mezunuyum futbol uzmanlığım denklik belgemi aldım ama TFF CRASSROOTS C LİSANSI verdiler ama başka branş olsa 3. KADEME veriyorlar peki diğer branşlarda denklik belgesiyle başka bir branş alabilirmiyim?

    1. Bu denklik belgesi şuan 2020 olarak geçerli mi öğretmenlik mezunuyum ve branşım atletzmdi ve atletizm antrönörlük belgesi alabiliyormuyum 2016 da mezun oldum yardımcı olursanız sevinirim

        1. Hocam ben öğretmenlik kazandım.mezun olduğumda bana uzmanlık belgesi verecekler.ben uzmanlik ile bransimin antrenörlüğünü alabilir miyim? Uzmanlık ne işe yarar cevap verirseniz lütfen

          1. Uzmanlık için açılan dersler arasında senin branşında varsa tabii ki alabilirsin.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu