Besyo Güncel Haberler

Antrenman Öncesi Isınmanın Önemi

Spor yapan insanların birçok ortak noktası vardır. Gerek profesyonel sporcular gerek amatör sporcular gerekse hobi amaçlı spor yapanlar. Bütün bunların ortak noklarından en önemlisi ISINMA’dır.

ISINMA nedir ? Kabaca  ısınma antrenmanda yapılacaklar hareketler, çalışmalar, yüklenmeler için vücudun hazırlanmasıdır. Herşeyin bir hazırlanma şekli vardır. Mesela yemek yapacak biri mutfağı, malzemelerini ayarlar, yolculuk yapacak birisi eşyalarını bavulunu hazırlar işte spor yapacak kişide spordan önce antrenmandan önce ISINMA yapmalıdır.

Peki ISINMA’ nın ne gibi faydaları olacak ?

Isınma yapan sporcuların sakatlanma yüzdesi ısınma yapmayan veya yeterince ısınmayan sporculara göre çok düşüktür. Yani sadece doğru ve yeterli ısınma yaparak bir çok sakatlıktan kurtulabilirsiniz.

Isınma yapan sporcuların performansları, ısınma yapmayan veya yeterince ısınmayan sporculardan daha yüksektir.

Daha önce hiç spor yapmamış tek yumurta ikizleri üzerinde bir deney yapılmış. Deneklere aynı süre zarfınca aynı antrenman programları uygunlanmıştır. Deneklerden biri antrenmanlardan önce ısınma yapmıştır diğeri ise herhangi bir ısınma yapmamıştır. Deney sonucunda ısınma yapan kardeşin diğerinden çok daha başarılı olduğu görülmüştür. ( tek yumurta ikizlerinin denek olarak seçilmesinin nedeni genetik faktörlerin etkisini en aza indirmektir. ) Sonuç olarak ısınma yaparak antrenman yapanların, yapmayanlara göre antrenmandan alacağı verim daha yüksektir.

İyi bir ısınma nasıl olmalıdır ?

Isınma hareketleri en az 15 dakika sürmektedir. Isınma genel olarak :

  • genel ısınma
  • özel ısınma

olmak üzere 2ye ayrılır. Genel ısınma tüm spor yapanların ortak ısınmalarını ifade eder. Özel ısınma ise branşlara özgü ısınmayı ifade eder. İyi bir ısınma yapmış olmak için genel ısınmanın yanında yapacağınız antrenmana özgü ısınmalarıda yapmalısınız.  Isınma hareketlerini ve işlevlerini başka bir yazımızda açıklayacağız.

Isınma yapmazsam veya yeterince ısınamazsam ne olur ?

Isınma yapmama durumunuzda en ufak yüklenmelerde bile sakatlanabirsiniz.

Antrenmandan alacağınız verim çok düşük olacaktır.

Antrenmandaki performansınız düşük olacaktır ve mental ( zihinsel ) olarak çöküntüler başlayabilir.

Burdan tüm besyo ailesine, spoculara, spor yapanlara tavsiyem ne olursa olsun antrenmandan önce ısınmaya gerekli önemi verin. Bunun çok faydasınız göreceksiniz. Herkese spor dolu, umut dolu , mutlu günler diliyorum.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu